Ilustračné foto: Freepik.com

Problém výskytu legionel potrebuje systémové riešenia, tvrdí asociácia na jej prevenciu

Súčasná diskusia o výskyte legionely v zdravotníckych zariadeniach a iných inštitúciách trpí výraznými dezinformáciami. Ako vysvetľuje Andrej Zemplényi z Asociácie pre vodný manažment a prevenciu legionel (AVMPL), mediálne diskusie sa sústreďujú na ojedinelé prípady, pričom ignorujú fakt, že ide o systémový problém, ktorý je dlhodobo ignorovaný a vyžaduje si dlhodobé a koordinované riešenie. „Vyvolávanie senzácií v tomto kontexte je neodôvodnené a nezodpovedné,“ tvrdí Zemplényi.

Legionela je podľa AVMPL baktéria, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo vodných systémoch. Skutočnosť je taká, že legionela prežíva v systémoch takmer vždy, no kľúčovou otázkou je, či bude mať dostatočné podmienky pre rast. „Na zabránenie jej šírenia existujú tri základné pravidlá. Studená voda musí zostať studená, teda pod 20 °C. Teplá voda musí zostať teplá, čo znamená nad 55 °C a voda sa musí hýbať, pretože jej stagnácia podporuje množenie baktérií,“ hovorí Zemplényi.

V nemocnici je aj dve tisíc odberných miest

Pri testovaní vody na prítomnosť legionel je podľa asociácie kľúčové správne interpretovať výsledky. Rôzne dĺžky odpúšťania vody testujú rôzne časti systému, preto je nevyhnutné vedieť, ako správne číselné hodnoty vyhodnotiť. Okrem toho, ďalšími faktormi, ktoré treba brať do úvahy, sú mikrobiológia vo vzorke, hodnoty reziduálnej koncentrácie dezinfekčných prostriedkov, teplota vody či miesto odberu. „Tieto faktory ovplyvňujú potenciálne riziko, ale najmä sú nevyhnutné pre správne označenie objektov ako bezpečné alebo rizikové. Je neprípustné hodnotiť celý systém na základe jednej vzorky, keď napríklad v jednej nemocnici môže byť viac ako dve tisíc odberných miest vody,“ prízvukuje odborník z AVMPL.

Rozhodnutia a hodnotenia sú často založené na nedostatočnom množstve dát, ktoré vyhodnocujú osoby bez potrebnej odbornosti. Asociácia tvrdí, že pri posudzovaní rizika nestačí len analyzovať výšku kontaminácie legionelami, je potrebné zohľadniť aj teploty vody, intervaly používania systémov, rizikové faktory užívateľov, ktorými môžu byť pacienti so slabou imunitou, ale aj prevádzkové poriadky a reakčné plány.

„Nanešťastie, v mnohých objektoch na Slovensku tieto kritériá nie sú dostatočne splnené, čo zvyšuje riziko reálnej nákazy. Problém legionel je preto systémový a vyžaduje si koordinované riešenia, a nie výlučne reaktívne kroky, ktoré by len zakrývali hlbšie nedostatky,“ pripomína Zemplényi.

Ďalšia nebezpečná baktéria – Pseudomonas aeruginosa

AVMPL konštatuje, že v situácii, keď mnohé zdravotnícke zariadenia čelia finančným problémom a zanedbanej infraštruktúre, je nerealistické očakávať, že personál bude investovať do rekonštrukcie vodných rozvodov, ktoré boli dlhodobo prehliadané. „Problém legionel neznamená len zvýšiť teplotu teplej vody, ako sa to často zjednodušene navrhuje. Na Slovensku je potrebné venovať rovnako veľkú pozornosť aj stavu studenej vody, ktorá, ako ukazujú naše interné merania, je často v ešte horšom stave ako rozvody teplej vody,“ hovorí Zemplényi.

Pre efektívnu ochranu pred legionelami sú preto podľa neho potrebné komplexné systémové riešenia, ktoré zahŕňajú pravidelnú údržbu, monitoring a kontrolu vodných systémov, ako aj riadenie rizík na základe detailných analýz. „Namiesto jednostranného uzatvárania tém na základe jednej vzorky by sa mala venovať pozornosť celkovému stavu vodného systému,“ dodáva Zemplényi.

Upozorňuje, že okrem legionely existuje ďalšia baktéria, ktorá predstavuje vážne zdravotné riziko, no často zostáva bez dostatočnej pozornosti, tou je Pseudomonas aeruginosa. Táto baktéria je rovnako nebezpečná, najmä v zdravotníckych zariadeniach a na miestach, kde sú pacienti s oslabeným imunitným systémom. „Naše interné prieskumy odhalili prítomnosť Pseudomonas aeruginosa na citlivých miestach v systémoch pitnej vody, pričom v niektorých prípadoch išlo o rezistentné formy na všetky známe antibiotiká. Tento problém sa podobne dlhodobo odkladá, pričom jeho miera môže byť ešte vyššia než u legionely, a riziko pre zdravie je rovnako závažné. Ak sa tento problém nezačne systematicky riešiť, môže dôjsť k rozšíreniu infekcií, ktoré bude veľmi náročné kontrolovať, najmä pri výskyte multirezistentných kmeňov baktérií,“ uzatvára Zemplényi.

(bre)