Potenciálny európsky komisár Olivér Várhelyi. Zdroj: X/Olivér Várhelyi

Úlohy komisára pre zdravie: Farmabalíček, EHDS aj plytvanie potravinami

Budovanie Európskej zdravotnej únie, predloženie Zákona o kritických liečivách či dôraz na prevenciu. To sú len niektoré z mnohých úloh, ktoré predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v poverovacom liste vytýčila novo nominovanému komisárovi pre zdravie a blaho zvierat Oliverovi Várhelyiovi. Ten sa už nechal počuť, že svoju nomináciu vníma ako poctu maďarským zdravotníckym odborníkom.

„Po zdolaní pandémie sa objavili nové zdravotné hrozby a výzvy a my musíme naďalej posilňovať našu prevenciu, odolnosť a konkurencieschopnosť prostredníctvom našich zdravotníckych politík,“ uvádza Leyenová v liste Várhelyiovi. Predovšetkým ho poveruje dokončením Európskej zdravotnej únie, a to ďalšou diverzifikáciou dodávateľských reťazcov, zlepšením prístupu k najmodernejšej liečbe, zvýšením konkurencieschopnosti a bezpečnosti zdravotníckych systémov a prácou na strategických zásobách. To všetko za prístupu tzv. One Health, ktorý má zohľadňovať „prepojenie ľudí, zvierat a ich životného prostredia“.

Várhelyi má tiež za úlohu predložiť Zákon o kritických liečivách, ktorý bude adresovať nedostatky liečiv a zdravotníckych pomôcok. „Európa potrebuje silný a inovatívny farmaceutický sektor. Povediete úsilie na podporu Európskeho parlamentu a Rady pri dokončovaní práce na farmaceutickej reforme a budete dohliadať na jej implementáciu,“ stojí v liste. Takzvaný farmaceutický balíček je jedným z hlavných projektov, ktoré nový Európsky parlament zdedil po minulom mandáte. Von der Leyenová ďalej požaduje, aby Varhelyi viedol Európsky zákon o biotechnológiách, ktorý sa bude zaoberať potrebou regulačného prostredia podporujúceho inovácie v oblasti hodnotenia zdravotníckych technológií či klinických skúšok.

Dôležitou súčasťou vytýčených povinností je aj dokončenie Európskeho priestoru pre zdravotné dáta (EHDS) a v spolupráci s výkonným podpredsedom pre technickú suverenitu, bezpečnosť a demokraciu pripraviť európsky akčný plán pre kybernetickú bezpečnosť nemocníc a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – a to v lehote prvých sto dní mandátu.

Boj s neprenositeľnými chorobami

„Chcem, aby ste zvýšili našu aktivitu v oblasti prevencie zdravia a zaistili komplexný prístup k podpore zdravia a prevencii chorôb v priebehu celého života. Investície do účinných preventívnych opatrení znížia záťaž neprenosných ochorení, pomôžu odľahčiť systémom zdravotnej starostlivosti a podporia dlhovekosť v zdraví,“ je ďalším bodom v poverovacom liste von der Leyenovej.

Súčasťou toho je revízia tabakovej legislatívy, najmä pokiaľ ide o reguláciu prístupu mladých k tabakovým a nikotínovým výrobkom, a tiež pokračovanie implementácie európskeho plánu boja proti rakovine. Predsedníčka komisie súčasne vyzýva svojho nominanta na vytvorenie obdobných plánov aj pre ďalšie oblasti a neprenosné choroby, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, degeneratívne choroby, autizmus či mentálne zdravie.

K poslednej menovanej oblasti predsedníčka dodáva, aby sa Várhelyi zameral na dopady sociálnych médií a nadmerné využívanie mobilných zariadení na mentálne zdravie najmä mladých ľudí. Na tento účel sa chystá celoeurópsky výskum, ktorého výsledky majú byť oporou pre širokú diskusiu. Komisár sa bude ďalej venovať riešeniu antimikrobiálnej rezistencie ako jednej z najväčších hrozieb súčasnosti.

Pocta maďarským odborníkom

Do kompetencie nového komisára bude spadať aj regulácia strán zvierat. „V nadväznosti na existujúce právne predpisy zmodernizujete pravidlá týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat, vrátane dovozu exotických zvierat, a noriem, pričom sa budete zaoberať udržateľnosťou, etickými, vedeckými a ekonomickými aspektmi a očakávaniami občanov,“ upresňuje predsedníčka v liste. Zamerať sa ale komisár má aj na produkciu a organickú spotrebu potravín a plytvanie jedlom.

„Je mi cťou, že som bol nominovaný na portfólio zdravia a blaha zvierat,“ napísal Varhelyi krátko po včerajšom oznámení svojej nominácie na sociálnu sieť X (predtým Twitter). “Táto nominácia je pre mňa ako pre maďarského kandidáta na komisára poctou vynikajúcim maďarským zdravotníckym odborníkom,” dodal.

-fk-