Najrozsiahlejšou úpravou prechádza objekt bývalej NTS. Foto: FNsP Žilina

V žilinskej nemocnici pribudne nové administratívne centrum. Rekonštrukciou prešlo aj niekoľko ambulancií

V žilinskej nemocnici aktuálne prechádza rekonštrukciou budova bývalej Národnej transfúznej služby, v ktorej vznikne nové administratívne centrum nemocnice. Súčasťou budovy má byť dokopy 14 kancelárií. Rekonštrukciou prešlo aj niekoľko ambulancií.

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina (FNsP Žilina) Zuzana Fialová ešte koncom apríla tohto roka Zdravotníckemu denníku prezradila, že sa rekonštruuje aj budova bývalej Národnej transfúznej stanice. V budove má vzniknúť nové administratívne centrum nemocnice.

Súčasťou novovznikajúceho administratívneho centra žilinskej nemocnice bude dokopy 14 kancelárií. „Mnohé administratívne priestory sú aktuálne situované v hlavnej budove polikliniky a naším cieľom je ich postupne presťahovať na nové miesto tak, aby sme v budúcnosti mohli mať v hlavnej budove výlučne ambulancie. Vďaka tomu budeme môcť postupne rozširovať ďalšie potrebné odbornosti. Priestory plánujeme predtým zrekonštruovať, čo by malo trvať približne jeden rok,“ cituje nemocnica svojho riaditeľa Juraja Kaciana.

V objekte bývalej transfúznej služby bolo potrebné vykonať búracie a murárske práce, nové omietky a nátery stien. Vymenili sa rozvody elektriky a vody, staré okná nahradili novými, osadili sa tiež nové zárubne a dvere. Na poschodí pribudne nová podlaha, stropné podhľady so svietidlami a počítačové rozvody. Väčšinu prác realizujú zamestnanci z oddelenia hospodárskych a stavebných činností. Termín dokončenia kompletnej modernizácie je naplánovaný na záver tohto leta.

Obnovou prešli aj niektoré ambulancie

Nemocnica tvrdí, že obnovou prešlo aj niekoľko ambulancií. Ide napríklad o priestory budúcej nefrologickej ambulancie. V ambulancii sa vymenili podlahy, rozvody elektriky a vody, vybudovali sadrokartónovú priečku, nové omietky a nátery, stropné podhľady, vymenili sa svietidlá a nábytok. Ambulanciu bolo potrebné vybaviť i medicínskym zariadením.

Nové zázemie tiež dostali algeziologická, hematologická a neurologická ambulancia, ktoré sídlia v hlavnej budove polikliniky. V ambulanciách sa vymenili dvere, podlahy i nábytok. Rekonštrukcia sa nedávno uskutočnila aj vo vstupnej časti oddelenia neurológie, kde bolo potrebné vymeniť podlahu, dvere a zrealizovať maľovanie.

Zrekonštruované priestory algeziologickej ambulancie. Foto: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica ešte v apríli tohto roka informovala aj o tom, že robí ďalšiu rekonštrukciu. Nemocnica na to upozornila s tým, že ide o pomerne výraznú zmenu, no ďalšie podrobnosti neprezradila. Rekonštrukčné práce prebiehajú na druhom poschodí hlavnej budovy polikliniky.

Nová nákupná pasáž

Nemocnica tiež začiatkom júna informovala o tom, že dokončuje novú nákupnú pasáž pri vstupe do hlavnej budovy polikliniky. Súčasťou pasáže sú štyri predajné stánky. Nakúpiť si v nich budú môcť pacienti, zamestnanci i návštevníci žilinskej nemocnice.

Na prenájom stánkov už spustila aj výberové konanie, ktoré sa skončilo len v pondelok 24. júna tohto roka. Nemocnica však nemá možnosť rozhodnúť o tom, čo bude v stánkoch predávať. Rozhodujúcim kritériom pri vyhodnotení predkladaných ponúk je podľa zákona cena.

Nákupná pasáž nahrádza staré a nevyužívané predajné stánky. Dokopy deväť objektov navyše nepatrilo do vlastníctva nemocnice, ktorá sa dlhodobo snažila o ich odstránenie. Tých sa podarilo zbaviť v januári tohto roka po tom, čo záujem o ne prejavila súkromná firma. Deväť stánkov bolo odstránených z areálu a postupne sa zlikvidovali.

Tento priestor by mal byť v budúcnosti využitý na niečo iné. Nemocnica pripravuje celkovú revitalizáciu vstupnej časti areálu, z ktorej by chcela vytvoriť oddychovú zónu. Návrh revitalizácie sa pripravuje v spolupráci so študentmi Strednej priemyselnej školy stavebnej v Žiline.

(mhl)