Dobrovoľníci zo skautského oddielu počítajú výnos zo Dňa narcisov (Foto: LPR)

Na podporu onkologických pacientov sa tento rok vyzbieralo vyše milión eur

Podporovatelia tradičnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom Deň narcisov tento rok spoločne prispeli najvyššou čiastkou za celú históriu jej konania. Informovala o tom Liga proti rakovine, ktorá zbierku organizuje.

Počas 28. ročníka Dňa narcisov predbežne vyzbierali sumu 1 216 550 eur. Z výnosu poskytujú adresnú pomoc, organizujú bezplatné projekty pre onkologických pacientov a ich blízkych a tento rok pribudne aj novinka.

Pripnutím tradičného symbolu zbierky ľudia prejavili spolupatričnosť onkologickým pacientom. Narcisy bolo možné získať 18. apríla u dobrovoľníkov v uliciach slovenských miest a obcí. Tiež v partnerských obchodných prevádzkach, online a cez SMS. Finálny výnos zbierky bude známy po sčítaní hodnoty SMS od všetkých mobilných operátorov.

Každý rok 40-tisíc nových pacientov s rakovinou

Tento rok 12 035 dobrovoľníkov po celom Slovensku rozdalo spolu 902 400 narcisov. Príspevky zbierali do 4400pokladničiek a využili 68platobných terminálov. Na zbierke spolupracovalo 863 spoluorganizátorov.

Na Slovensku každý rok pribudne okolo 40-tisíc onkologických pacientov. Liga proti rakovine (LPR) im pomáha už 34 rokov a podľa jej zástupcov to vnímajú nielen pacienti, ale i široká verejnosť. „Organizovať celonárodnú zbierku 28-krát a neustále zvyšovať jej kvalitu a prispôsobovať sa aktuálnym trendom je mimoriadne náročné. Avšak v Lige proti rakovine sme zvyknutí zdolávať veľké výzvy neustále. V náš veľký deň sme už podľa atmosféry a úžasnej spätnej väzby od dobrovoľníkov z ulíc verili, že výsledok bude skvelý. Potvrdilo sa nám, že osobný kontakt dobrovoľníkov a prispievateľov je nenahraditeľný,“ povedala výkonná riaditeľka LPR Eva Kováčová.

Počas rokov covidovej pandémie boli možnosti fyzických zbierok narušené. Práve z pokladničiek v uliciach pochádza veľká väčšina výnosu, hoci organizácia ponúka aj moderné možnosti prispievania. Liga sa poďakovala všetkým dobrovoľníkom, spoluorganizátorom, partnerom, médiám a v neposlednom rade každému, kto si v tento deň spomenul na niekoho s onkologickým ochorením a prispel k rekordnej sume. Komunikačným leitmotívom tohto ročníka kampane bolo práve „Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?“.

„Priebežne tvoríme nové projekty na základe potrieb pacientov v psychosociálnej oblasti. Preto aktuálne prinášame pre onkologických pacientov, príbuzných i pozostalých užitočnú novinku – OnkoFórum,“  hovorí Kováčová. OnkoFórum je online komunikačná platforma, ktorú Liga proti rakovine (LPR) vytvorila na základe dlhoročného vnímania toho, že pacienti a ich blízki potrebujú komunikovať, vymieňať si informácie a združovať sa. Spustí ju tento mesiac. „Ktokoľvek, kto rieši problematiku onkologického ochorenia a bude chcieť nájsť kontakty, informovať sa navzájom, prepojiť sa s komunitou v bezpečnom a podpornom online prostredí, prípadne len zdieľať svoj príbeh, nájsť pochopenie, cítiť spolupatričnosť s ďalšími, ktorí prechádzajú niečím podobným v súvislosti s chorobou, tu nájde vhodný priestor,“ uvádza organizácia.

Dôležité je sprevádzanie pacientov

Vďaka výnosu minuloročnej zbierky LPR predstavila nové projekty poskytujúce informácie o možnostiach sociálneho zabezpečenia pre onkologických pacientov.

Sprievodca pre onkologických pacientov im pomáha zorientovať sa v sociálnych otázkach či v komunikácii s lekármi. Vie nasmerovať pacientov a ich blízkych na potrebné podporné služby, individuálne poradenstvo onkopsychológa, sociálneho pracovníka, výživového asistenta alebo iného odborníka. Priamo pri lôžku na oddelení v nemocnici navštevuje onkologických pacientov a rozpráva sa s nimi, aby cítili potrebný ľudský kontakt a záujem. V Bratislave službu Sprievodcu poskytujú na rôznych oddeleniach Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici, Onkologický ústav sv. Alžbety, Národný onkologický ústav a pripravuje sa rozšírenie o Nemocnicu Ružinov. V Košiciach zatiaľ sprievodcovia pomáhajú v Univerzitnej nemocnici Košice a pripravujú sa aj vo Východoslovenskom onkologickom ústave.

Na svojej webovej stránke LPR zhrnula všetko, na čo má pacient nárok z pohľadu sociálneho zabezpečenia. Informácie priebežne aktualizuje. V nemocniciach bezplatne rozdáva aj brožúrky s týmito informáciami. Okrem toho sa Liga venuje supervízii sociálnych pracovníkov a poradcov avzdelávaniu zdravotných sestier o možnostiach sociálneho zabezpečenia a podpory onkologického pacienta. Vzdelávací seminár je kreditovaný Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek.

Na čo pôjdu prostriedky

Aj výnos tohtoročnej zbierky pomôže naďalej zabezpečovať potreby a riešiť problémy onkologických pacientov, ktoré podľa LPR nedokáže v potrebnej miere zabezpečiť štát. Okrem sprievodcov, sociálneho, psychologického a iného odborného poradenstva, sú to podporné skupiny pre pacientov, príbuzných a pozostalých a jednorazové finančné príspevky pre onkologických pacientov, ktorí sa ocitli v dôsledku ochorenia v hmotnej núdzi. Tiež parochne pre pacientky vďaka projektu Vystrihaj sa Slovensko, možnosti krátkodobého ubytovania rodičov počas hospitalizácie dieťaťa v inom meste alebo onkologických pacientov počas liečby, na ktorú musia pravidelne dochádzať.

Liga organizuje aj relačné pobyty s programom prispôsobeným potrebám jednotlivcov i celých rodín, celoročné aktivity pre pacientov v Centrách pomoci v Bratislave, Košiciach a Martine, komunikuje s inštitúciami na Slovensku i v zahraničí a venuje sa advokácii pacientov, ale aj informovaniu verejnosti.

(luh)