Nemocnica Bory. Foto: Penta Hospitals

VšZP a Nemocnica Bory sú opäť v konflikte. Dôvodom je obmedzenie plánovaných výkonov pre poistencov VšZP

Bratislavská Nemocnica Bory tvrdí, že sa nedohodla so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na nových zmluvných podmienkach a od októbra musí preto obmedziť prístup k plánovaným výkonom pre časť jej poistencov. VšZP sa dôrazne ohradila voči týmto informáciám, ktoré označila za nepravdivé.

„Takéto vyjadrenia vnímame ako formu zastrašovania, šírenie poplašnej správy a neakceptovateľné zasahovanie do prepoisťovacej kampane a pokus o jej ovplyvňovanie,“ oznámila štátna poisťovňa vo svojom stanovisku. Predstavitelia Nemocnice Bory sa podľa VšZP uchyľujú k verejným vyhláseniam, ktoré poškodzujú jej dobré meno.

Výrazné predĺženiu čakacích lehôt

Súkromná bratislavská nemocnica vo svojom stanovisku vysvetlila, že nezohľadnený nárast výkonnosti novej nemocnice a enormný záujem zo strany pacientov o jej služby povedie k výraznému predĺženiu čakacích lehôt pre vyše stovku pacientov mesačne. Týka sa to poistencov VšZP. „V oblasti plánovaných hospitalizácií a operačných výkonov bude nemocnica poskytovať zdravotnú starostlivosť iba do výšky súčasného limitu,“ konštatovala Nemocnica Bory.

Táto regulácia sa však podľa nej netýka neodkladnej zdravotnej starostlivosti, činnosti urgentného príjmu ani pôrodnice. Poistenci zdravotných poisťovní Dôvera a Union majú prístup k plánovaným výkonom nemocnice bez obmedzení.

„Veľmi nás mrzí táto situácia, pretože sme sa vrátili do problematického obdobia spred vyše roka. Počas sedemnástich mesiacov prevádzky sa výkonnosť novej nemocnice kontinuálne zvyšuje. Napríklad oproti septembru minulého roka sa počet hospitalizácií na Boroch zdvojnásobil. Na rozdiel od súkromných zdravotným poisťovní tento stav štátna poisťovňa zatiaľ nemieni zohľadniť,“ zdôraznil Peter Lednický, generálny riaditeľ Penta Hospitals International, pod ktorú nemocnica patrí.

Keďže aktuálna zmluva podľa jeho slov končí ku koncu septembra, od októbra bude nemocnica nútená poskytovať plánované hospitalizácie a operačné zákroky iba do výšky súčasného limitu. Výsledkom tak podľa nemocnice bude, že napriek dostatočnej kapacite, nebude môcť plánovať operačné zákroky a hospitalizácie pre všetkých poistencov VšZP. „Na mesačnej báze pôjde o vyše sto hospitalizačných prípadov a v budúcnosti sa tento počet bude pravdepodobne zvyšovať. Aj za týchto okolností však spravíme maximum, aby neboli postihnutí pacienti, pre ktorých by odklad operačného zákroku mohol výrazne zhoršiť ich zdravotný stav,“ poznamenal Lednický.

Poisťovňa odmieta presúvanie zodpovednosti

Podľa VšZP je však neprípustné, aby Nemocnica Bory zneužívala pacientov, teda poistencov VšZP, ako rukojemníkov a nástroj na navýšenie svojich finančných zdrojov. „Zastávame názor, že Nemocnica Bory neodhadla svoje budúce náklady a následne počas rokovaní uviedla neprimerané finančné požiadavky. Tiež máme za to, že napriek vedomiu, že nedisponuje dostatočnou kapacitou ani personálom, uskutočňovala Nemocnica Bory masívnu kampaň bez toho, aby reálne vyhodnotila svoje možnosti. Odmietame, aby zodpovednosť za situáciu, ktorá je dôsledkom série rozhodnutí predstaviteľov Nemocnice Bory, presúvala nemocnica na zdravotnú poisťovňu,“ konštatuje VšZP vo svojom stanovisku.

Poisťovňa zároveň uviedla, že nemocnici medziročne navýšili takmer trojnásobne objem finančných prostriedkov určených na lôžkovú starostlivosť. Vyzvala preto Nemocnicu Bory k dodržiavaniu zmluvné podmienky a aby nezavádzala pacientov, že majú nárok výlučne na neodkladnú zdravotnú starostlivosť a ošetrenia v rámci urgentného príjmu.

„Z našich dát vyplýva, že v priemere len päť percent pacientov po takomto ošetrení urgentného príjmu Nemocnice Bory bolo následne aj hospitalizovaných, čo je takmer o tretinu menej ako v ostatných nemocniciach na Slovensku. Teda finančné rozsahy dohodnuté zmluvne umožňujú aj manažment pacienta v rámci elektívnych výkonov,“ dodala VšZP.

Štátna poisťovňa na záver svojho vyhlásenia uviedla, že požiadala Nemocnicu Bory o poskytnutie zoznamu poistencov, ktorí sú objednaní na plánované hospitalizácie, aby pre nich zabezpečila včasnú a primeranú zdravotnú starostlivosť bez zbytočných prieťahov. „Tento zoznam nám nemocnica doteraz nedoručila,“ uzavrela VšZP.

(bre)