Budova MZ SR. Foto: Miroslav Homola

Zdravotnícke priority maďarského predsedníctva sú v súlade s politikami EÚ, tvrdí rezort zdravotníctva

Prioritami maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ), ktoré začalo v júli tohto roka, budú v zdravotníckej oblasti kardiovaskulárne choroby a orgánové transplantácie. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) tvrdí, že zdravotnícke témy maďarského predsedníctva sú v súlade s prebiehajúcimi politikami EÚ.

Maďarsko patrí medzi krajiny s vysokou úmrtnosťou na ischemickú chorobu srdca, preto je jednou z priorít jeho predsedníctva v Rade EÚ aj kardiovaskulárne choroby. Druhou hlavnou prioritou sú orgánové transplantácie, pričom Maďarsko chce oživiť akčný plán pre darcovstvo orgánov a transplantácie z rokov 2009 až 2015.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že výber priorít je na predsedajúcej krajine. „Predsednícka krajina si vyberá priority, na ktoré chce poukázať, ale je žiaduce, aby boli aj v súlade s prebiehajúcimi trendami a prioritami celej EÚ. Témy maďarského predsedníctva celkovo sú v súlade s prebiehajúcimi politikami EÚ,“ uvádza pre Zdravotnícky denník komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Podľa rezortu Maďarsko poukazuje na to, že situácia s nedostatkom orgánov určených na transplantáciu ako aj rozdielne pravidlá členských štátov v tejto oblasti, je naprieč EÚ ako celku kritická. „Kardiovaskulárne ochorenia so svojom veľkou úmrtnosťou predstavujú obrovskú záťaž pre pacientov ako aj pre zdravotné systémy. Predsedníctvo sa chce v tejto súvislosti sústrediť na problematiku udržateľnosti a podpory kardiovaskulárneho zdravia občanov EÚ od narodenia až po starobu,“ dodáva komunikačný odbor.

(mhl)