Foto: nrsr.sk

Konsolidačné opatrenia prerokujú poslanci v zrýchlenom režime

Poslanci slovenského parlamentu vo štvrtok odhlasovali, že balík konsolidačných opatrení prerokujú v zrýchlenom režime. To znamená, že by o ňom mali rozhodnúť už na aktuálne prebiehajúcej schôdzi. Konsolidačné opatrenia majú zlepšiť stav verejných financií a do štátneho rozpočtu priniesť viac ako dve miliardy eur.

Konsolidačné opatrenia sa nevyhnú ani zdravotníctvu. Ide najmä o spomalenie rastu miezd lekárov v štátnych zdravotníckych zariadeniach na tri percentá. To by malo štátu ušetriť 259 miliónov eur. Lekárom sa tak má budúci rok zvýšiť plat o 147 eur a sestrám o 68 eur. Daň z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a zdravotnícke pomôcky by mala od budúceho roka klesnúť zo súčasných desať percent na päť percent.

Šetriť by sa malo aj tak, že sa štátne nemocnice zmenia na akciové spoločnosti a zákonom bude zavedený zákaz ich privatizácie. V inštitúciách aj nemocniciach by sa tiež mali uplatňovať štandardné manažérske a účtovné postupy, aby fungovali efektívnejšie.

V rámci ozdravných opatrení, ktoré chce vláde predložiť ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), by mali byť aj úpravy týkajúce sa valorizácie platov sestier, pretože podľa Dolinkovej treba zabrániť, aby mzdy sestier a zdravotníckych pracovníkov klesli pod priemernú mzdu.

Verejné financie má zlepšiť okrem iného aj daň z finančných transakcií či zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 percent na 23 percent. Stúpnuť má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Meniť sa bude aj daňový bonus na dieťa či rodičovský dôchodok.

(bre)