Foto: Facebook Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta

Nemocnica v Banskej Bystrici už rozbehla prípravné práce pred veľkou investičnou akciou

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici privítala zaradenie nemocnice medzi strategické investície štátu, ktoré na návrh ministerstva zdravotníctva schválila slovenská vláda. „Prijaté opatrenie otvára možnosti zefektívnenia a urýchlenia procesov všetkých konaní súvisiacich s povoľovaním stavby. Veríme, že tento krok nám umožní, v prípade vzniku neočakávaných okolností, urýchliť procesy a dodržať všetky míľniky nastavené z plánu obnovy,“ uviedla nemocnica na sociálnej sieti.

Aktuálne bežia všetky práce podľa nastaveného harmonogramu. Nemocnica sa momentálne nachádza vo fáze príprav dočasných priestorov pre stravovaciu prevádzku, údržbu a administratívu, ktoré sa budú čoskoro asanovať.

„Našim cieľom je všetko pripraviť tak, aby sme nenarušili chod nemocnice a zabezpečili sme adekvátne pracovné podmienky pre zamestnancov. Zároveň sa pripravujeme na zmeny v organizácii dopravy, ktoré budú s ohľadom na stavebné práce tak obrovského rozsahu nevyhnutné,“ poznamenala Rooseveltova nemocnica. Búracie práce by sa mali začať v septembri a rovnako by mali odvtedy začať platiť aj plánované opatrenia v rámci reorganizácie dopravy.

V areáli nemocnice, ale aj v jej vnútorných priestoroch sa už začali menšie stavebné práce a úpravy. Tie sú prvým krokom pre zabezpečenie plynulého chodu nemocnice počas výstavby. Pred budovou Polikliniky pribudol dočasný objekt – tzv. bunkovisko, v ktorom bude sídliť časť administratívno-prevádzkových zamestnancov po vysťahovaní budovy riaditeľstva. Návštevná hala sa postupne mení na jedáleň pre zamestnancov a v priestoroch bývalej prevádzky potravín a drogérie a v ich okolí vzniká nová tabletovacia linka na balenie liečebnej výživy pre pacientov.

V procese výstavby je tiež aj vytvorenie dočasného odpadového hospodárstva a prebiehajú úpravy a stavebné práce aj v hospodárskom areáli pri nemocnici. „Robíme všetko tak, aby sa výstavba novej nemocnice dotkla čo najmenej bežného chodu nemocnice,“ dodalo zdravotnícke zaradenie.

Nová nemocnica v Banskej Bystrici je jednou z najvýznamnejších investícií do zdravotníckej infraštruktúry za posledné desaťročia na Slovensku. Základnou myšlienkou tohto projektu je centralizácia zdravotníckych prevádzok do funkčného celku s optimalizáciou väzieb zdravotníckej starostlivosti. Ten predstavuje pohyb pacientov, zdravotníckeho personálu, prevádzkových tokov v oblasti zásobovania nemocnice a k tomu potrebný a nevyhnutný rozvoj technického zázemia a infraštruktúry. Ako poznamenal podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec, ide o investíciu vo výške 425 miliónov eur z plánu obnovy, ktorá zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých ľudí, ktorí to potrebujú. „Stredné Slovensko si novú modernú nemocnicu zaslúži a mňa teší, že plán obnovy prispieva k zvyšovaniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ zdôraznil Kmec. Samotné stavebné práce budú stáť 297 miliónov eur a zhotoviteľom bude konzorcium firiem Združenie nemocnica BB, STRABAG PS – SIEBERT + TALAŠ, ktoré uspelo vo výberovom konaní.

(bre)