Ilustračné foto: Unsplash

Liekové interakcie už vyhodnotíte cez internetovú aplikáciu

Lekárnici spustili nový osvetový projekt na rýchle overenie rizika vzniku liekových interakcií. Cez webový portál si budú môcť oni a najmä pacienti rýchlo a jednoducho vyhodnotiť, či kombinácia liekov nie je riziková z hľadiska možného vzájomného pôsobenia, prípadne či účinok lieku nemôže byť ovplyvnený niektorými zložkami potravy. Slovenská lekárnická komora (SLeK) pozvala všetkých ľudí, aby ho využívali na sledovanie a vyhodnotenie liekových interakcií a aby sa pri užívaní liekov vždy radili s farmaceutom. Nie s ľuďmi, ktorí sa v problematike nevyznajú.

„Stáva sa, že do lekárne príde človek s nejakými tabletkami, že toto mi dala suseda. Jej to pomohlo, tak aj ja by som toho chcel viac. A čo to vlastne je?“ opisuje svoje skúsenosti viceprezident SLeK Norbert Chano. Pri takomto neuváženom užívaní liekov hrozia rôzne riziká, o ktorých pacienta nikto nepoučí, napríklad aj interakcie s inými užívanými liekmi. Lekárnici vysvetľujú, že v projekte na sledovanie liekových interakcií sa snažia docieliť, aby pacienti užívali lieky správne, aby bola ich bezpečnosť na prvom mieste a aby sa zvyšovalo povedomie o všetkých stránkach farmakoterapie.

Portál interakcieliekov.sk obsahuje vyše pol milióna záznamov s podrobnou charakteristikou potenciálnych liekových interakcií s odkazmi na odbornú literatúru, odporúčanými postupmi riešenia a konkrétnymi kazuistikami. Tieto informácie sú dostupné odborníkom – farmaceutom. V prípade ak aplikácia vyhodnotí u konkrétneho pacienta zvýšené klinické riziko, ponúkne mu možnosť konzultácie v niektorej z lekární v jeho okolí, zapojených do projektu. V súčasnosti je ich viac ako 200 po celom Slovensku. Farmaceuti sú podľa prezidenta komory Ondreja Sukeľa spomedzi všetkých zdravotníckych profesií najviac odborne pripravení vo všetkých oblastiach práce s liekom a vo všetkých hlavných aspektoch týkajúcich sa štruktúry lieku, jeho účinkov, indikácií a výsledku liečby.

Čo sú liekové interakcie?

Očakávané účinky lieku sa môžu zmeniť pôsobením iného lieku, potravinou alebo jej zložkami, nápojom, koreninami alebo výživovým doplnkom. Riziko liekových interakcií narastá s počtom užívaných liekov, teda by naň mali myslieť najmä pacienti užívajúci viacero liekov súčasne.

„Takmer 16 percent liekových interakcií patrí do kategórie závažných až fatálnych liekových interakcií. Práve farmaceut je prvolíniovým konzultantom problematiky liekových interakcií a lekárne sú zdrojom akýchkoľvek informácií o liekoch,“ skonštatovala na tlačovej konferencii viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

Inovatívny elektronický systém sledovania liekových interakcií dokáže odhaliť aj závažné interakcie liekov s potravinami a duplicity, ktoré môžu viesť k najvážnejším nežiaducim účinkom. Bude preto fungovať ako prevencia nežiaducich účinkov spojených s liekovými interakciami.

Miroslava Snopková hovorí, že SLeK urobila prieskum 170 pacientov s kompletnou liekovou históriou, takže u nich bolo možné zisťovať výskyt interakcií. Takmer u všetkých sa vyskytli mierne závažné interakcie, ktoré ale nepredstavujú pre pacienta riziko. „Závažné interakcie mali tri štvrtiny pacientov a veľmi závažné život ohrozujúce následky sa vyskytli takmer u tretiny pacientov. Interakcie pritom boli časté aj u rôznych bežných liečiv, napríklad liekov s účinnou látkou metanizol, ktorá v lekárňach patrí medzi najvydávanejšie. Používa sa na zvládnutie bolesti,“ povedala Snopková a doplnila ďalšie príklady. Závažné interakcie sa pritom netýkajú len liekov na lekársky predpis, ale aj tých, ktoré si pacient vie zaobstarať bez predpisu. Riešiť sa dajú zmenou dávkovania, spôsobu používania a podobne.

Taktiež podľa Snopkovej rôzni lekári pacientom veľmi často predpisujú viac liekov z rovnakej liekovej skupiny, teda liekov, ktoré majú iný obchodný názov, ale rovnaké účinky. Práve nadmerným užívaním môžu vzniknúť aj závažné vedľajšie účinky. Nehovoriac o tom, že sa zvyšujú náklady na liečbu pre zdravotnú poisťovňu aj pre pacienta.

Kombinácie liekov môžu byť nebezpečné

Prezident lekárnikov Ondrej Sukeľ ako príklad povedal: „Jediné súdom potvrdené úmrtie na liekovú interakciu je smrť srbského prezidenta Slobodana Miloševiča. Vzal si lieky, ktoré spôsobili, že jeho bežná liečba na kardiovaskulárne ochorenie neúčinkovala.“

Príkladom bežne používaného liečiva je paracetamol, ktorý nemá dokumentované závažné liekové interakcie, ale môže ovplyvniť vstrebávanie niektorých onkologických liekov alebo u iných liekov spôsobiť, že budú toxické pre pečeň. Tiež je často užívaný duplicitne, keďže sa nachádza vo viacerých liekoch s odlišnými názvami.

Známe sú interakcie grepovej šťavy s liekmi ako sú bisfosfonáty, ktoré ovplyvňujú kosti, statíny na zníženie hladiny cholesterolu, lieky na zníženie tlaku, lieky proti alergii či antidepresíva. Zložky grepov, ale aj iných citrusových plodov blokujú činnosť pečeňových enzýmov, čím znižujú odbúravanie liečiv.

Naopak ľubovník bodkovaný je súčasťou mnohých doplnkov výživy s upokojujúcim a antidepresívnym účinkom. Jeho účinné látky urýchľujú metabolizmus mnohých liekov, čím sa znižuje ich účinok. Napríklad aj hormonálnej antikoncepcie, čo môže vyústiť až do zlyhania jej účinku.

Užívanie liekov proti bolesti spolu s alkoholom môže zvýšiť riziko poškodenia pečene a žalúdočných problémov, lieky na uvoľnenie svalstva zosilňujú účinok liekov na vysoký tlak a niektoré bežné antibiotiká zvyšujú toxicitu iných liekov rovnako ako grep ovplyvnením pečeňových enzýmov.

Pacient nevie interakcie posúdiť sám

Liekové interakcie nie sú vždy nežiaduce. Kombinácie liekov a vzájomné posilňovanie ich účinkov sa využíva aj v prospech pacienta, avšak v premyslených a vyskúšaných kombináciách. „Ak je pacientovi predpísaná liečba, v každom prípade ju treba dodržať. Niektoré interakcie sú už pri predpisovaní lieku vyriešené napríklad úpravou dávky či časového režimu užívania liekov. Práve preto v našej aplikácii nepovieme pacientovi priamy rozsah interakcie, ale celkovú mieru rizika – a pokiaľ je to riziko zvýšené, odporúčame mu návštevu niektorej zo zapojených lekární. Farmaceut bude mať k dispozícii podrobný popis danej interakcie aj s úplnou dokumentáciou,“ doplnili odborníci. Podobný projekt Slovenská lekárnická komora realizovala už v rokoch 2017 až 2019, ale potom prišla pandémia covid-19. V súčasnosti sa podľa Ondreja Sukeľa tiež dajú využiť kvalitnejšie technické riešenia.

Projekt interakcieliekov.sk je zatiaľ financovaný z rozpočtu SLeK. „Máme snahu, aby to všetci poskytovatelia lekárenskej starostlivosti pre ľudí robili zadarmo, ale zároveň si uvedomujeme si, že sa to nedá donekonečna,“ vysvetlil Sukeľ. Myslí si, že do tohto vzdelávania o liekoch by sa oplatilo investovať aj zdravotným poisťovniam.

Projekt predstavili pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa farmaceutov. Slovenská lekárnická komora pripomína verejnosti aj rozhodovacím orgánom, že úloha lekárnikov je kľúčová pre budovanie zdravších komunít všade na svete. „V utorok sa v Kodani uskutočnilo spoločné sympózium Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej farmaceutickej federácie (FIP) s cieľom diskusie o prínose farmaceutov k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti ako multidisciplinárneho prístupu k zdraviu,“ pripomenul prezident SLeK.

Lucia Hakszer