Budova Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave (Foto: NRSR)

Zdravotnícke inštitúcie majú dostávať peniaze priebežne, nie naraz. Parlament odobril aj ďalšie zákony

Štátne zdravotnícke inštitúcie by mali byť financované efektívnejšie. Poslanci v stredu schválili návrh zákona, podľa ktorého by inštitúciám nemali zdravotné poisťovne vyplácať príspevky jednorazovo na začiatku roka, ale priebežne.

Do Národnej rady SR ho predložil predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž (Smer-SD). Spŕška kritiky opozičných poslancov sa zniesla na rovnako schválený pozmeňujúci návrh, ktorý umožní odvolať šéfa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) bez udania dôvodu. Výsledkom podľa nich bude politizácia úradu a neefektívne míňanie peňazí, ktoré spôsobí, že nebude dosť zdrojov na liečbu pacientov.

Na aktuálnej schôdzi parlamentu poslanci riešili aj obsadenie pozície v dozornej rade Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a viaceré ďalšie návrhy zákonov v oblasti zdravotníctva.

Štvrťročné príspevky, ale aj nižšia kontrola toho, na čo štát míňa

Podľa schváleného návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne poslanca Baláža budú príspevky na činnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií a Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve vyplácané štvrťročne, nie jednorazovo každý rok v januári. „Cieľom je efektívnejšie riadiť peňažné toky v rámci verejného zdravotného poistenia a zmierniť jednorazový finančný úbytok zdrojov na začiatku kalendárneho roka,“ vysvetlil predkladateľ v dôvodovej správe k návrhu. „Financovanie celého sektora verejného zdravotného poistenia je priebežné, ako napríklad výber poistného od ekonomicky aktívnych obyvateľov, či výplata platieb za poistencov štátu,“ poukázal ďalej Baláž. Návrh odobrili aj poslanci zdravotníckeho výboru.

S neefektívnym financovaním naopak môže byť problém pri pozmeňujúcom návrhu poslanca Zdenka Svobodu (Hlas-SD), ktorý skritizovali opoziční poslanci z hnutí Slovensko, PS, KDH a strany SaS. Umožňuje bez udania dôvodu odvolať riaditeľa NIHO a znižuje kritériá na túto funkciu. Návrh bol navyše podaný k zákonu, ktorý s ním priamo nesúvisí a obišiel riadny legislatívny proces. Nebol prerokovaný v zdravotníckom výbore, ale prvýkrát ho čítali v stredu ráno v pléne parlamentu. Súčasný riaditeľ NIHO Michal Staňák je vo funkcii od začiatku tohto roka, pričom od roku 2022 vykonával funkciu povereného riaditeľa. Prešiel výberovým konaním a splnil vysoké kvalifikačné kritériá. Oskar Dvořák (PS) a Marek Krajčí (Slovensko) pripomenuli, že celé fungovanie NIHO stojí 2 milióny eur ročne a inštitút pod Staňákovým vedením dokázal štátu ročne ušetriť vyše 120 miliónov eur na zhodnotení liekov a technológií. Tieto peniaze sa dajú využiť na liečbu pacientov. Podľa Krajčího môže byť výsledkom zákona to, že NIHO bude politicky ovládnuté, do funkcie riaditeľa bude dosadený človek podľa straníckej príslušnosti, nie odborník, a na slovenský trh tak budú vstupovať drahé a neúčinné lieky.

Európska smernica sa opäť odkladá

Poslanci parlamentu v stredu schválili návrh na zvolenie Štefana Durdíka ako člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vo funkcii nahradí Juraja Váňu, ktorému uplynulo päťročné funkčné obdobie.  Durdík je od roku 2007 prednostom Kliniky onkologickej chirurgie Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) spĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky na pozíciu. Funkcie by sa mal ujať 25. júna.

V stredu poslanci odhlasovali aj posunutie implementácie smernice Európskeho parlamentu a Rady, podľa ktorej treba zabezpečiť vypracovanie strategických hlukových máp a akčných plánov ochrany pred hlukom pre všetky väčšie pozemné komunikácie, väčšie železničné dráhy, väčšie letiská a aglomerácie na území členského štátu Európskej únie. Implementácia smernice do národnej legislatívy sa posúvala už niekoľkokrát, zákon má ošetriť, že Slovensko na vypracovanie hlukových máp bude mať čas do 18. júla tohto roka. Na predloženie akčných plánov budeme mať následne dva roky. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a hlavná hygienička Tatiana Červeňanová na schôdzi zdravotníckeho výboru povedali, že termín 18. júla nariadil Európsky parlament, preto sa legislatíva zosúladí s ostatnými európskymi krajinami.

Zakázaných látok bude viac

Podľa ďalšieho návrhu by sa mal rozšíriť zoznam omamných a psychotropných látok, ktorý tvorí prílohu zákona o týchto látkach. Návrh novely poslanci posunuli do druhého čítania. Rezort zdravotníctva priblížil, že „informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami.“ Už predtým ministerstvo deklarovalo potrebu zaradenia HHC, HHC-P a HHC-O medzi zakázané látky. Aktuálne sa na Slovensku dajú kúpiť v špeciálnych automatoch. Na ohrozenie mládeže v súvislosti s HHC upozornili koncom minulého roka aj lekári z Národného ústavu detských chorôb, ktorí informovali o prípadoch otravy detí. Poslanec Branislav Vančo (PS) v pléne poukázal na to, že ak bude návrh schválený, bude kriminalizovať užívateľov týchto látok. V prvom rade ale treba riešiť ich závislosť a liečiť následky.

Do druhého čítania bola posunutá novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS) od poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD). Zavádza opatrenia na zabránenie zneužívania označenia a znaku Horskej záchrannej služby, ako aj úpravu pravidiel registrácie a členstva v Národnej asociácii horských vodcov SR.

Parlamentný zdravotnícky výbor sa v stredu venoval aj vyhodnoteniu zdravotníckeho rozpočtu za minulý rok. Poslanci poukázali na nesúlad medzi očakávanými a reálnymi výdavkami, ktorý každý rok vyústi do toho, že rozpočet sa upravuje a zdravotníctvo treba dodatočne dofinancovať. Ministerka Dolinková tvrdí, že rezort pod jej vedením bude rozpočtovať oveľa presnejšie a transparentnejšie, predovšetkým preto, aby bolo dosť peňazí na lieky pre všetkých pacientov. Výbor sa venoval aj informácii o plnení úloh vyplývajúcich z Plánu obnovy a odolnosti a odpočtu projektových kariet.

V pláne schôdze je aj niekoľko opozičných návrhov týkajúcich sa zdravotníctva, ktorým sa budeme venovať v inom článku.

Lucia Hakszer