Zdravotná poisťovňa Dôvera spustila projekt nazvaný Jednotka zdravia. Foto: ZP Dôvera

Projekt poisťovne Dôvera poskytne preventívne kontroly po celom Slovensku

Zdravotná poisťovňa Dôvera spustila projekt nazvaný Jednotka zdravia. Ide o takzvané malé preventívne kontroly v podobne zdravotných meraní spojených s kožným, očným, srdcovocievnym zdravím, ktoré sa uskutočnia v slovenských regiónoch. Dôvera projekt realizuje v spolupráci so sieťou lekární Dr. Max a očnými optikami Fokus.

„Obyvatelia Slovenska dlhodobo zanedbávajú prevenciu a to sa neskôr prejaví na ich zdraví. S výnimkou detí chodí na preventívky sotva polovica populácie, no v niektorých špecializovaných odboroch je to len zlomok. Dôvodom môže byť horšia dostupnosť zdravotnej starostlivosti na vidieku ako v mestách,“ vysvetľuje Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera.

Výber meraní nie je náhodný

Preto, aby sa vážne ochorenia odhalili včas, má prevencia v podobe jednoduchých meraní obrovský význam. „Pocity smädu, sucho v ústach, časté močenie či únava. To všetko môžu byť príznaky cukrovky – nebezpečného ochorenia, ktoré bez správnej liečby končí stratou zraku či končatiny. Zvýšený cholesterol sa často neprejaví nijak, ale zistí sa až po srdcovom infarkte alebo cievnej mozgovej príhode,“ upozorňuje Branislav Jendroľ, riaditeľ Úseku služieb poistencom v zdravotnej poisťovni Dôvera.

Vysvetľuje, že teraz merania môžu obyvatelia Slovenska absolvovať zadarmo v mestách a obciach po celej krajine. Výber meraní nie je podľa Jendroľa náhodný. „Medzi poistencami Dôvery je vyše 100-tisíc pacientov s cukrovkou a viac ako 400-tisíc poistencov má vysoký krvný tlak,“ dodáva riaditeľ úseku služieb poistencom.

Jaroslav Kypr, prevádzkový riaditeľ siete lekární Dr. Max, zase vysvetľuje, že lekárnici sú v očiach Slovákov a Sloveniek vnímaní ako vysoko vzdelaní profesionáli, ktorí sú ochotní poradiť a venovať sa ľuďom. „Ich kompetencie nie sú len o výdaji liekov a predaji doplnkov výživy či vitamínov, ale aj o pomoci, dobrých radách a v ostatných rokoch o poskytovaných službách. Lekárnik je osobou, na ktorú sa ľudia častokrát obracajú pri riešení urgentných otázok súvisiacich so zdravím,“ prízvukuje Kypr.

Prehliadky pre všetkých poistencov

Za posledné roky podľa neho pacienti chodia do lekární nie len pre svoj liek, ale aj za rôznymi meraniami. „Práve preto sme do Jednotky zdravia zaradili úkony, ktoré sú kľúčové pre zachovanie zdravia a môžu prispievať k prevencii ochorení,“ uvádza prevádzkový riaditeľ Dr. Max.

Mobilnú Jednotku zdravia nie je podľa Štepianskeho možné prehliadnuť. Tvoria ju dva sýto zelené karavany, pričom prvé vozidlo predstavuje akúsi mobilnú ambulanciu, druhé je mobilnou pobočkou zdravotnej poisťovne, v ktorej sa dá vybaviť všetko ako v kamennej pobočke.

Jednotka zdravia bude cestovať po celom Slovensku od 19. augusta, aby zadarmo poskytla rôzne merania nielen poistencom Dôvery, ale aj poistencom iných zdravotných poisťovní. Vďaka nej si môžu skontrolovať svoj zdravotný stav bez dlhého čakania alebo vyriešiť niektoré zdravotné problémy priamo na mieste. Celá akcia potrvá to konca septembra a Jednotka zdravia celkovo navštívi 29 miest po celom Slovensku.

Záujemcovia si okrem iného môžu nechať zmerať krvný tlak, CRP, glykovaný hemoglobín, cholesterol i kyselinu močovú. Taktiež je možnosť absolvovať diagnostiku zloženia a stavby ľudského tela prístrojom InBody.

(bre)