Ilustračné foto: Freepik

Chýbajú odborníci a odchádza sa najmä kvôli veku. Ktoré zdravotnícke inštitúcie majú problém s fluktuáciou zamestnancov?

Niektoré štátne zdravotnícke inštitúcie majú problém s fluktuáciou zamestnancov. Ľudia chýbajú najmä na pozíciách, ktoré sú náročné na odbornosť. Zdravotnícky denník sa obrátil na niekoľko inštitúcií a zisťoval, či pociťujú problém s fluktuáciou, akého druhu zamestnancov sa to týka a ako by sa tento problém mal riešiť.

Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO):

NIHO nemá žiaden problém s fluktuáciou zamestnancov. V rámci spätnej väzby analytických jednotiek zamestnanci NIHO indikovali, že chcú v NIHO pracovať po dobu troch a viac rokov.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky:

Úrad verejného zdravotníctva SR neeviduje problém s fluktuáciou zamestnancov. Odchody zamestnancov sú hlavne z dôvodu odchodu do dôchodku, prípadne zamestnanci odchádzajú na iné služobné úrady.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL):

Vo všeobecnosti musíme konštatovať, že v štátnom ústave máme stabilné tímy s množstvom skvelých odborníčok a odborníkov, ktorí u nás pôsobia už roky a aj vďaka nim má ŠÚKL dobré meno. Na niektorých pracovných pozíciách však dlhodobo bojujeme s fluktuáciou. Ide najmä o miesta na sekcii inšpekcie, ktoré sú náročné nielen na odbornosť. Naši inšpektori musia často cestovať a byť vždy v strehu, či už pri samotnej inšpekcii, alebo pri deeskalácii konfliktných situácií.

Ako štátna inštitúcia na trhu práce ťaháme za kratší koniec, našou priamou konkurenciou sú komerčné spoločnosti, často ide o nadnárodné korporácie. Uvedomujeme si, že pre množstvo ľudí, ktorí v našom odbore hľadajú prácu, ŠÚKL nie je samozrejmou voľbou. Zároveň sa nás negatívne dotýka takzvaný odliv mozgov do zahraničia. Preto by nám určite by nám pomohlo navýšenie rozpočtu na mzdy a tiež na zlepšovanie pracovného prostredia. Vždy sa budeme snažiť o to, aby naši zamestnanci dostali adekvátne ohodnotenie a pracovali v podnetnom prostredí.

Realitou však je, že mzda nie je hlavným dôvodom, prečo u nás ľudia pracujú. Potenciálnym zamestnancom sa snažíme komunikovať zmysluplnú pracovnú náplň, čo v našom prípade nie je iba náborové klišé – máme veľmi špecifickú, odborne aj intelektuálne zaujímavú agendu. Do budúcnosti tiež plánujeme užšie zosieťovanie ŠÚKL-u so slovenskými odbornými a akademickými inštitúciami. Samozrejme, ponúkame aj relevantné benefity, ako dovolenka navyše, skrátený pracovný čas a home office.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky (OS ZZS SR):

Fluktuácia zamestnancov na OS ZZS SR je dlhodobo nízka. Je to spôsobené dobrým sociálnym zabezpečením našich zamestnancov, ktoré vyplýva z kvalitnej kolektívnej zmluvy. Takmer 70 percent našich zamestnancov pracuje v organizácii viac ako päť rokov.

V roku 2023 odišlo z organizácie 44 zamestnancov, vrátane administratívy, z celkového počtu evidovaných zamestnancov OS ZZS SR, ktorých bolo v minulom roku spolu 441. Fluktuácia je rovnomerne rozložená v rámci organizácie.

Riešením sú kvalitné pracovné podmienky, stabilné pracovné prostredie, primerané ohodnotenie, benefity vyplývajúce z dobre postavenej kolektívnej zmluvy.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS):

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemá problém s fluktuáciou zamestnancov, jej miera je primeraná a nemá vplyv na plynulý chod jednotlivých útvarov úradu. Úrad takýto problém v poslednom období nemá, uvedenou problematikou sa preto vedenie úradu nemuselo zaoberať.

Prirodzená miera fluktuácie je spojená najmä s odchodom zamestnancov do dôchodku, čo je najčastejším dôvodom skončenia pracovného pomeru s našimi zamestnancami.

Úrad pred časom čelil problému nedostatku zamestnancov s lekárskym vzdelaním. Vedenie úradu na čele s predsedom Michalom Palkovičom však aktívne situáciu riešilo a stavy zamestnancov sa postupne podarilo zastabilizovať.

(mhl)