Ilustračné foto: Flickr / SELF Magazine and American Academy of Pediatrics Vaccine Photo Project. Licence: CC BY 2.0

Nemocnica v Trenčíne spúšťa očkovanie proti covid-19. K dispozícii je nová vakcína

Fakultná nemocnica Trenčín spúšťa od 1. októbra očkovanie adaptovanou vakcínou proti covidu-19 Comirnaty JN.1 od konzorcia Pfizer/BionTech, ktorá poskytuje zvýšenú ochranu proti aktuálne najviac rozšírenému variantu ochorenia. Vakcínu je možné podať bez ohľadu na to, akú vakcína bola predtým aplikovaná, najskôr však tri mesiace po podaní poslednej dávky vakcíny.

Nemocnica v Trenčíne informuje, že vakcína môže byť podaná ako prvá alebo ďalšia dávka. Je určená osobám starším ako 12 rokov, ale zároveň aj deťom vo veku päť až 11 rokov a tiež mladším deťom od pol roka po štyri roky.

Vakcinácia dospelých osôb proti ochoreniu covid-19 vo Fakultnej nemocnici Trenčín sa bude vykonávať v ambulancii pracovného lekárstva. Očkovanie bude len pre registrované osoby.

Ministerstvo zdravotníctva varuje, že ochorenie covid-19 stále môže spôsobiť dlhotrvajúce následky na zdraví. Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. „Štát zabezpečil bezplatné očkovanie pre všetkých občanov na území Slovenska. Je už len na zodpovednosti každého občana chrániť svoje vlastné zdravie,“ tvrdí rezort zdravotníctva.

(bre)