Předseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých SR Rastislav Zanovit. Foto: archiv dr. Zanovita, zveřejněno s jeho souhlasem

Do minimálnej siete ambulancií by sa mali počítať lekárske miesta s ordinačných časom, tvrdí všeobecný lekár Zanovit

Ešte pred dvomi rokmi sa upravila verejná minimálna sieť ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov. Nového normatívu sa teraz dočkali aj ambulancie špecialistov. V novele zákona je však niekoľko opatrení, ktoré sa týkajú aj všeobecných lekárov. Mohli by im pribudnúť napríklad nové kompetencie. Predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých Slovenskej republiky Rastislav Zanovit v rozhovore pre Zdravotnícky denník hovorí, že do minimálnej siete ambulancií by sa podľa neho mali počítať lekárske miesta s daným ordinačných časom.

Pred dvomi rokmi prišlo k úprave verejnej minimálnej siete ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov. Ako sa zatiaľ nový normatív osvedčil v praxi?

Pokiaľ mi je známe, k úprave verejnej minimálnej sieti všeobecných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast nedošlo. Platí stále nariadenie vlády z roku 2008, stanovila sa len mapa, kde sa farebne vyznačili okresy, ktoré majú deficit a kde je možné čerpať dotácie na zriadenie novej ambulancie. Stále platí vyhláška, ktorá definuje počty lekárskych miest na jednotlivé kraje.

Prebieha pravidelné monitorovanie a vyhodnocovanie siete všeobecných lekárov?

Predpokladám, že monitorovanie prebieha, škoda len, že nie je dostupné aj odbornej verejnosti.

Ako predbežne hodnotíte návrh minimálnej siete ambulancií špecialistov?

Počul som, že je v pripomienkovom konaní, no zatiaľ som sa s ním neoboznámil. Verím však, že bude sieť definovaná na okresy a bude spravodlivejšia voči všetkým občanom Slovenskej republiky ako súčasné nariadenie.

Do optimálnej siete sa má aj pri všeobecných lekároch aj špecialistoch počítať len takzvaná verejne dostupná ambulancia. Také ambulancie, ktoré sú napríklad prevádzkované v nemocniciach a pacienta nevyšetria na základe výmenného lístka, sa nebudú považovať za verejne dostupnú ambulanciu. Myslíte, že je to správna definícia?

Definície pojmov by mali byť také jednoznačné, aby tomu porozumeli aj médiá a takisto aj laici. Čo sa týka konkrétneho výpočtu optimálnej siete a všeobecných ambulancií v nemocniciach, neviem, koľko takýchto ambulancií je, ale myslím si, že je to štatisticky zanedbateľné. Mali by sa počítať lekárske miesta s daným ordinačným časom. To znamená, koľko hodín je pri akom úväzku lekár dostupný pre pacienta.

Podľa ministerstva zdravotníctva je potrebné zvyšovanie kompetenčného statusu všeobecných lekárov, presun kompetencií z lekára na sestru v ambulancii alebo aj opatrenia na uvoľnenie indikačných a preskripčných obmedzení pre všeobecných lekárov. Aké kompetencie by mali podľa vás pribudnúť všeobecným lekárom a aké obmedzenia je potrebné uvoľniť?

Napriek tomu, že systém chcel všeobecných lekárov zdegenerovať a urobiť z nich len dispečerov, pomerne veľká skupina z nich to neprijala a vo svojej práci sa snažila či snaží rozširovať svoje poznanie a zručnosti, aby mohli čo najlepšie slúžiť svojim pacientom. Všeobecný lekár nemôže indikovať počítačovú tomografiu (CT), nemôže indikovať magnetickú rezonanciu a takisto je množstvo liekov, ktoré sú viazané len na doporučenie špecialistu. Tu by stačilo zadefinovať, v akých konkrétnych prípadoch by to CT mohol indikovať, takisto magnetickú rezonanciu a z každého odboru pustiť po jednej molekule, aby ju mohol predpisovať všeobecný lekár a pacienti by to určite privítali ako pozitívnu zmenu.

Miroslav Homola