Ilustračné foto: Freepik

Nemocnice majú skúsenosti so sexuálnym obťažovaním. Vítajú spoluprácu s ministerstvom, aby mu predchádzali

Fakultné a univerzitné nemocnice majú zavedené smernice a postupy na riešenie nevhodného a obťažujúceho správania medzi zamestnancami. Tie zahŕňajú aj problematiku sexuálneho obťažovania, ale nemocnice budú ďalej spolupracovať so svojím zriaďovateľom – Ministerstvom zdravotníctva SR, aby sa dokázali s týmto neželaným javom vysporiadať.

Uvádzajú to v ankete Zdravotníckeho denníka k téme boja proti sexuálnemu obťažovaniu v zdravotníctve. Potrebu riešiť tento problém ukázal minuloročný výskum obťažujúceho správania medzi zdravotníkmi, ktorý zrealizovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Odhalil, že s nevhodným správaním so sexuálnym podtónom sa stretla až polovica zdravotníkov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a riaditeľka strediska Silvia Porubänová podpísali memorandum o spolupráci. Oslovili sme fakultné a univerzitné nemocnice ako veľkých zdravotníckych zamestnávateľov, ako túto tému vnímajú.

Do celonárodného prieskumu SNSĽP sa zapojili aj zamestnanci Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. „Keďže celoslovenské výsledky prieskumu nedopadli priaznivo, vítame iniciatívu ministerky zdravotníctva, ktorá so strediskom uzavrela  memorandum o spolupráci v oblasti zníženia sexuálneho obťažovania na pracoviskách v zdravotníctve,“ uviedla v ankete hovorkyňa UNLP Monika Krišková. Podľa riaditeľa nemocnice Ľuboslava Beňu je zdravotnícky sektor pilierom celej spoločnosti a je nevyhnutné, aby v ňom vládla kultúra dôvery, rešpektu a profesionálneho správania. „Ochrana našich zamestnancov je pre nás prioritou. Očakávame, že jasné a účinné opatrenia na prevenciu a riešenie prípadov sexuálneho obťažovania prispejú k zlepšeniu pracovných podmienok a zvýšeniu celkovej spokojnosti a morálky našich zamestnancov,“ hovorí riaditeľ UNLP Beňa. Vyzval všetkých zamestnancov, aby sa nebáli hlásiť akékoľvek prípady nevhodného správania a aby sa zapojili do spoločného úsilia o vytvorenie zdravého a bezpečného pracoviska. „V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice podporujeme všetky kroky, ktoré vedú k zlepšeniu informovanosti a vzdelávania v tejto oblasti, vrátane školení, osvetových kampaní a zavedenia jasných postupov na riešenie konkrétnych incidentov. Sme presvedčení, že spoločne s ministerstvom a ďalšími zdravotníckymi zariadeniami dokážeme vytvoriť pracovné prostredie, kde sa každý cíti bezpečne a vážený,“ tvrdí Beňa. Podľa hovorkyne Kriškovej nemocnica v uplynulom roku zaznamenala dve anonymné podania a jedno podpísané, v ktorých sa dotknuté osoby sťažovali na sexuálne obťažovanie. „Vo všetkých troch prípadoch malo ísť o tú istú osobu. UNLP situáciu rieši s kompetentnými orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uzavrela Krišková.

Hovorca Fakultnej nemocnice (FN) Trnava Matej Martovič povedal, že ak zamestnanec alebo zamestnankyňa pociťuje nátlak či nevhodné správanie zo strany kolegu alebo nadriadeného, môže sa obrátiť na zriadenú komisiu, ktorá rieši takéto prípady. „FN Trnava má prijatú smernicu, v ktorej je obsiahnutá aj téma sexuálneho obťažovania na pracovisku,“ vysvetlil. Zamestnanci sú s touto internou smernicou oboznámení a ďalšie aktivity na predchádzanie obťažovaniu bude nemocnica podľa Martoviča koordinovať s ministerstvom. „Tento rok sme riešili jeden prípad nevhodného správania, avšak pre ochranu osôb nebudeme konkretizovať okolnosti,“ doplnil hovorca.

Aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici má v Etickom kódexe zamestnanca zahrnutú nevhodnosť diskriminácie a správania sa so sexuálnym podtónom voči kolegom aj pacientom. Podľa hovorkyne Ruženy Maťašeje však právne oddelenie nemocnice eviduje skôr hlásenia týkajúce sa agresívneho správania pacientov a ich príbuzných voči zdravotníkom. „Právne oddelenie  poskytne zamestnancom aj právnu podporu v prípadnom postúpení podania do trestno-právneho konania,“ hovorí Maťašeje. „Sme pripravení byť súčinní pri zavadzaní nových metodík a procesov zo strany zriaďovateľa,“ uzavrela.

Lucia Hakszer