Foto: Maxpixel

Nastavenie financovania sociálnych služieb sa zmení. Skráti to čakacie doby, neskôr príde reforma

Čakacie doby na poskytnutie sociálne doby sa skrátia. Zabezpečiť by to mala zmena nastavenia ich financovania. Novela legislatívy totiž určí lehotu pre umiestnenia odkázaného človeka do zariadenia. Ide však len o dočasné riešenie na budúci rok, ktoré by mala neskôr nahradiť reforma financovania sociálnych služieb. Tá začne platiť od januára 2026.

Od budúceho roka bude obec povinná do 30-tich pracovných dní od podania žiadosti o poskytnutie sociálnej služby zabezpečiť žiadateľovi sociálnu službu u verejného alebo neverejného poskytovateľa. Po tejto lehote musí akceptovať výber občana a spolufinancovať sociálnu službu poskytovaním finančného príspevku na prevádzku. Obec týmto zároveň získa prehľad o poskytovaní sociálnej služby svojich obyvateľov odkázaných na pomoc.

Zmeny vyplývajú z návrhu novely zákona o sociálnych služieb. Ide o kompromisnú dohodu v novom nastavení financovania sociálnych služieb, ku ktorej dospeli zástupcovia samospráv, neverejných poskytovateľov sociálnych služieb a ministerstva práce. Podľa ministerstva práce by mala zmena zabrániť tomu, aby ľudia neboli „rukojemníkmi“ sporov medzi samosprávami a poskytovateľmi. Úprava sa bude týkať len nových žiadateľov o poskytnutie sociálnej služby.

Samospráva bude mať lehotu

Zmena zákona o sociálnych služieb by sa mala týkať len paragrafu 75, ktorý stanovuje lehotu pre umiestnenia odkázaného človeka do zariadenia. Ten hovorí, že obec je povinná poskytovať finančný príspevok na prevádzku sociálnych služieb neverejnému poskytovateľovi, ktorého si klient vybral. Jeho výška sa určuje podľa počtu klientov daného zariadenia a je odstupňovaná podľa stupňa odkázanosti.

Inak povedané, samospráva musí poskytovať príspevok poskytovateľovi ihneď po uzavretí zmluvy medzi klientov a zariadením bez toho, aby do tohto procesu akokoľvek vstúpila. Po novom bude táto povinnosť platiť až vtedy, keď obec do 30 pracovných dní klienta neumiestni do zariadenia – verejného alebo neverejného. To znamená, že ľudia na to nebudú musieť čakať dlhšie ako 30 pracovných dní.

Nové riešenie by sa malo dostať do parlamentu na jeseň tohto roka a platiť bude dočasne na rok 2025. „Súčasťou tejto dohody je aj spolupráca na príprave novej legislatívy reformy financovania sociálnych služieb, ktorá začne platiť od januára 2026. Predovšetkým tým zvýšime flexibilitu a možnosť výberu, aby si klient sám zvolil na základe posudku konkrétneho poskytovateľa služby ako aj vhodnú formu poskytovania tejto služby,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Zákon tak nahradí reforma financovania sociálnych služieb, ktorá v rámci plnenia míľnika plánu obnovy vstúpi do platnosti od roku 2026. Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v súčasnosti pokrývajú 37 percent všetkých klientov v pobytových zariadeniach.

Z plánu obnovy sa budú navyšovať kapacity

Okrem reforiem sa v rámci plánu obnovy realizuje aj investícia, ktorej cieľom je navýšenie kapacít zariadení komunitného typu. Umožní presun časti klientov z veľkokapacitných zariadení do zariadení poskytujúcich ambulantné sociálne služby, nízkokapacitných pobytových sociálnych služieb s kapacitou do 12 miest a sociálno-zdravotných nízkokapacitných zariadení s kapacitou do 30 miest. V súčasnosti sú pre tento zámer vyhlásené dve výzvy.

Vláda ešte začiatkom mája tohto roka vzala na vedomie aj správy rezortu práce o plnení Národnú stratégiu deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Ide o záväzok vlády ešte z apríla 2021. Prioritnou skupinou v rámci národnej stratégie sú aj osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). V rámci tejto skupiny štát využíva financovanie aj z Európskeho sociálneho fondu.

Stratégia si dala za cieľ aj zníženie počtu detí umiestnených v centrách pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu v prospech komunitných riešení. Opatrenia zahŕňajú odstraňovanie bariér v objektoch, nákup zdravotníckych pomôcok na podporu starostlivosti v centrách pre deti a rodiny a podporu profesionálnych náhradných rodín. Ministerstvo si od reformy sľubuje aj zvýšenie profesionality, vzdelávania zamestnancov a podpory profesionálnych náhradných rodičov.

Miroslav Homola