Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko. Foto: Roman Skyba

Prvé výsledky auditu poplatkov budú koncom augusta. Štátny tajomník s pacientami hovoril aj o nadužívaní starostlivosti

Ministerstvo zdravotníctva SR opakovane avizovalo, že v septembri tohto roka budú verejne dostupné výsledky auditu poplatkov a doplatkov v ambulanciách a ďalších súčastiach zdravotníctva. Minulý mesiac sme o tom informovali aj v Zdravotníckom denníku. Štátny tajomník Michal Štofko na pracovnom stretnutí s Asociáciou na ochranu práv pacientov (AOPP) informoval, že prvé výsledky auditu majú byť predložené na rokovaní vlády koncom augusta. Na ďalších analýzach by mala participovať aj AOPP.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozornil na to, že pacienti si na Slovensku vlani na zdravotnú starostlivosť doplatili približne 1,8 miliardy eur. Ide podľa neho o nárast v nákladoch domácností o vyše 11 percent. Tieto náklady rastú dlhodobo a v roku 2023 predstavovali súkromné zdroje už 20 percent celkových disponibilných zdrojov zdravotníctva. Väčšinu z týchto výdavkov minú domácnosti na lieky a zdravotnícke pomôcky, nasleduje ambulantná zdravotná starostlivosť a ústavná zdravotná starostlivosť.

Zľava prezidentka AOPP Mária Lévyová, štátny tajomník Michal Štofko a členka predsedníctva AOPP Darina Sedláková. Foto: AOPP

Zástupcovia pacientov ale tvrdia, že priame platby sú ešte vyššie, ako tie priznané. „Dlhodobo žiadame, aby sa v poplatkoch nastavil poriadok, že je nešťastným riešením, aby nedostatok finančných zdrojov v systéme vykrývali pacienti ťažko kontrolovateľnými poplatkami a doplatkami. V programovom vyhlásení vlády je uvedené, že má byť stanovený nárok pacienta a cesta pacienta. V rámci nároku aj to, čo bude mať hradené v plnej výške zo zdravotného poistenia, a čo si bude hradiť čiastočne za jasne stanovených pravidiel tak, aby na jeho ceste nedošlo k zníženiu dostupnosti starostlivosti v rámci prechodu celým zdravotným systémom,“ uvádza pacientska asociácia. Jej zástupkyne sa na stretnutí zhodli so štátnym tajomníkom Štofkom na tom, že je potrebné nastaviť systém tak, aby nízkopríjmové skupiny a sociálne odkázaní mali garantovanú dostupnú zdravotnú starostlivosť bez finančnej záťaže.

Ďalšou témou stretnutia boli návštevy pacientov v ambulanciách, ktoré sú v rámci Európskej únie jedny z najvyšších. Členovia AOPP opakovane žiadali štátneho tajomníka o audit, v rámci ktorého by sa odkrylo, prečo pacienti navštevujú ambulancie častejšie ako v iných krajinách. Môže ísť o zneužívanie pacientmi, ale aj zle nastavený systém ambulantnej starostlivosti, nemožnosť niektoré veci vyriešiť na diaľku či zoznam chorôb, pri ktorých sa poskytuje poistencovi dispenzarizácia. Frekvenciu vyšetrení u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vykonávajúcich dispenzarizáciu ustanovuje všeobecne záväzný právny predpis vydaný ministerstvom zdravotníctva, ktoré je ho oprávnené kontrolovať, preverovať a upravovať tak, aby nedochádzalo k zneužívaniu v rámci poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti. A to ani na strane poskytovateľov kvôli nedostatočným platbám za výkony a ich kombináciám, ani zo strany pacientov, ak sa nezhorší ich zdravotný stav.

„Dlhodobým problémom sú novodiagnostikovaní pacienti, ktorí sú často odmietaní špecialistami a majú dlhé, niekoľkomesačné čakacie lehoty na prvé vyšetrenie,“ upozornila Asociácia na ochranu práv pacientov. Ministerstvo zareagovalo, že o problémoch vie a hľadá spôsoby na zlepšenie dostupnosti ambulantnej starostlivosti pre pacientov.

(luh)