Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek a slovenská ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: Hlas-SD

Válek s Dolinkovou rokovali o dostupnosti liekov a spolupráci záchraniek

Cezhraničné eRecepty, podpora domácich farmaceutických firiem či rámcová zmluva o cezhraničnej spolupráci zdravotníckych záchraniek – to boli niektoré z tém, ktoré spolu riešili český minister zdravotníctva Vlastimil Válek a slovenská ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Podpísali tiež memorandum o spolupráci v oblasti liekovej politiky, na ktorom sa dohodli už počas februárového rokovania v Prahe. České ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo v tlačovej správe.

„Bilaterálne rokovanie so slovenskou ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou je za nami. V jeho závere sme podpísali memorandum o spolupráci našich krajín v zdravotníctve, a to predovšetkým v oblastiach rýchlejšieho vstupu liečiv na naše trhy, spoločných projektov a výmeny informácií a skúseností,“ napísal na sieti X Vlastimil Válek.

Podpísaním memoranda o spolupráci v oblasti liekovej politiky a zdravotníckych pomôcok sa Česko a Slovensko dohodli, že budú spoločne vytvárať podmienky pre rýchlejší vstup inovatívnych liekov, nových generík a biosimilárnych liečiv na trh. Centrom pozornosti pritom bude riešenie nedostupnosti liečiv, paralelný obchod, úhrady liečiv a zdravotníckych pomôcok aj ich uvádzanie na trh a tiež farmakoekonomické hodnotenie zdravotníckych technológií.

Témou diskusie bola aj podpora európskych výrobcov liekov. „Česká republika podporuje posilnenie výroby liečiv v rámci Európskej únie, zvýšenie diverzifikácie dodávateľského reťazca a zníženie závislosti na tretích krajinách. Podporujeme tiež všetky návrhy vedúce k zvýšeniu dostupnosti liekov a najmä povinnosť uvádzať jednotlivé nové lieky bez omeškania na trhy všetkých členských štátov,“ zhŕňa riaditeľ českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Tomáš Boráň.

Rokovania sa dotklo tiež hromadenia liečiv v niektorých krajinách, ako je Nemecko. Túto tému vyzdvihol na júnovom zasadnutí rady ministrov zdravotníctva EPSCO Vlastimil Válek (viac tu). Českú iniciatívu proti excesívnym národným zásobám liekov podporilo 19 členských štátov Európskej únie vrátane Slovenska.

Českí pacienti by si mohli vyzdvihnúť eRecept na Slovensku

Pri bilaterálnom rokovaní tiež minister Válek upozornil na potrebu umožniť cezhraničnú výmenu eReceptov medzi Českou a Slovenskou republikou. „Už teraz má pacient možnosť vyzdvihnúť lieky na český eRecept v Poľsku, Chorvátsku, Španielsku, Estónsku a Lotyšsku. Pripravujeme, aby to bolo možné aj v ďalších krajinách. Veľmi by sme ale uvítali, ak by sa aj Slovensko zapojilo do cezhraničnej výmeny eReceptov. Vzhľadom na počet českých občanov cestujúcich denne na Slovensko, alebo tu trvalejšie sa zdržiavajúcich, by možnosť využívať túto službu výrazne skvalitnila a zjednodušila ich život. ČR je pripravená poskytnúť slovenským kolegom pre nastavenie výmeny medzi ČR a SR všetku súčinnosť,“ hovorí Vlastimil Válek.

Ministri a ich expertné delegácie sa zaoberali aj cezhraničnou spoluprácou zdravotníckych záchranných služieb. „Podstatný tiež bol posun v spolupráci prevozu pacientov cez hranice. Na našej strane je splnené a ja ďakujem pani ministerke, že sa rokovanie posúva aj na Slovensku. Verím, že zmluvu o zdravotníckej záchrannej službe podpíšeme čo najskôr,“ napísal na sieti X Válek.

V Česku pritom teraz beží legislatívny proces, ktorý sa začal v júli. Návrh na dojednanie zmluvy teraz mieri do medzirezortného pripomienkového konania a v septembri by ho mala prerokovať vláda.

Opatrenia pre vytváranie zásob liekov

Slovenská strana víta otvorenie otázky možného rozšírenia súčasne fungujúceho systému cezhraničnej lekárenskej starostlivosti o cezhraničnú výmenu elektronickej transkripcie. „Čo sa týka podpory domácich výrobcov liekov, historicky, z pohľadu výrobných miest, boli Slovensko a Česká republika prepojené a navzájom sa dopĺňali v portfóliu liekov, ktoré v dnešnej dobe najčastejšie vypadávajú z trhu,“ povedala ministerka Dolinková. V rámci spolupráce by bolo možné obnoviť tento typ výrob v oboch krajinách a tým docieliť väčšiu dostupnosť liekov pre pacientov.

Slovensko tiež zvažuje prijímanie národných opatrení pre vytváranie potrebných zásob liekov. Pragmaticky pristupujeme k možnosti zavedenia spoločných zásad týkajúcich sa požiadaviek na vnútroštátne pohotovostné zásoby na úrovni EÚ. Ministerstvo zároveň vníma, že pre každý členský štát je prioritou zabezpečiť dostupnosť liekov pre svojich pacientov.

Súčasťou návštevy českej delegácie bola aj návšteva Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, ktorý sa špecializuje na ústavnú zdravotnú starostlivosť s celoslovenskou pôsobnosťou. Ide najmä o diagnostiku, liečbu a dispenzárnu starostlivosť o pacientov s respiračnými ochoreniami.

(red, mhl)