Zľava Tomáš Szalay, Oskar Dvořák, Peter Stachura a František Majerský na tlačovej konferencii (Foto: prenos NRSR)

V parlamente budú odvolávať ministerku Dolinkovú

Opoziční poslanci vyzbierali podpisy na zvolanie parlamentnej schôdze, na ktorej chcú odvolať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Odovzdali ich podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi, ktorý jej aktuálne poverený jej riadením.

Žiga má na zvolanie mimoriadnej schôdze sedem dní. Poslanci Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS), Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) o tom informovali v stredu na tlačovej konferencii. Všetci sú členmi parlamentného zdravotníckeho výboru.

Ako dôvody na odvolanie Dolinkovej uvádzajú, že nerieši havarijnú situáciu v Trenčianskej nemocnici, kde sa majú hrdzavým potrubím šíriť nebezpečné baktérie legionely a potýkajú sa s nedostatkom personálu, ktorý viedol k preťažovaniu niektorých lekárov alebo tomu, že na kardiológii slúžil neatestovaný urológ. Dolinková taktiež podľa nich politizuje nezávislé inštitúcie a ustupuje dezinformáciám. Poslanci kritizujú, že sa jasne nepostavila na obranu zdravotníkov potom, ako vládny splnomocnenec pre prešetrovanie manažmentu pandémie covid-19 Peter Kotlár vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a šíril dezinformácie o vakcínach. Keď zastupoval Slovensko na rokovaniach Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve, ako jediná z vyše 190 krajín sme sa dištancovali od Medzinárodných zdravotných predpisov.

Ministerke vyčítajú aj manažérske zlyhania pri výstavbe nemocníc a ohrozovanie prostriedkov z plánu obnovy, negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a neriešenie problémov v ambulantnom sektore či s nedostatkom sestier. Apelovali na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa situáciou v zdravotníctve začal zaoberať.

Podanie návrhu na odvolanie Dolinkovej avizoval Oskar Dvořak už minulý týždeň. Ministerka to označila za divadlo a politikárčenie.

(luh)