Zľava Matej Ovčiarka, Zuzana Dolinková, Marián Petko (Foto: MZ)

Metodika na zaraďovanie nemocníc do siete bude v decembri. Od spustenia reformy chýba

Analytici na Ministerstve zdravotníctva SR pracujú na tvorbe metodiky pre tvorbu siete nemocníc, ktorá od spustenia optimalizácie siete nemocníc v roku 2022 nebola súčasťou reformnej vyhlášky. Mala by byť zverejnená k 1. decembru tohto roka. Od januára sa má spustiť reforma, ktorej ostrý štart už bol presunutý o rok, práve preto, že nebola dostatočne pripravená.

Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii s názvom Vnášame pokoj do fungovania našich nemocníc skritizovala, že reformný tím, ktorý fungoval na rezorte počas predchádzajúcich vlád, síce vytvoril tritisíc stranovú vyhlášku pre kategorizáciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ale bez metodiky. Optimalizácia siete nemocníc (OSN) taktiež nebola dostatočne komunikovaná so zástupcami nemocníc, sektora a samosprávami. Nedostatočnú komunikáciu pri príprave pôvodnej reformy skritizoval aj prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Reforma odtrhnutá od slovenskej reality?

„OSN bola pripravená na základe dánskeho modelu, ktorý sa však nedá aplikovať na podmienky slovenského zdravotníctva. Dánsko svojou infraštruktúrou, geografickou dostupnosťou a zdrojmi v systéme totiž vôbec nekorešponduje so Slovenskom,“ tvrdí ministerka Dolinková. Dodala, že po svojom príchode na rezort zdravotníctva našla nedostatočne pripravenú reformu a už mesiace opravuje chyby po svojich predchodcoch. Tí mali pri tvorbe reformy nemocníc ignorovať projektovanie cesty pacienta, teda funkčnosť ambulancií aj záchrannej služby.

Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva tvrdí, že intenzívne komunikuje aj s predstaviteľmi samospráv a považuje ich názor za veľmi dôležitý. „Starostovia, primátori a predstavitelia vyšších územných celkov najlepšie vedia, čo je v ich obci, meste či regióne potrebné a dobre poznajú špecifiká, na ktoré je potrebné pri nastavovaní akýchkoľvek reforiem a zmien myslieť,“ povedala Zuzana Dolinková. 

Nemocnice sa dozvedia, ako budú od januára fungovať, až z vyhlášky a rokovaní v decembri, čo sa javí ako veľmi krátky čas. Ale predchádzajúce vlády podľa ministerky dlho nerobili nič a k zákonu o optimalizácii siete nemocníc nevydávali žiadne vykonávacie predpisy. „Po mojom nástupe na ministerstvo zdravotníctva na jeseň minulého roka niektoré nemocnice stále neboli zaradené do siete alebo boli zaradené nesprávne. Boli tam aj problémy s tým, aké výkony môžu nemocnice na jednotlivých úrovniach robiť a ako ich vykazovať. Preto sme to posunuli, aby nemocnice mohli stále vykonávať všetko,“ hovorí s tým, že analytický tím na ministerstve 11 mesiacov intenzívne pracuje na oprave reformy.

Dolinková kritizuje Oskara Dvořáka (PS), ktorý bol súčasťou pôvodného reformného tímu na ministerstve s tým, že zákon o OSN je pripravený zle a je len kostrou. Dvořák už v minulosti povedal, že OSN síce nie je ideálna, ale je to základný rámec. Poukázal na to, že pri nemocniciach bola kritickejšia situácia ako pri ambulanciách a ministerstvo v tom malo ďalej robiť poriadok. Podľa Dolinkovej je to dôležité najmä preto, aby sa nevynáral nepokoj medzi ľuďmi, že nemocnice nebudú fungovať tak, ako majú. Na reformu nemocníc sú taktiež naviazané európske peniaze z Plánu obnovy a odolnosti. Ministerka tvrdí, že urobí všetko preto, aby ich Slovensko nemuselo vracať späť.

Od 1. januára sa konečne začnú merať aj čakacie lehoty na 400 zdravotníckych výkonov. Ak sa pacient nedostane na operáciu v stanovenej lehote, tak bude mať nárok na preplatenie liečby v zahraničí.

Cesta pacienta je dôležitá

„Od začiatku sme hovorili, že takto reforma nie je dostatočne pripravená. Vyslovili sme k nej viac ako tisíc pripomienok. Vtedajšia vláda nám sľubovala, že budú počúvať odborníkov, regióny, samosprávy, žiaľ, dialóg nebol dostatočný,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Reforma nemocníc je podľa neho nesmierne ťažká téma na desiatky rokov, a to aj v iných európskych štátoch. Na Slovensku ide podľa Petka už o piaty pokus za 25 rokov. „K jej tvorbe v roku 2021 ale neboli prizvané nemocnice ani zdravotné poisťovne. V júli 2021 sme ako asociácia nemocníc žiadali, aby to celé stiahli, keďže sa vôbec nebral do úvahy stav urgentných príjmov alebo cestovná mapa pacienta, jeho prekladanie medzi oddeleniami. Potom sa OSN spojila s plánom obnovy, tak sme pôvodnú verziu začali naprávať. Keby dnes bola optimalizácia zrealizovaná v tej pôvodnej podobe, systém by skolaboval,“ poznamenal prezident ANS.

Hoci reforma má byť spustená budúci rok, plne funkčná podľa neho bude najskôr od júna 2026, keďže si vyžaduje prestavenie a dobudovanie niektorých pracovísk. Okrem tých menších sa pracuje aj na projektoch troch veľkých nemocníc v Martine, Banskej Bystrici a Prešove, ktoré môžu trvať ešte dlhšie. Čo sa týka cesty pacienta, Petko dodal, že minulý týždeň bola nemocniciam predstavená kvalitná nová koncepcia záchrannej zdravotnej služby.

Veľa nemocníc chce preradenie

Ak by sa reforma opäť nezrealizovala, podľa Petka skôr či neskôr dôjde k živelnej stratifikácii, teda oddelenia sa budú zatvárať z dôvodu nedostatku personálu a podobne. Dodal, že jednotlivé nemocnice musia byť zaradené do kategórií na základe presne stanovených parametrov. Žiadostí o rekategorizáciu je veľa a podľa Dolinkovej to svedčí o tom, že pôvodná kategorizačná vyhláška bola tvorená amatérsky a bez metodiky. Môže ale ísť aj o rôzne súkromné záujmy. „Ministerka musí odolať politickým tlakom, keď niekto bude napríklad chcieť nejakú nemocnicu zaradiť do vyššej úrovne,“ podotkol prezident ANS. Kvôli údajne nezákonnému zaradeniu niektorých nemocníc už opoziční poslanci podávali aj podnet na generálnu prokuratúru.

Generálny riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Ovčiarka na tlačovej konferencii povedal, že momentálne evidujú 100 žiadostí o rekategorizáciu a kategorizačná komisia o nich bude rozhodovať na základe pripravovanej vyhlášky. Zuzana Dolinková ubezpečila, že jej ministerstvo plní všetky míľniky a ciele, takže čerpanie peňazí z plánu obnovy nie je ohrozené. „Čerpáme možno najviac zo všetkých rezortov,“ hovorí.

Lucia Hakszer