Ilustračné foto: Freepik

Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP sa zvýši. Odkázané osoby budú môcť využiť aj terénnu opatrovateľskú službu

Príplatok k príspevku na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa zvýši. Cieľom je uľahčiť záťaž rodín, ktoré sa starajú o deti so zdravotným znevýhodnením. Odkázané osoby budú môcť využiť aj terénnu opatrovateľskú službu. Návrh je výsledkom rokovaní so zástupcami rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením vrátane komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej.

Príplatok k príspevku na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím sa zvýši zo súčasných 100 eur na 200 eur. Odkázané osoby budú môcť využiť aj terénnu opatrovateľskú službu až 40 hodín mesačne namiesto doterajších 8 hodín, pričom ich domáci opatrovatelia neprídu o opatrovateľský príspevok. Vyplýva to z legislatívneho návrhu ministerstva práce, ktorý na konci júna predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Navýšenie príspevku na opatrovanie

Peňažný príspevok na opatrovanie sa poskytuje priamo opatrovateľovi, ktorý opatruje fyzickú osobu s ŤZP. Od júla sa budú poberať len dve sumy opatrovateľského príspevku. Základná suma pri starostlivosti o jednu osobu s ŤZP pre opatrovateľa v produktívnom veku, ale aj pre toho v penzii, bude na úrovni 615,50 eura mesačne. Pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP bude suma na úrovni 818,60 eura mesačne.

Sumy peňažných príspevkov je možné v súčasnosti ešte zvýšiť o sto eur mesačne, ak je opatrovanou osobou s ŤZP jedno alebo viacero nezaopatrených detí a zároveň opatrovník nemá príjem zo zamestnania ani nepoberá dôchodok. Podľa návrhu zákona suma stúpne na 200 eur.

Od júla stúpne aj príspevok na osobnú asistenciu z pôvodných 5,52 eura na sumu 5,83 eur. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie je relevantnou veličinou na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Ide o príspevok, ktorý dostáva priamo osoba s ŤZP, ktorá je odkázaná na pomoc iného človeka. Rozsah asistencie sa určí podľa činností, ktoré definuje priamo legislatíva a ktoré nemôže osoba s ŤZP vykonávať sama a počtu hodín, ktoré sú potrebné na ich vykonávanie.

Terénna opatrovateľská služba

Odkázané osoby budú tiež môcť po novom využiť aj terénnu opatrovateľskú službu až 40 hodín mesačne namiesto doterajších osem hodín, pričom ich domáci opatrovatelia neprídu o opatrovateľský príspevok. Nový režim odľahčovacej služby prinesie zmeny pre rodičov detí so zdravotným postihnutím. Pre pobytovú odľahčovaciu službu je stanovená na 30 kalendárnych dní, počas ktorých môžu rodičia umiestniť svoje dieťa do zariadenia a využiť tento čas na zaslúžený oddych alebo vybavenie neodkladných záležitostí.

Alebo v prípade ambulantnej a domácej terénnej opatrovateľskej služby bude k dispozícii 12 hodín mesačne, čo predstavuje celkovo 360 hodín ročne. Ministerstvo práce tvrdí, že mestám a obciam pomôže s financovaním odľahčovacej služby v plnom rozsahu. Náklady za túto službu budú pre rodičov preplatené zo štátneho rozpočtu do konca tohto roka, pričom od januára budúceho roka budú na tieto výdavky vyčlenené prostriedky z Európskeho sociálneho fondu.

V rámci balíku legislatívneho návrhu je už zakomponovaný aj známy kompromis medzi neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb a Združením miest a obcí Slovenska. Po novom bude mať obec k dispozícii 30 kalendárnych dní, aby ponúkla svojmu občanovi zariadenie sociálnych služieb, následne bude mať občan možnosť si takéto zariadenie vybrať sám.

(mhl)