Ilustračné foto: Unsplash

Rakovín hlavy a krku je čoraz viac

V oblasti hlavy a krku sa môžu vyvinúť rôzne typy zhubných nádorov. Ide o nádory pier, ústnej dutiny a jazyka, hltana, hrtana, nosovej dutiny, vedľajších prínosových dutín. Samostatne sa vyčleňujú nádory nosohltana a slinných žliaz. Na Slovensku sa rakovina hlavy a krku vyskytuje trikrát častejšie ako v štátoch severnej Európy. Až štyrikrát vyšší výskyt je u mužov, ale narastá už aj u žien. Informovalo o tom občianske združenie Liga proti rakovine.

Dôležitá je včasná diagnostika a prístup k adekvátnej liečbe, avšak viac ako polovica pacientov je diagnostikovaná v pokročilom štádiu ochorenia. Uviedla to primárka I. onkologickej kliniky Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave Klaudia Gočárová. „Diagnostika rakoviny hlavy a krku zahŕňa rôzne testy a vyšetrenia vrátane biopsie, endoskopie a obrazových vyšetrení ako CT a MRI,“ priblížila.

Liečba závisí od štádia choroby

„K vzniku rakoviny hlavy a krku významne prispieva najmä fajčenie a alkoholizmus či infekcia ľudským papilomavírusom (HPV),“ hovorí výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Ďalšími rizikovými faktormi sú slabá ústna hygiena a zlý stav chrupu, expozícia slnku a UV žiareniu, nízky príjem vlákniny a vitamínov (najmä A) vo forme čerstvého ovocia a zeleniny, nízky obsah kyseliny listovej, vystavenie drevenému, koženému a textilnému prachu, azbestu a formaldehydu predovšetkým pri práci. Tiež nákaza vírusom HIV alebo EBV (Epstein Barrovej vírus), v minulosti absolvovaná radiačná terapia v oblasti tváre a krku, prípadne ionizujúce žiarenie, ktoré je rizikové pre vznik nádorov slinných žliaz.

Choroba sa prejavuje napríklad bolesťou jazyka, nehojacimi sa aftami v ústach, červenými a bielymi škvrnami v ústach, ťažkosťami s prehĺtaním, ale aj pretrvávajúcim chrapotom, dušnosťou a problémami s dýchaním, zväčšenou slinnou žľazou alebo ďalšími príznakmi. Liečba podľa Evy Kováčovej môže zahŕňať chirurgický zákrok, rádioterapiu, chemoterapiu, biologickú liečbu, imunoterapiu alebo kombináciu týchto metód. „Podporná liečba a rehabilitácia sú tiež dôležitou súčasťou celkového manažmentu ochorenia,“ doplnila.

Vo včasnom štádiu ochorenia sa realizuje operácia alebo rádioterapia. Tie je možné využiť aj v lokálne pokročilom štádiu, pričom sa kombinujú so systémovou liečbou. V rozvinutom metastatickom štádiu sa pacientom podáva imunoterapia, chemoterapia, biologická liečba, prípadne podporná liečba či paliatívna starostlivosť. „Výber vhodnej liečby ovplyvňujú viaceré faktory. Patrí k nim celková charakteristika pacienta, vek a celkový stav, symptómy, funkcie orgánov, životný štýl, konzumácia alkoholu, fajčenie, nutričný status. Ide tiež o štádium ochorenia, riziko akútnych komplikácií, potrebu rýchlej odpovede na liečbu. Dôležitými faktormi sú i sociálnoekonomický status, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, dostupnosť paliatívnej starostlivosti,“ zhrnula lekárka Klaudia Gočárová.

Možnosti prevencie

Redukovať riziko vzniku rakoviny hlavy a krku na minimum je možné niekoľkými spôsobmi. „Nefajčite. Ak fajčíte, prestaňte. Odvykanie od fajčenia znižuje riziko rakoviny,“ informuje Liga proti rakovine. Nie je vhodné ani začať s užívaním bezdymových tabakových výrobkov a nikotínových vrecúšok, ktoré môžu neskôr viesť k prechodu na klasické cigarety alebo cigary. Vhodne sa využívajú len u fajčiarov ako metóda znižovania rizika. Liga proti rakovine odporúča aj obmedziť pitie alkoholu, používať balzam na pery s ochranným UV faktorom, absolvovať očkovanie proti HPV, ktoré môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny hlavy a krku, a aj počas orálneho sexu dôsledne a správne používať ochranné pomôcky na zníženie rizika šírenia HPV. Pravidelné preventívne prehliadky u zubára môžu odhaliť rakovinu hlavy a krku v štádiu, keď sa ľahšie lieči.

Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom a ich blízkym aj prostredníctvom bezplatných projektov ako onkoporadňa na telefónnom čísle 0800 11 88 11 alebo [email protected]. K dispozícii sú lekári, psychológovia, výživoví asistenti a sociálno-právni poradcovia, ktorí odpovedajú na otázky ľudí. Liga má na Slovensku sieť približne 20 psychológov, ktorí ponúkajú individuálne a skupinové poradenstvo a terapiu počas liečby a po nej. V Centrách pomoci v Bratislave, Košiciach a Martine občianske združenie ponúka rehabilitácie, pohybové a voľnočasové aktivity a vzdelávacie kurzy.

(luh)