Ilustračné foto: PxHere

Ministerstvo zdravotníctva spúšťa očkovanie proti ďalšiemu variantu koronavírusu

Ministerstvo zdravotníctva počas nasledujúcich týždňov zabezpečí formou distribučnej spoločnosti do očkovacích centier adaptované vakcíny Comirnaty JN.1 proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Vakcína Comirnaty JN.1 je určená na očkovanie pre všetky vekové kategórie. Zoznam miest očkovania, ktoré očkujú touto vakcínou bude zverejnený a priebežne aktualizovaný na webe ministerstva.

Očkovanie touto najnovšou vakcínou sa začne v týždni od 1. októbra 2024 v očkovacích centrách na Slovensku. Podľa ministerstva zdravotníctva očkovanie vakcínou Comirnaty JN.1 poskytuje zvýšenú ochranu proti aktuálne najviac rozšírenému variantu. Uvedenú vakcínu je možné podať ako prvú dávku, ale zároveň aj po troch mesiacoch od podania poslednej dávky vakcíny proti covid-19.

Ministerstvo informuje, že vakcína môže byť podaná ako prvá alebo ďalšia dávka. Je určená osobám starším ako 12 rokov, ale zároveň aj deťom vo veku 5 až 11 rokov a tiež mladším deťom od 0,6 po 4 roky. Rezort zdravotníctva ale upozorňuje, že vakcína môže byť podaná najskôr o tri mesiace po podaní poslednej dávky vakcíny proti ochoreniu covid-19.

Vakcíny sú určené pre zdravú populáciu, ale aj pre rizikové skupiny. Túto vakcínu je možné podať (kombinovať) po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti covid-19 dostupnej na Slovensku. Naďalej je možné aj očkovanie bez registrácie.

Ministerstvo zároveň varuje, že ochorenie covid-19 stále môže spôsobiť dlhotrvajúce následky na zdraví. Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. „Štát zabezpečil bezplatné očkovanie pre všetkých občanov na území Slovenska. Je už len na zodpovednosti každého občana chrániť svoje vlastné zdravie,“ uzatvára rezort zdravotníctva.

(bre)