Ilustračné foto: Pexels

Sieť všeobecných ambulancií má množstvo dier. V okresoch, kde je nenaplnená, môžu nové ambulancie dostať príspevok

Ministerstvo zdravotníctva od roku 2022 definovalo novú sieť poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti, ktorá vychádza z vopred určených parametrov, identifikuje problém nedostatku všeobecných lekárov a primárnych pediatrov na úroveň okresu a dynamicky sa prehodnocuje každý rok. Výsledky však hovoria, že takmer v žiadnom slovenskom okrese nie je kapacita siete naplnená. O špecializovanej ambulantnej starostlivosti tieto údaje zatiaľ nie sú dostupné, ale ministerstvo už predložilo návrh minimálnej siete aj pre lekárov špecialistov.

Okresy sú klasifikované podľa stupňa ohrozenia dostupnosti všeobecnej ambulantnej starostlivosti do štyroch stupňov. Rezort doplnil, že na okresy, kde nie je naplnená minimálna sieť poskytovateľov, je alokovaný nenávratný finančný príspevok na zriadenie novej ambulantnej praxe pre začínajúcich lekárov. Je financovaný z mechanizmu plánu obnovy. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo v odpovedi na otázku Zdravotníckeho denníka, ako mapuje zdravotnícke potreby jednotlivých regiónov.

Mapa potrebnej kapacity poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti o dospelých (Zdroj: ÚDZS)

Problém je v tom, že podľa výsledkov stavu siete v roku 2024, ktoré zisťuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a vyhodnocuje rezort zdravotníctva, potrebná kapacita poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých nie je naplnená nikde okrem štyroch okresov na východe Slovenska. Aj na mape potrebnej kapacity poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti o deti a dorast je väčšina Slovenska v červenej farbe. Združenie miest a obcí Slovenska v lete uviedlo, že najväčšie problémy s nedostatkom všeobecných lekárov sú v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Mapa potrebnej kapacity poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti o deti a dorast (Zdroj: ÚDZS)

Poslanec KDH Peter Stachura minulý týždeň na tlačovej konferencii kritizoval, ako ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) rozdeľuje obmedzené zdroje v sektore. Poslanci Národnej rady SR tento týždeň odmietli Stachurov návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním, ktorý zahŕňal rozšírenie definície správnej zdravotnej starostlivosti o rešpektovanie jej hospodárnosti, nevyhnutnosti a zmysluplnosti.

Ministerstvo zdravotníctva nezareagovalo na otázku Zdravotníckeho denníka, ako treba systémovo zabezpečiť, aby sa v zdravotníckych zariadeniach nerobili zbytočné a duplicitné vyšetrenia a výkony, na ktoré sa míňajú prostriedky z verejného zdravotného poistenia.

Lucia Hakszer

Naplnenosť siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých (Zdroj: MZ)
Naplnenosť siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast (Zdroj: MZ)