Ilustračné foto: Pixabay

Až 1,8 miliardy eur doplatili slovenské domácnosti vlani za zdravotnú starostlivosť

Výdavky slovenských domácnosti na zdravie v roku 2023 medziročne narástli o 11,4 percenta a na zdravotnú starostlivosť doplatili až 1,8 miliardy eur. V Správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2023 to uviedol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Materiál zobrala na vedomie vláda na svojom zasadnutí.

Náklady domácností na zdravotnú starostlivosť podľa úradu dlhodobo rastú a v roku 2023 predstavovali už 20 percent celkových disponibilných zdrojov zdravotníctva. „Väčšinu z týchto výdavkov minú domácnosti na lieky a zdravotnícke pomôcky, nasleduje ambulantná zdravotná starostlivosť a ústavná zdravotná starostlivosť,“ informoval ÚDZS.

Vyššia mesačná platba za poistenca štátu

Celkové disponibilné zdroje v zdravotníctve v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 vzrástli o 1,45 miliardy eur. Nárast disponibilných zdrojov bol tvorený predovšetkým nárastom poistného zaplateného v rámci verejného zdravotného poistenia, ten predstavoval takmer 1,27 miliardy eur, ale narástli aj výdavky obyvateľstva na zdravotnú starostlivosť hradenú mimo verejného zdravotného poistenia. Podiel disponibilných zdrojov v zdravotníctve na hrubom domácom produkte (HDP) pri porovnaní údajov za roky 2023 a 2022 narástol na 7,4 percenta.

„Najvýznamnejšou časťou disponibilných zdrojov v zdravotníctve je poistné zaplatené v rámci verejného zdravotného poistenia, ktoré v roku 2023 stúplo v súlade s rastom ekonomiky na viac než 7,24 miliardy eur. Väčšina medziročného nárastu pochádza z poistného plateného štátom,“ konštatoval ÚDZS. Aj so súkromnými zdrojmi tak malo vlani zdravotníctvo k dispozícii cez 9 miliárd eur.

V rozpočte na rok 2023 bola pôvodne vyčlenená suma 1,62 miliardy eur ako celková platba za poistencov štátu. Táto suma bola cez dofinancovanie sektora navýšená v priebehu roka na sumu 2,08 miliardy eur a priemerná mesačná platba za poistenca štátu sa tak zvýšila na 60 eur. V súlade s rastom miezd vzrástlo aj poistné zaplatené ekonomicky aktívnymi poistencami o 475,2 milióna eur na 5,16 miliardy eur. „Priemerná mesačná platba poistného plateného ekonomicky aktívnym poistencom, formou odvodu na zdravotné poistenie, bola 188 eur,“ vypočítal úrad pre dohľad.

Individuálne zdravotné poistenie

ÚDZS vysvetlil, že štruktúra výdavkov na zdravie v Českej republike je veľmi podobná, pri porovnaní s priemerom EÚ 27 je však už viditeľná zmena v prospech ústavnej zdravotnej starostlivosti na úkor liekov a zdravotníckych pomôcok, ktoré na Slovensku tvoria až 58 percent celkových výdavkov.

Podiel výdavkov domácností na zdravie na celkových výdavkoch sa za posledných 10 rokov pohybuje v intervale 2,4 – 2,8 percenta. Je na rovnakej úrovni ako v Českej republike, ale výrazne nižší ako priemer EÚ 27, ktorý sa pohybuje v priemere okolo 4,4 percenta.

Vzhľadom na významný objem dodatočných zdrojov, ktorými občania formou priamych platieb uhrádzajú niektoré zdravotnícke výkony, napríklad v stomatológii či fyzioterapii, ÚDZS vidí značný priestor na vytvorenie individuálneho zdravotného poistenia, a tým aj na posilnenie hospodárskej súťaže medzi zdravotnými poisťovňami.

Správne nastavené produkty by boli podľa neho nielen zaujímavou podnikateľskou príležitosťou pre zdravotné poisťovne, ale aj vítanou službou z pohľadu verejnosti. „Na rozdiel od rozličných benefitov má individuálne zdravotné poistenie zároveň aj výchovný účinok z hľadiska prevencie a zodpovednejšej starostlivosti poistencov o svoje vlastné zdravie,“ uzavrel úrad pre dohľad.

(bre)