Foto: VšZP

SaS navrhuje hĺbkový audit pre VšZP. Vedenie štátnej poisťovne tvrdí, že ju strana nespravodlivo poškodzuje

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) volá po hĺbkovom audite vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Poukazuje na uzatváranie nevýhodných zmlúv aj na medializované informácie o ich nezverejňovaní. Poslanci opozičnej strany na to upozornili na tlačovej konferencii. Vedenie štátnej poisťovne tvrdí, že na nej zazneli nepravdivé a zavádzajúce informácie, ktoré nespravodlivo poškodzujú súčasné vedenie VšZP.

Strana SaS žiada hĺbkový audit VšZP a tvrdí, že poisťovňa uzatvára nevýhodné zmluvy. Podľa poslanca parlamentu za SaS Tomáša Szalaya je VšZP v „katastrofálnej“ finančnej kondícii. Ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) vyčítal jej postoj k možnosti ozdravného plánu pre VšZP. „Kým pred tromi týždňami pani ministerka povedala, že je dobré, aby VšZP išla do ozdravného plánu, VšZP sa odvolala,“ pokračoval s tým, že VšZP mala na odvolanie tichý súhlas ministerky.

Podpredseda predstavenstva VšZP Matej Fekete uviedol, že tlačová konferencia strany SaS priniesla „množstvo nepravdivých a zavádzajúcich informácií, ktoré nespravodlivo poškodzujú súčasné vedenie VšZP“. Politické útoky počas prepoisťovacej kampane sú podľa neho neprípustné a vyžadujú si ráznu odpoveď.

„V roku 2024 sme dosiahli lepší hospodársky výsledok ako predchádzajúce vedenie v rovnakom období v roku 2023, a to o 60 miliónov eur. Tohtoročné vyššie výdavky sú spôsobené najmä vyšším rastom cien liekov a zdravotníckych pomôcok, na ktoré vedenie spoločnosti nemá priamy vplyv. Takzvané nehospodárne zmluvy, na ktoré poukazuje SaS, boli uzavreté predchádzajúcim vedením a ich podmienky nie je možné jednostranne zmeniť. Súčasné vedenie však aktívne rokuje so zmluvnými partnermi o ich úprave, aby zabezpečilo čo najlepšie podmienky pre VšZP a jej poistencov,“ uvádza Fekete.

VšZP podľa neho dosahuje najvyššiu úsporu z kontrolnej činnosti spomedzi zdravotných poisťovní a plní si všetky záväzky voči poskytovateľom riadne a včas, čo mal potvrdiť aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

(mhl)