Lekárski odborári. Zľava podpredseda LOZ Miroslav Mendel, predseda LOZ Peter Visolajský a bratislavský krajský koordinátor LOZ Zoltán Jány. Foto: Lucia Hakszer

Lekárski odborári chystajú výpovede. Dôvodom je konsolidácia na úkor zdravotníctva

Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdí, že v momente schválenia konsolidačného balíčka začínajú so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru. Reagujú tak na zrýchlené legislatívne konanie o konsolidačnom balíčku a jeho štvrtkové posunutie do druhého čítania. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) už pripravila ozdravný plán, ktorým by sa mala zaoberať koaličná rada a potom by o ňom mala mimoriadne rokovať aj vláda. Okrem iného sa v ňom spomína, že spomalenie valorizácie platov, ktoré kritizuje aj LOZ, by nemalo príliš ovplyvniť mzdy zdravotníkov, keďže ich majú zabezpečené aj v kolektívnych zmluvách.

LOZ v stanovisku uviedlo, že zrýchlenie konanie a hlasovanie odignorovalo upozornenia lekárov a sestier a je obrovským podrazom zdravotníkom a pacientom. „Teraz je jasné, že mimoriadne zasadnutie vlády k zdravotníctvu aj predstierané rokovania zo strany vlády, sú len dymovou clonou a nie reálnou snahou o riešenie. Odkazujeme vláde SR, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru,“ vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský.

Šéfka zdravotníctva mala na zasadnutí vlády, ktoré bolo v stredu 25. septembra, predložiť materiál k ozdravným opatreniam v rezorte zdravotníctva. Materiál však nakoniec predložený nebol a ministerka po rokovaní informovala, že vzhľadom na to, že ide o rozsiahlu analýzu, sa bude opatreniami ešte zaoberať koaličná rada a následne aj vláda na mimoriadnom rokovaní.

Dolinkovej materiál, ktorým sa má zaoberať koaličná rada a vláda, zatiaľ nebol zverejnený ani schválený. Medzičasom už však unikol do médií. Podľa Denníka N, ktorý ho má k dispozícii, rezort v dokumente opisuje, aké opatrenia by sa mohli prijať v zdravotníctve, aké úspory prinesú a aké majú riziká. „Zmena rastu platov sa podľa materiálu ministerstva zdravotníctva zrejme lekárov napokon nedotkne výrazne – často totiž majú dohodnutú mzdu v kolektívnych zmluvách,“ píše Denník N.

Protestujú aj sestry

Vládna koalícia v polovici septembra schválila sériu opatrení na konsolidáciu verejných financií, o ktorých ešte bude hlasovať parlament. Okrem iného sa dotknú aj zdravotníckeho sektora. Štátne nemocnice sa majú zmeniť na akciové spoločnosti a spomalí sa valorizácia platov lekárov a sestier na tri percentá. Tieto kroky by mali štátu ušetriť 259 miliónov eur.  Podľa LOZ však ide o porušenie memoranda, ktoré bolo podpísané medzi odborármi a vládou pred dvomi rokmi. Ohlásili výpovede z nadčasov a tiež, že sú pripravení aj na radikálnejšie kroky, teda ďalšie hromadné výpovede.

Aj sestry a pôrodné asistentky vyhlásili, že sa odmietajú stať vazalmi konsolidácie. Už v súčasnosti totiž v systéme chýba viac ako 14‐tisíc sestier, čo je podľa nich spôsobené podpriemernými mzdami, zlými pracovnými podmienkami, nedodržiavaním zákonníka práce, množstvom neplatených nadčasov a podhodnotenými minimálnymi personálnymi normatívmi, ktoré sa ani nedodržiavajú.

„Konsolidačné opatrenia vlády SR majú spomaliť valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov, čo pri dnešnom enormnom nedostatku sestier spôsobí, že nám začnú odchádzať skúsené sestry a pôrodné asistentky v ešte väčšom množstve a mladá generácia, ktorá by ich mala nahradiť, radšej po štúdiu opustí našu krajinu,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Samotná každoročná valorizácia podľa nej zvýšila mzdy len o pár desiatok eur ročne v hrubom, čo ani zďaleka nepokrýva nárast cien, ktorý aktuálne pocítia rodiny ešte radikálnejšie. Táto valorizácia sa navyše týka len sestier v nemocniciach, nie tých v ambulantnom sektore či v zariadeniach sociálnych služieb.

To, že sa konsolidácia dotkne aj zdravotníctva, sa nepáči ani ministerke Dolinkovej. „Osobne si myslím, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Reptania a hádky nám v tomto zložitom období nepomôžu. Je potrebné sa zomknúť a nie politikárčiť. Najmä, keď je všetkým známe, že tento problém nevznikol dnes ani pred rokom,“ uviedla Dolinková. Podľa jej slov sa pracuje na tom, aby sa zefektívnil manažment celého rezortu. „Pracujeme na vyriešení vzniknutých problémov a nastavení systémov tak, aby sa v budúcnosti takéto problémy čo možno najviac eliminovali,“ dodala ministerka.

Dopad konsolidácie a pozmeňujúce návrhy

Spomalenie rastu miezd lekárov v štátnych zdravotníckych zariadeniach na tri percentá ročne, ktoré má štátu ušetriť 259 miliónov eur, spôsobí, že lekárom sa tak má budúci rok zvýšiť plat o 147 eur a sestrám o 68 eur. Na piatkovej schôdzi parlamentného zdravotníckeho výboru však opoziční poslanci poukázali, že dopad konsolidácie ani nemusí byť vyčíslený správne. Marek Krajčí (Slovensko) povedal, že k poklesu miezd dôjde aj budúci rok kvôli inflácii, čo sa dotkne najmä stredného zdravotného personálu a môže spôsobiť ďalšie nátlakové akcie.

Predseda výboru Vladimír Baláž (Smer-SD) povedal, že s ministerstvom financií je vyjednané predloženie pozmeňujúceho návrhu cez finančný výbor. Návrh sa má týkať sestier, aby bola valorizácia ich miezd vyššia oproti pôvodnému plánu.

Poslanci výboru neschválili pozmeňujúci návrh Petra Stachuru (KDH) o tom, aby boli pre valorizáciu miezd zdravotníkov ponechané pôvodné koeficienty, teda aby boli vyňatí zo zákona o konsolidácii. Stachura argumentuje možným ohrozením zdravia občanov a hospodárskymi škodami.

Zástupcovia ministerstva financií, ktorí boli na schôdzi zdravotníckeho výboru, povedali, že rozpočty nemocníc predsa závisia od vyjednávania zmlúv so zdravotnými poisťovňami, čomu odporoval poslanec Tomáš Szalay (SaS) s tým, že to závisí od programovej vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá určí, koľko majú poisťovne dať do nemocníc. Vladimír Baláž schôdzu uzavrel tým, že ide o veľmi širokú tému, ktorej sa bude výbor ďalej venovať po mimoriadnom zasadnutí koaličnej rady a vlády k celej situácii v zdravotníctve.

(luh, mhl)