Ilustračné foto: Freepik.com

Na HIV testujú v nových priestoroch v Bratislave, záujem stále stúpa

Občianske združenie (OZ) Dom Svetla Slovensko otvorilo v Bratislave nový HIV testovací Checkpoint. Združenie sa v rámci svojich aktivít usiluje nielen o osvetu a prevenciu šírenia HIV/AIDS a ďalších sexuálne prenosných chorôb, ale aj o odstránenie stigmatizácie ľudí žijúcich s týmito ochoreniami v spoločnosti a o obhajobu a presadzovanie ich ľudských práv.

HIV testovací Checkpoint je v nových priestoroch v zdravotníckom stredisku na Bebravskej ulici. Ako vysvetľuje združenie, testovacie miesto ponúka bezpečné a nízkoprahové prostredie pre anonymné a bezplatné testovanie na sexuálne a krvou prenosné infekcie ako je HIV, hepatitída typu B a C či syfilis. Momentálne testujú každý piatok.

Počet klientov, ktorých otestoval OZ Dom svetla Slovensko sa z roka na rok zvyšuje a rovnako tak počet vykonaných testov. V roku 2023 spolu otestovali 881 ľudí a urobili 2 653 testov, z ktorých 780 testov bolo externe vykonaných na masových podujatiach.

„Naša práca nespočíva len vo vykonaní testu a poslaní SMS s výsledkom, ale aj v boji so stigmatizáciou a diskrimináciou, v boji za práva našich klientov, ale aj všetkých pacientov ktorých sa týka téma HIV či infekčných hepatitíd,“ pripomína OZ Dom svetla.

Poznamenáva, že infekčné ochorenia v našej spoločnosti sú stále prítomné, akurát o nich nemáme taký prehľad ako v zahraničí. „Hovoríme o prevencii ich šírenia menej ako u susedov a rovnako zdravotnícke služby, ktoré chránia verejné zdravie, sú vysoko zanedbávané. Poradovníky na klinikách infektológie sú dlhé, lekári zaneprázdnení a unavení, súkromné zdravotnícke zariadenia sú drahé,“ konštatuje združenie.

Každému testu na HIV predchádza poradenstvo s preškoleným poradcom podľa štandardu Svetovej zdravotníckej organizácie. Pre zjednodušenie a urýchlenie poradenstva pripravilo združenie elektronického on-line sprievodcu. Tým sa skráti návšteva v HIV poradni o niekoľko minút. Zodpovedanie otázok je nevyhnutné pre správne vyhodnotenie, či test na HIV bude uskutočnený v správny čas a tiež, aby jeho výsledok mal správnu výpovednú hodnotu.

„Systém vyhodnocuje aj odporúčania na testy pre iné pohlavné choroby a ďalšie odporúčania na prevenciu alebo termín ďalšej návštevy,“ uzatvára OZ.

(bre)