Generálne riaditeľstvo VšZP v Bratislave. Foto: Wizzard – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou žiada od VŠZP predloženie ozdravného plánu

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začal správne konanie vo veci uloženia povinnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) predložiť na schválenie ozdravný plán. ÚDZS k využitiu tejto zákonnej právomoci dospel na základe predikcie vývoja hospodárenia VšZP do konca roka 2024. Na podklade analytických zistení z dohľadovej činnosti úrad dospel k záveru, že sú splnené podmienky zákona o zdravotných poisťovniach. Ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity.

„Naše rozhodnutie treba vnímať ako rozhodnutie v záujme zdravotníckeho sektora, kde navrhnuté ozdravné opatrenia slúžia najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie VšZP. Niektoré z diskutovaných opatrení predstavenstvo VšZP v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva už realizujú, je však nevyhnutné prijať ďalšie opatrenia a dôsledne ich naplniť tak, aby sme odvrátili možný negatívny vývoj a chránili záujmy poistencov,“ povedal Michal Palkovič, predseda ÚDZS.

Hľadanie rezerv na výdavkovej strane

Palkovič dodal, že keďže ozdravný plán pripravuje manažment poisťovne v súčinnosti s ministerstvom zdravotníctva ako akcionárom, jeho plnenie schvaľuje a kontroluje ÚDZS. „Ide o významný signál smerom k verejnosti. Je to pozitívny signál, že štátu a vláde na dobrom finančnom zdraví najväčšej zdravotnej poisťovne záleží,“ povedal konštatoval predseda ÚDZS.

Úrad pre dohľad od ozdravného plánu VšZP očakáva hľadanie rezerv na výdavkovej strane, ktorá prinesie potrebné úspory. Sprehľadnenie účtovníctva, výnosov a výdavkov vytvorí lepší prehľad o finančnej kondícii VšZP, a teda aj vývoja, ktorým sa uberá.

„Rád by som zdôraznil, že VšZP si plní a naďalej bude plniť svoje povinnosti voči svojim poistencom, ako aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Jedným z cieľov ozdravného plánu je efektívne vynakladať zdroje poisťovne v kontexte potrebnej konsolidácie verejných financií,“ uzavrel Palkovič.

Ozdravný plán v zmysle zákona musí schváliť predstavenstvo zdravotnej poisťovne a jej dozorná rada, a následne ho odovzdá ÚDZS. Podľa zákona ho môže schváliť alebo zamietnuť. Ak ho úrad pre dohľad schváli, jeho opatrenia sa začnú následne bezodkladne plniť. ÚDZS zároveň zdôraznil, že VšZP aj naďalej plní zákonné podmienky platobnej schopnosti a všetky svoje záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti uhrádza riadne a včas.

Poisťovňa berie nariadenie na vedomie

VšZP podľa svojho vyjadrenia berie na vedomie nariadenie ÚDZS predložiť ozdravný plán a bude v tejto veci plne súčinná. Komunikačné oddelenie VšZP tvrdí, že poisťovňa už teraz disponuje súborom úsporných opatrení, v rámci ktorých identifikuje tie, ktoré môžu priniesť maximálnu možnú mieru úspor bez toho, aby došlo k dopadu na poistencov. „Už pri tvorbe obchodno-finančného plánu sme špecifikovali možné riziká, ktoré sa môžu v priebehu roku 2024 prejaviť v činnosti VšZP a tieto riziká sa dnes materializujú,“ konštatovalo predstavenstvo VšZP.

Predstavenstvo poznamenalo, že s ÚDZS a aj s ministerstvom zdravotníctva komunikuje v tejto veci už niekoľko týždňov a vždy boli súčinní. „Vytvorili sme pracovnú platformu na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Návrhy konkrétnych opatrení sme ÚDZS aj opakovane predložili. Akceptujeme rozhodnutie ÚDZS uložiť nám povinnosť predložiť ozdravný plán a bezodkladne tak urobíme. Našich poistencov chceme ubezpečiť, že zdravotná starostlivosť pre nich nie je ohrozená,“ vyhlásilo predstavenstvo VšZP.

Ministerstvo si myslí, že plán je nevyhnutný

„Ministerstvo zdravotníctva zobralo na vedomie krok ÚDZS, že v záujme celého zdravotníckeho sektora, najmä pacientov a zdravotníckych pracovníkov sa podarilo posunúť zastabilizovanie nepriaznivo sa vyvíjajúcej hospodárskej situácie vo VšZP,“ zareagoval rezort na rozhodnutie vo veci uloženia povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán.

Cieľom podľa ministerstva zdravotníctva je získanie rezerv predovšetkým na výdavkovej strane, ktoré majú priniesť nevyhnutné úsporné opatrenia. Ďalšou kľúčovou oblasťou je revízia výnosov a výdavkov, ktorá vytvorí lepší prehľad o finančnej kondícii poisťovne, a teda aj vývoja, ktorým sa v tejto náročnej dobe uberá.

„Navrhované opatrenia majú slúžiť najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie VšZP. Niektoré z diskutovaných opatrení predstavenstvo poisťovne v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva už realizuje. VšZP si plní a aj ďalej bude plniť povinnosti voči svojim poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pre ochranu záujmov poistencov je však potrebné prijať aj ďalšie opatrenia, ktoré síce nemusia byť populárne, ale sú nevyhnutné a potrebné, keďže nám záleží na finančnej kondícii poisťovne,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

(bre)