Sídlo ÚDZS v Žellovej 2 v Bratislavě, Foto: Wizzard – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

ÚDZS ukázal, ako chce hospodáriť v budúcom roku. V Banskej Bystrici plánuje postaviť aj novú patológiu

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by mal v budúcom roku hospodáriť so sumou viac ako 52,79 milióna eur. Návrh rozpočtu je však ovplyvnený konsolidačnými opatreniami. Úrad preto dostane menej peňazí ako vlani. Kvôli rozpočtovým limitom tiež nebude mať možnosť použiť vlastné prostriedky usporené v predchádzajúcom období na nevyhnutné investičné výdavky. V najbližších dvoch rokoch by mal úrad postaviť nové pracovisko súdneho lekárstva a patologickej anatómie v Banskej Bystrici.

Celkové príjmy ÚDZS sa v budúcom roku rozpočtujú vo výške viac ako 52,79 milióna eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok sú celkové príjmy nižšie o 168 721 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu ÚDZS na roky 2025 až 2027, ktorý do pripomienkového konania predložil samotný úrad.

Pokles príspevku od zdravotných poisťovní

To, že úrad bude v budúcom roku hospodáriť s menšou sumou, je ovplyvnené konsolidačnými opatreniami, v rámci ktorých došlo k zníženiu výdavkov verejného zdravotného poistenia na príspevok na činnosť úradu. Ten medziročne klesne o vyše 2,79 milióna eur. Na druhej strane medziročne stúpol rozpočtovaný zostatok prostriedkov z predchádzajúcich rokov o viac ako 2,62 milióna eur.

Medziročný nárast zostatku prostriedkov z predchádzajúcich rokov vyplynul z dôvodu stanovenia záväzného limitu verejných výdavkov na tento rok. Oproti očakávaným príjmom v roku 2024 sa predpokladá na budúci rok pokles príjmov o 3,66 milióna eur. Dôvodom je predpokladaný pokles príspevku od zdravotných poisťovní, refundácia výdavkov na realizáciu projektov ePrehliadky, manažmentu údajov z európskych prostriedkov a spolufinancovanie v tomto roku.

Celkové výdavky úradu v roku 2025 sa rozpočtujú vo výške 28,23 milióna eur. Až 98,5 percenta týchto financií tvoria bežné výdavky, medzi ktoré patria mzdy, tovary a služby či bežné transfery. Na kapitálové výdavky by sa malo v budúcom roku vynaložiť 265-tisíc eur. Použiť by sa mali napríklad na obstaranie nových agendových informačných systémov, nakoľko používanie aktuálnych informačných systémov by naďalej predstavovalo vážne riziko zabezpečenia citlivých osobných údajov.

„V nadväznosti na zmenu pravidiel realizácie rozpočtu úradu vo vzťahu k zavedeniu záväzného limitu verejných výdavkov úrad nebude mať možnosť použiť vlastné prostriedky, zámerne usporené v predchádzajúcom období, na nevyhnutné investičné výdavky iba so súhlasom dozornej rady úradu. Realizácia rozpočtu v nasledovnom rozpočtovom období tak bude vyžadovať intenzívnu komunikáciu s ministerstvom financií a vládou o umožnení použitia vlastných zdrojov za účelom realizácie nevyhnutných investičných výdavkov na činnosť úradu,“ uvádza v návrhu ÚDZS.

Nová patológia aj kyberbezpečnosť

Úrad tiež v najbližších dvoch rokoch plánuje postaviť nové pracovisko súdneho lekárstva a patologickej anatómie (SLaPA) v Banskej Bystrici. V apríli tohto roku totiž úradu skončil nájom zo strany Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v budove, ktorá sa ide odstrániť. Úrad presťahoval časť pitevne do nemocnice v Lučenci a laboratórnu a administratívnu časť k súkromnému prenajímateľovi v Banskej Bystrici. Denne tak musí prepravovať materiály medzi Banskou Bystricou a Lučencom.

„Úrad sa po zhodnotení viacerých alternatív rozhodol pre najefektívnejšie a najhospodárnejšie riešenie, a to výstavbu vlastnej budovy na zabezpečenie činnosti nielen SLaPA pracoviska, ale aj činnosti pobočky Banská Bystrica. Jedným z dôvodov je aj špecifická činnosť SLaPA pracoviska, ktorú nie je možné zabezpečovať v komerčných priestoroch. Predpokladané výdavky na výstavbu vlastnej budovy sú vo výške 6,70 milióna eur pri realizácii výstavby v rokoch 2025 až 2027,“ uvádza úrad v návrhu. V najbližších dvoch rokoch musí úrad zabezpečiť hygienicky a technicky vhodné podmienky aj na prevádzku ostatných SLaPA pracovísk.

Tieto investičné oblasti budú vyžadovať zvýšené zdrojové krytie, na ktoré úrad v predchádzajúcom období zámerne šetril finančné prostriedky. Tie podľa neho nie je možné zabezpečiť v rámci výdavkov krytých príjmami z bežného roka. „Ministerstvo financií napriek požiadavkám úradu v procese tvorby návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027 neakceptovalo tieto potreby úradu a navrhované výdavky na rok 2025 sú znížené o 4,90 milióna eur a na rok 2026 o 4,81 milióna eur oproti schválenému rozpočtu na roky 2024 až 2026,“ tvrdí úrad v návrhu rozpočtu.

Ďalšie výdavky by mali ísť na kybernetickú bezpečnosť informačných systémov úradu. Nové softvérové riešenie agendových informačných systémov v aktuálnom rozpočtovom období má zabezpečiť odstránenie zistených nedostatkov z auditu kybernetickej a informačnej bezpečnosti, zvýšenie odolnosti voči kybernetickým útokom či zlepšenie prístupnosti k údajom potrebných pre analytickú, plánovaciu a reportovaciu činnosť odborných útvarov úradu. Zároveň je potrebné vyčleniť prostriedky na vykonávanie pravidelného zákonného bezpečnostného auditu.

Úrad hospodári podľa rozpočtu schváleného dozornou radou na príslušný kalendárny rok. Návrh sa tiež predkladá vláde a na schválenie aj parlamentu súčasne s návrhom štátneho rozpočtu. V pripomienkovom konaní sa objavili len štyri výhrady, pričom žiadna sa netýkala samotného rozpočtu.

Miroslav Homola