Dolinková ukázala, ako chce riešiť novú bratislavskú nemocnicu. Vyrastie v bratislavskom Ružinove

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby nová bratislavská nemocnica vyrástla v Ružinove. Na utorkovom stretnutí ministerstva zdravotníctva s odborníkmi to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Jej časť by mala stáť na mieste hokejového štadióna Vladimíra Dzurillu, ten by mohol vyrásť na inom mieste. Rezort sa pre Ružinov rozhodol kvôli tomu, že z geografického hľadiska je lepšie nemocnicu umiestniť do východnej časti Bratislavy. Projekt v Ružinove má byť výhodnejší aj z hľadiska počtu lôžok. Na Rázsochách zase vznikne nová detská nemocnica.

Nová bratislavská nemocnica vyrastie v Ružinove. Podľa informácií Zdravotníckeho denníka návrh padol na rokovaní ministerstva zdravotníctva s odborníkmi, s ktorými rezort riešil prehodnotenie navrhovaného architektonického plánu a riešenia novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB). Rezort na stretnutie pozval zhruba 50 odborníkov. Ministerstvo predloží prezentované materiály na stredajšie (29. máj) rokovanie vlády.

Štúdia novej nemocnice počíta s tým, že bude využitá stará budova nemocnice Ružinov. Časť novej nemocnice by mala vyrásť na mieste, kde v súčasnosti stojí zimný štadión Vladimíra Dzurillu. Ten však mesto aj mestská časť požadujú zachovať pre potreby obyvateľov. Preto sa v rámci projektu nájde nová lokalita, kde vyrastie nový štadión. Získanie pozemkov bude musieť ešte vyriešiť rezort zdravotníctva s mestskou časťou. Nemocnica bude mať aj akademickú budovu pre lekársku fakultu.

Vychádzalo sa z projektovej dokumentácie Nemocnice Rázsochy, ktorá bola pretavená do novej nemocnice v Ružinove. Podľa návrhu ministerstva sa bude nemocnica bude rekonštruovať za plnej prevádzky, pretože najprv sa bude stavať jej nová časť, až potom rekonštruovať existujúca budova. Rovnako to funguje aj pri nemocniciach, ktoré sa financujú z plánu obnovy. Pacienti to podľa ministerstva nepocítia.

Rezort sa pre Ružinov rozhodol aj kvôli tomu, že z geografického hľadiska je lepšie nemocnicu umiestniť do východnej časti Bratislavy. Projekt v Ružinove má byť výhodnejší aj z hľadiska počtu lôžok, keďže na Rázsochách ich malo byť o vyše 200 menej. V ružinovskej budove bude aj viac medicínskych odborov. Projekty mali byť konzultované aj s odborníkmi.

V novej ružinovskej nemocnici by malo byť k dispozícii 1 015 lôžok. Pribudnú nové interné oddelenia, operačné sály či heliport. Priemerná dĺžka hospitalizácie má byť na úrovni 5,8 dňa. V nemocnici sa počíta aj s komplexom pre jednodňovú zdravotnú starostlivosť, novým transplantačným centrom a podzemným parkoviskom. To by mohlo v prípade krízových situácii slúžiť aj ako takzvaná čierna nemocnica.

Rezort okrem toho oznámil, že na Rázsochách by mala vyrásť nová detská nemocnica. Budú ju tvoriť štyri samostatné nemocničné budovy, ktoré budú prepojené. Financovanie projektov bude riešiť vláda, ministerstvo financií a ministerstvo zdravotníctva.

(mhl)