Minister zdravotníctva ČR Vlastimil Válek a minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši. Foto: Radek Čepelák

Koller i Neumannová. Politické, lekárske a športové špičky prezradia, ako na prevenciu zdravotných rizík

Ako ľudí zdvihnúť zo stoličiek nielen pri fandení futbalu či pri olympiáde – to bude jedna z tém, ktorým sa bude venovať už štvrtý ročník medzinárodnej konferencie Zdravotníckeho denníku Ekonomika prevencie. O svoj pohľad na to, ako populáciu motivovať k zdravému životnému štýlu, sa podelí okrem iného najlepší strelec českej futbalové reprezentácie Jan Koller či olympijská víťazka a majsterka sveta v behu na lyžiach Kateřina Neumannová. Svoje priority predstavia českí a slovenskí ministri zdravotníctva Vlastimil Válek a Zuzana Dolinková. Na ekonomický a medzirezortný aspekt prevencie sa zameria slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši, podpredseda českej Poslaneckej snemovne a tieňový premiér Karel Havlíček i minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. Vystúpia českí aj slovenskí poslanci, europoslanci, šéfovia zdravotných poisťovní či špičkoví lekári a ekonómovia.

Že je prevencia lacnejšia ako liečba a investovať do nej sa oplatí, patrí medzi tradičné posolstvá medzinárodnej konferencie Zdravotníckeho denníku Ekonomika prevencie. Jej v poradí už štvrtý ročník sa uskutoční 1. októbra v Prahe. Aj tento rok do debaty o dôležitosti prevencie zapojí tiež športové špičky. Zatiaľ čo vlani vystúpil olympijský hokejový brankár Dominik Hašek či olympijský lezec Adam Ondra, tento rok na konferencii nebude chýbať najlepší strelec českej futbalovej reprezentácie a víťaz nemeckej a belgickej futbalovej ligy Jan Koller, olympijská víťazka a majsterka sveta v behu na lyžiach Kateřina Neumannová či hokejový tréner a mnohonásobný majster sveta v hokeji Martin Procházka.

Význam prevencie zdravotných rizík pre konkurencieschopnosť ekonomiky a akými vhodnými opatreniami ju podporiť, priblíži okrem ministra Rašiho a tieňového premiéra Havlíčka aj redaktor The Financial Times Andrew Bounds alebo profesor manažmentu zdravotníctva a verejného zdravia Brunel University v Londýne Francesco Moscone. Efektivitu výdavkov do prevencie zdravotných rizík zhodnotí riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VZP) Českej republiky Zdeněk Kabátek a podpredseda predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Slovenskej republiky Matej Fekete.

Diskusia ministrov zdravotníctva a šéfa VZP moderovaná vydavateľom ZD Ivom Hartmannom (uprostred s mikrofónom) na II. ročníku konferencie. Zľava Peep Peterson, minister zdravotníctva a práce Estónska, Daniels Pavļuts, minister zdravotníctva Lotyšska, Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva Slovenskej republiky, Vlastimil Válek, podpredseda vlády a minister zdravotníctva Českej republiky, a Zdeněk Kabátek, riaditeľ Všeobecné zdravotní poisťovne Českej republiky. Na plátne Johannes Rauch, rakúsky minister sociálnych vecí, zdravotníctva, starostlivosti a ochrany spotrebiteľa. Foto: Radek Čepelák
Vpravo brankár futbalovej reprezentácie ČR a amerického klubu New England Revolution Tomáš Vaclík, vľavo námestník VZP Ivan Duškov. Foto: Radek Čepelák

Lekársky blok sa zameria na príklady dobrej praxe a najúčinnejšie nástroje prevencie. Uvedie ho prezident Poľskej spoločnosti pre verejné zdraví a prednosta kliniky alergiológie a pľúcnych chorôb Národného lekárskeho inštitútu v Poľsku Andrzej Marius Fal. Pozornosť bude venovaná najdôležitejším nástrojom prevencie zdravotných rizík – screeningom, očkovaniu, farmakoterapii, oblastiam duševného zdravia, závislostí a edukácii. Vystúpia poprední lekári a odborníci.

Záverečný panel konferencie sa bude zaoberat aktivitami v oblasti prevencie z pohľadu nadnárodných riešení Európskej únie a jej spolupráce s členskými štátmi a ich agentúrami. Európský pohľad na vec priblížia europoslanci Ondřej Knotek, Tomáš Zdechovský a Ondřej Krutílek. Rolu inštitútov verejného zdravia bude prezentovať česká hlavná hygienička a riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu Barbora Macková. A o to, ako by mali k prevencii zdravotných rizík pristupovať členské štáty, sa podelí minister Marian Jurečka a poslanci zdravotníckych výborov českého a slovenského parlamentu Kamal Farhan a Tomáš Szalay.