Nová vojenská nemocnica v Prešove. Vizualizácia: Ministerstvo obrany

Vojenská nemocnica v Prešove bude slúžiť najmä civilným pacientom, potvrdil premiér Fico

Nová vojenská nemocnica v Prešove bude stáť 550 miliónov eur a prioritne bude slúžiť civilným pacientom. Povedal to po návšteve v Prešove predseda slovenskej vlády Robert Fico. Dodal, že v oblasti zdravotníctva padli veľké rozhodnutia, ktoré sa ťažko dajú porovnávať s predchádzajúcimi rozhodnutiami v priebehu desaťročí.

„Prešov je projekt, ktorý je unikátny nielen svojou veľkosťou, ale aj vnútornou filozofiou. Akonáhle sa vyskytla možnosť použiť zdroje z ministerstva obrany na civilné účely, tak hneď dostala podporu vlády,“ poznamenal Fico. Ocenil, že ministerstvá obrany a zdravotníctva našli zhodu a na rokovaní vlády bol schválený zámer prechodu prešovskej fakultnej nemocnice, ktorá bola civilná, z ministerstva zdravotníctva pod ministerstvo obrany.

Pôvodné budovy budú slúžiť výchove a vzdelávaniu

Tento prechod umožňuje rezortu obrany v nasledujúcich troch rokoch použiť 550 miliónov eur na výstavbu úplne novej vojenskej nemocnice. Nová nemocnicu bude mať podľa Fica kapacitu 1 200 až 1 300 lôžok. Realizačný tím má plán urobiť podzemné podlažia v novej 8-posochodovej budove tak, aby sa už na jar dostal na úroveň zeme a mohli sa začať stavať nadzemné podlažia. „Pripomínam, že nemocnica je prispôsobená potrebám regiónu, bude to najmodernejšie zariadenie a svojou kapacitou bude patriť k najväčším na Slovensku. Časť pôvodných budov fakultnej nemocnice bude súžiť na výchovu a vzdelávanie a pre podporné činnosti,“ pripomenul premiér. Výhodou je podľa neho aj to, že nemocnica disponuje veľkými pozemkami, čo umožňuje realizačnému tímu prijímať rýchle rozhodnutia.

Priamo na stavenisku zároveň ocenil dynamiku stavebných prác na novej nemocnici. „Aj keď sme prijali rozhodnutie o jej výstavbe len pred niekoľkými mesiacmi, dnes sa tu už robia pozemkové úpravy,“ konštatoval premiér Fico. Pripomenul, že dôjde aj k veľkej rekonštrukcii vojenskej nemocnice v Ružomberku za 150 miliónov eur. „To je výhoda ministerstva obrany, že môže použiť zdroje aj na infraštruktúru, ktorá je dôležitá pre verejnosť,“ dodal Fico.

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák pripomenul, že pracujú na prešovskom projekte s veľkým nasadením, aby bola nemocnica za tri roky otvorená. Jej rozmery budú podľa jeho slov 140 krát 140 metrov.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ocenila hladký prechod Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana zo zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany.

Prestavba v Poprade bude stáť 42 miliónov eur

Premiér Fico s ministerkou Dolinkovou navštívil aj Nemocnicu Poprad, ktorá v rámci Plánu obnovy a odolnosti realizuje dva projekty – Komplexnú obnova a prestavbu Nemocnice Poprad a rekonštrukciu geriatrie. „Cieľom je zvýšiť poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti s orientáciou na pacienta, zvýšenie komfortu ako aj zatraktívnenie pracovného prostredia pre zdravotnícky personál,“ vysvetlila Dolinková.

Projekt Komplexná obnova a prestavba Nemocnice Poprad je realizovaná v rámci výzvy na financovanie veľkých investičných projektov s oprávnenou výškou prostriedkov vyše 42 miliónov eur bez DPH. Cieľom je komplexná rekonštrukcia desiatich lôžkových poschodí a siedmich komplementov. Všetky izby budú maximálne pre dvoch pacientov. Aktuálne sa realizuje montáž vzduchotechniky, vykurovania, okien, výmena strechy a ďalšie práce. Prestavba by mala byť ukončená začiatkom leta 2026.

V rámci výzvy na financovanie malých investičných projektov nemocnica realizuje projekt Rekonštrukcia objektu geriatrie. Oprávnená výška prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti je 4,8 milióna eur bez DPH. Cieľom projektu je rekonštrukcia budovy geriatrie, kde budú následne vytvorené plávajúce lôžka prevažne určené pre geriatrických pacientov, avšak v prípade potreby aj pre ostatné klinické odbory v zmysle doliečovacej zdravotníckej starostlivosti.

Jozef Brezovský