Rezort ide aktualizovať rozsah ošetrovateľskej praxe sestier či pôrodných asistentiek. Budú mať viac úloh aj kompetencií

Ministerstvo zdravotníctva ide aktualizovať rozsah ošetrovateľskej praxe zdravotných sestier či pôrodných asistentiek. Rezort to odôvodňuje aplikačnou praxou a tým, že Slovensko nesprávne transponovalo eurosmernicu z roku 2005 o uznávaní odborných kvalifikácií.

Rezort zdravotníctva ide aktualizovať rozsah ošetrovateľskej praxe poskytovanej sestrou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára, v spolupráci s lekárom a rozsah praxe pôrodnej asistencie poskytovanej pôrodnou asistentkou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára a v spolupráci s lekárom. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorú ministerstvo predložilo do pripomienkovania.

Samotné ministerstvo tvrdí, že ide o iniciatívny návrh, ktorý si vyžiadala prax, vývoj trendov v odbore ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia a tiež súdne konanie medzi Komisiou a Slovenskom pre nesprávnu transpozíciu eurosmernice z roku 2005 o uznávaní odborných kvalifikácií.

O návrhu rokovala pracovná skupina s hlavnou odborníčkou ministerstva na ošetrovateľstvo a Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), hlavnou odborníčkou rezortu pre pôrodnú asistenciu, sekciou sestier pracujúcich v neonatológii a sekciou sestier pracujúcich v pediatrii.

Sestrám pribudnú úlohy

Zdravotné sestry budú môcť samostatne plniť viac úloh. Kým doteraz ich bolo 33, po novom ich má byť 40. Ministerstvo niektoré doterajšie úlohy aj doplnilo či zmenilo. Od júna sa budú môcť napríklad podieľať na praktickom vyučovaní žiakov a študentov zdravotníckych študijných odborov. Doteraz mohla sestra pri vyučovaní len spolupracovať. Okrem iného bude môcť realizovať aj triáž, čo v súčasnej vyhláške chýbalo. Pribudlo aj to, že sestra zabezpečuje a aplikuje liečivé kúpele.

Na základe indikácie lekára bude môcť sestra samostatne robiť základné kožné testy na alergie a pripravovať lekárovi ich výsledky na zhodnotenie. Bude tiež môcť pripravovať lekársky predpis a poukaz na schválenie lekárovi, zabezpečovať a koordinovať administráciu súvisiacu s predpisovaním liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Sestra tiež bude vyhotovovať elektrokardiografický (EKG) záznam.

Zdravotné sestry s pokročilou praxou budú môcť po novom okrem iného v súlade s lekárskou diagnózou samostatne indikovať a podávať liečbu na tlmenie bolesti a zníženie telesnej teploty či vyhodnocovať jej účinnosť na základe odporúčania lekára zaznamenaného v zdravotnej karte. Medzi liekmi však nemôžu byť opioidné analgetiká.

Tieto sestry sa tiež budú podieľať na manažmente pri mimoriadnej udalosti, monitorovať riziká a spolupracovať s ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi pri nápravných a preventívnych opatreniach. Sestra tiež musí sledovať úroveň spokojnosti pacientov.

Zmeny pre pôrodné asistentky

Úlohy a kompetencie sa zmenia aj pôrodným asistentkám. Po novom môžu samostatne aplikovať enterálnu výživu, zabezpečiť, kontrolovať a hodnotiť funkčnosť aplikátorov enterálnej výživy, efektivitu podanej výživy a stav ženy. Okrem toho bude môcť poskytovať informácie a poradenstvo v oblasti správneho plánovania rodiny.

Asistentka bude určovať ošetrovateľské diagnózy, plánovať, zabezpečovať a realizovať uspokojovanie potrieb súvisiacich s reprodukčným zdravím, gynekologickou či pôrodníckou chorobou.

Asistentky s pokročilou praxou budú v súlade s lekárskou diagnózou samostatne podávať liečbu na tlmenie bolesti a zníženie telesnej teploty, vyhodnocovať jej účinnosť na základe odporúčania lekára. Tiež budú môcť šiť malé rany a odstraňovať stehy z hojacej sa rany.

Pôrodná asistentka s pokročilou praxou bude robiť aj základné hodnotenie EKG záznamu. Tiež bude pripravovať, revidovať a vyhodnocovať štandardy, mapy starostlivosti v pôrodnej asistencii či vzdelávacie plány a aplikovať ich do praxe.

Návrh bol do pripomienkovania predložený ešte v polovici apríla tohto roka. Konanie sa skončí 6. mája. Ministerstvo môže pripomienky zapracovať a vyhlášku hneď prijať. Predpokladá sa, že začne platiť v polovici júna tohto roka. Sestry a pôrodné asistentky však budú môcť fungovať podľa starých pravidiel až do júna 2027.

Miroslav Homola