Foto: WHO

Epidémia opičích kiahní môže vzniknúť aj v Európe. Majú mierne príznaky a nie sú veľmi nebezpečné

Vírus, ktorý spôsobuje opičie kiahne (mpox), sa už objavil aj v Európe. Hoci Svetová zdravotnícka organizácia ho označila za “naliehavú zdravotnú situáciu medzinárodného významu“, zároveň zdôrazňuje, že mpox „nie je nový COVID.“ Situáciu monitorujú aj slovenskí epidemiológovia.

Spravodajský portál Al Jazeera informoval, že za posledné dva roky je to už druhé globálne varovanie, týkajúce sa mpox. Aktuálna epidémia je spôsobená variantom vírusu Clade 1, ktorý má byť vážnejší a môže sa šíriť kontaktom koža na kožu.

„Opičie kiahne boli identifikované v Afrike v roku 2022, ako prvé v Konžskej demokratickej republike. V auguste tohto roka sa nákaza vyskytla aj v Ázii a Európe, konkrétne po jednom prípade v Thajsku a vo Švédsku,“ informuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Podľa centra je veľmi pravdepodobné, že v Európe sa objaví viac prípadov mpox, najmä kvôli častým letom medzi Európou a Afrikou. Európska únia vylúčila uzavretie svojich hraníc. Prenos v Európe podľa ECDC nemusí byť vysoký, ak sa prípady rýchlo diagnostikujú, bude využité testovanie, dohľad a sledovanie kontaktov.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uviedol, že situáciu vo výskyte ochorenia monitoruje. Podľa úradu je na Slovensku v rokoch 2022 až 2024 evidovaných spolu 16 prípadov mpox. V roku 2022 bolo hlásených 14 prípadov, v 2023 žiaden a v roku 2024 dva prípady. Úmrtie na mpox epidemiológovia na Slovensku nezaznamenali. Laboratóriá ÚVZ SR zaviedli laboratórnu diagnostiku na dôkaz vírusu opičích kiahní v júni 2022.

Šíri sa aj na rôznych predmetoch

Experti ministerstva zdravotníctva a ÚVZ sú súčasťou Výboru pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie, ktorý taktiež aktívne sleduje situáciu. Členovia výboru si na stretnutiach vymieňajú aktuálne informácie, diskutujú o koordinovanom postupe pre zabránenie šírenia mpox v rámci Európy. ECDC pripravuje hodnotenie rizík v súvislosti s mpox.

Pôvodcom nákazy je vírus prenesený na človeka zo zvierat (zoonóza) s príznakmi podobnými avšak miernejšími, ako sa v minulosti vyskytovali u pacientov s pravými kiahňami. Vírus sa dostáva do organizmu najmä priamym fyzickým kontaktom. K prenosu z človeka na človeka dochádza pri kontakte s vyrážkami či telesnými tekutinami. Môže sa však šíriť aj nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou, uterákmi alebo inými predmetmi.

Európsky informačný portál o očkovaní uvádza, že opičie kiahne sa prejavujú napríklad horúčkou, bolesťami hlavy a svalov. Tiež vyrážkami, ktoré sa podobajú pupienkom alebo pľuzgierom. Môže sa vyskytnúť aj opuch lymfatických uzlín, vyčerpanie a zimnica.

V roku 2022 bol prvýkrát nahlásený veľký počet prípadov v Európskej únii a na celom svete v krajinách, v ktorých to nebolo bežné. Počas vypuknutia epidémie v roku 2022 bolo v Európe hlásených viac ako 20 tisíc prípadov. Tieto prípady nesúviseli s cestovaním do miest, kde sa v minulosti vyskytoval vírus opičích kiahní.

Európa daruje Afrike vakcíny

Podľa Európskeho informačného portálu o očkovaní sa väčšina ľudí, ktorí sa nakazia opičími kiahňami, zotaví bez akýchkoľvek komplikácií. Osoby s iným závažným ochorením môžu byť náchylnejšie na opičie kiahne a ich komplikácie. U nich sa môže vyžadovať hospitalizácia či liečba antivirotikami.

Opičím kiahňam je možné predchádzať zamedzením blízkeho kontaktu s infikovanými osobami a častým umývaním rúk mydlom a vodou. Určitú ochranu pred nákazou poskytuje očkovanie proti pravým kiahňam, keďže tie sú spôsobené príbuzným vírusom.

Európska komisia informovala, že daruje do Afriky 175 420 dávok vakcíny odobrenej Európskou liekovou agentúrou. Ďalších 40 tisíc dávok poskytne farmaceutická firma Bavarian Nordic. Prostredníctvom Afrického centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) budú vakcíny distribuované do zasiahnutých krajín. Európsky Úrad pre pohotovostnú pripravenosť a reakciu v oblasti zdravia (HERA) spolupracuje s africkým CDC s cieľom zlepšiť prístup k diagnostike a sekvenovaniu mpox. Na jeseň by mal HERA poskytnúť Afrike 3,5-miliónový grant.

(luh)