Ilustračné foto: Freepik

Rezort zdravotníctva podporí kapacity paliatívnej starostlivosti

Ministerstvo zdravotníctva SR vyhlásilo výzvu s názvom Rozšírenie a obnova kapacít pobytovej paliatívnej starostlivosti – rozšírenie a obnova kapacít oddelení paliatívnej starostlivosti. Je určená pre poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí sú zaradení v aktuálnom zozname kategorizovaných nemocníc. Svoje žiadosti o podporu môžu posielať cez výzvu zverejnenú na webe plánu obnovy od pondelka 9. septembra do do 31. októbra, respektíve do vyčerpania alokácie.

Vo výzve je uvedené, že jej cieľom je vytvorenie paliatívnych oddelení a paliatívnych lôžok v nemocniciach prostredníctvom rekonštrukcie existujúcich lôžok, ktoré sa uvoľnia po reorganizácii siete nemocníc. Zároveň naplnenie optimálnej siete paliatívnych oddelení, ktoré budú poskytovať paliatívnu starostlivosť v súlade s koncepciou paliatívnej starostlivosti a novým zákonom o dlhodobej a paliatívnej starostlivosti.

„Na rezorte zdravotníctva si uvedomujeme, že starnutie populácie prináša so sebou aj mnohé zdravotné komplikácie a často odkázanosť človeka na pomoc iných. Zároveň myslíme na pacientov a ich rodiny, ktorí zápasia s vážnymi ochoreniami a potrebujú zmierniť utrpenie či zabezpečiť  čo najlepšiu kvalitu života, aká je v danej situácii možná. Aj preto prinášame výzvu na podporu paliatívnej starostlivosti, aby sme týmto skupinám pomohli,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Ide o opakovanú výzvu, pri ktorej sa nevyčerpala určená alokácia. Zmeny oproti prvej výzve sú napríklad v tom, že žiadosti môžu posielať ústavné zdravotnícke zariadenia II. až V. úrovne kategorizované podľa optimalizácie siete nemocníc. Žiadatelia sa musia pred podaním žiadosti prihlásiť do informačného systému plánu obnovy Slovenskej republiky (ISPO),  kde svoju žiadosť zaevidujú. ISPO vygeneruje Sumár žiadosti, ktorý musí žiadateľ následne odoslať na ministerstvo zdravotníctva. Kritériá posúdenia sú tentokrát zahrnuté priamo vo výzve. Indikatívna výška prerozdeľovaných prostriedkov je 4 994 234 eur bez DPH.

(luh)