Rokovanie rady ministrov zdravotníctva EPSCO v Luxemburgu. Zľava: veľvyslankyňa SR Mária Malová, štátny tajomník MZ SR Ladislav Slobodník, námestník ministra zdravotníctva ČR Jakub Dvořáček, veľvyslankyňa SR Mária Malová, štátny tajomník MZ SR Ladislav Slobodník a český minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Foto: MZ SR

EÚ chce bojovať proti rakovine, ktorej sa dá predchádzať očkovaním. Slovensko už zaviedlo viacero opatrení, iniciatívu podporuje

Členské štáty Európskej únie (EÚ) chcú bojovať proti onkologickým ochoreniam, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Na konci júna tohto roka o tom rokovala aj rada ministrov zdravotníctva EPSCO (Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti) v Luxemburgu. Jednotlivé krajiny by mali zvýšili úsilie o zaočkovanie populácie proti ľudským papilomavírusom (HPV) a vírusu hepatitídy typu B (HBV). Slovensko túto iniciatívu podporuje. Viacero opatrení sa v krajine zaviedlo už skôr.

Na rade ministrov zdravotníctva EPSCO došlo k formálnemu prijatie textu o odporúčaní rady o očkovaní, ktorým sa dá predísť rakovine. Obsahujú tri zásadné body. Členské krajiny by mali zabezpečiť, aby očkovanie proti HPV a HBV bolo bezplatné a ľahko dostupné. Ďalej musia zlepšiť komunikáciu o očkovaní medzi rodičmi a mladými ľuďmi a bojovať proti nesprávnym informáciám a dezinformáciám. Mali by tiež začleniť imunizáciu proti onkologickým ochoreniam do svojich národných plánov boja proti rakovine.

„Slovenská republika plne podporuje túto iniciatívu Rady EÚ a úsilie o posilnenie a rozšírenie rutinnej vakcinácie dievčat a chlapcov proti infekciám spôsobenými HPV, ktorej cieľom je eliminácia rakoviny krčka maternice a iné typy rakoviny spôsobené vírusom HPV, ako aj aktivity na zabezpečenie prístupu k očkovaniu proti hepatitíde typu B za účelom zvýšenia zaočkovanosti, ako prevencie chorôb zapríčinených vírusom hepatitídy typu B, vrátane rakoviny pečene,“ uvádza pre Zdravotnícky denník rezort zdravotníctva.

Rokovania rady ministrov zdravotníctva EPSCO sa 21. júna tohto roka zúčastnil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník. Okrem očkovania ministri riešili aj farmaceutický balík EÚ, prístup k zdravotnej starostlivosti a ďalšie témy.

Cieľom je zvýšiť zaočkovanosť

Podľa správy, ktorú uverejnila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je približne 40 percent prípadov rakoviny výsledkom environmentálnych faktorov. Medzi tieto faktory patrí infekcia spôsobená onkovírusmi ako sú HPV a HBV. Očkovanie preto môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny súvisiacej s týmito vírusmi u ľudí.

Zavádzanie a monitorovanie očkovania proti HPV a HBV sa však v jednotlivých členských štátoch líši. Ovplyvňujú to napríklad obavy o ochranu údajov a súhlas rodičov, ako aj nesprávne informácie a dezinformácie súvisiace s infekciami a očkovaním.

Cieľom prijatého odporúčania je podporiť členské štáty pri zvyšovaní miery zaočkovanosti a zlepšovaní jej monitorovania. Členské štáty sa v ňom konkrétne nabádajú, aby zvýšili úsilie o úplné zaočkovanie aspoň 90 percent dievčat proti HPV na úrovni EÚ do roku 2030 v súlade s cieľom stanoveným v európskom pláne na boj proti rakovine.

Podľa odporúčania sa majú zamerať aj na výrazné zvýšenie zaočkovanosti chlapcov proti HPV v rovnakom období, aby sa znížilo riziko prenosu. Zintenzívniť by mali aj úsilie o dosiahnutie 95-percentnej zaočkovanosti proti HBV u detí a novorodencov. Pokrok pri týchto cieľoch by mali monitorovať.

Slovensko už deti očkuje

Na Slovensku je od vlaňajšieho decembra pre dievčatá a chlapcov v 13. až 15. roku života dostupné očkovanie najmodernejšou nanovalentnou vakcínou proti vírusu HPV v dvojdávkovej očkovacej schéme. Plne ju preplácajú zdravotné poisťovne.

„Už samotné zavedenie 9-valentnej vakcíny do plnej úhrady pre 12 ročné deti v roku 2022 prispelo k zvýšeniu záujmu o očkovanie. Za rok 2023 bolo na Slovensku zaočkovaných proti HPV najmenej jednou dávkou 34,5 percent 12-ročných detí. Dievčatá dosiahli zaočkovanosť 44,7 percent a chlapci 24,7 percent,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Očkovanie HBV je už dlhodobo zaradené do povinného pravidelného očkovania detí. Vykonáva sa v 10. týždni života dojčaťa tromi dávkami očkovacej látky a v intervaloch tri, päť a 11. To znamená, že očkovanie dieťa dostane v treťom mesiaci života, v piatom a v desiatom mesiaci života. Podľa rezortu sa tak dlhodobo dosahuje požadovaná úroveň zaočkovanosti tak, ako si kladie za cieľ aj samotné odporúčanie rady.

Na Slovensku je 95 až sto percent novorodencov matiek s hepatitídou typu B očkovaných hneď po narodení. „Slovenská republika sprístupňuje stratégiu očkovania pravidelne prostredníctvom reportov Svetovej zdravotníckej organizácii, Európskemu centru pre prevenciu a kontrolu chorôb, ako aj jednotlivým členským krajinám, ak o to požiadajú,“ vysvetľuje rezort zdravotníctva.

Medzinárodný projekt

Ministerstvo zdravotníctva je tiež zapojené do medzinárodného projektu PartnERship to Contrast HPV (PERCH), ktorý spolufinancuje EÚ a má prispieť k realizácii Európskeho plánu v boji proti rakovine. Celkovo 18 európskych krajín a 34 partnerských organizácií spolupracuje s cieľom zvýšiť zaočkovanosť proti HPV v krajinách Európy. Dosiahnuť to chcú prostredníctvom zlepšenia informovanosti a zvýšenia povedomia o prínosoch očkovania proti HPV formou rôznych vzdelávacích aktivít pre zdravotnícky personál a laickú verejnosť.

„Na podporu týchto aktivít bola pod záštitou ministerstva zdravotníctva zriadená Národná HPV koalícia partnerov, ktorá prepája expertov z radov detských lekárov, imunológov, gynekológov, odborníkov z rezortu zdravotníctva, Národného onkologického inštitút, Národného centra zdravotníckych informácií, zástupcov zdravotných poisťovní, Únie miest Slovenska a tiež zástupcov krajov, regionálnych úradov verejného zdravotníctva a pacientskych organizácií,“ dopĺňa ministerstvo.

Miroslav Homola