Nemocnice zariaďujú izby minimálne podľa zákona, niektoré však investujú do vybavenia viac financií

Hospitalizovaní pacienti sa najčastejšie sťažujú na stravu a úroveň ubytovania v nemocničných izbách. Zdravotnícky denník preto zisťoval, ako je upravené vybavenie izieb v nemocniciach a čo ponúka tzv. nadštandard. Komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva pre Zdravotnícky denník uvádza, že štandardné vybavenie nemocničnej izby určuje výnos o minimálnych požiadavkách na personálne a materiálno-technické vybavenie jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení.

Samozrejme, výnos určuje len minimálne požiadavky na vybavenie izieb. Záleží na finančných a priestorových podmienkach jednotlivých zariadení, ako budú mať pacientske izby vybavené. Niekedy sa totiž stáva, že to, čo je v jednej nemocnici považované za štandard, je v inej už nadštandard a pacient si musí priplatiť.

Minimálne vybavenie stanovuje ministerský výnos

Výnos určuje, že izba pre pacienta je nepriechodná miestnosť určená na pobyt pacienta počas trvania hospitalizácie v ústavnom zariadení. „V jednej izbe pre pacienta okrem špecializovaných lôžkových častí a novorodeneckých oddelení určených na intenzívnu zdravotnú starostlivosť sú najviac štyri lôžka,“ vysvetľuje ministerstvo. Izby „rooming in/ dieťa s matkou“ na pôrodníckych oddeleniach a izby „matka – dieťa“ na detských oddeleniach môžu byť zariadené najviac dvomi lôžkami pre matky a dvomi lôžkami pre novorodencov. Iné je to na oddeleniach nukleárnej medicíny. Tam je maximálne jedno lôžko na liečbu vysokoaktívnymi žiaričmi. Na liečbu žiaričmi stredných aktivít sú dve lôžka, ktoré sú oddelené príslušnou protiradiačnou ochranou.

Pri každom lôžku s výnimkou novorodeneckého lôžka musí byť nočný stolík. Súčasťou vybavenia priestoru izby pre pacienta musí byť umývadlo na ruky s prívodom studenej pitnej vody a teplej úžitkovej vody, ak izba nemá vlastný alebo so susednou izbou spoločne zriadený priestor na osobnú hygienu, ktorý je vybavený umývadlom. Na izbe má byť aj nádoba na odpad.

Minimálna plocha vymedzená pre jedno lôžko je na izbe pre pacienta 7 metrov štvorcových a na izbe pre novorodenca a dojča 5 metrov štvorcových. Všetky jednolôžkové izby musia mať minimálnu plochu 10 metrov štvorcových. Inak je to na oddeleniach nukleárnej medicíny, infektológii či jednotke intenzívnej starostlivosti, ktoré majú stanovené iné štandardy.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že pacienti majú pri hospitalizácii možnosť využitia nadštandardnej starostlivosti i vo forme využitia hospitalizácie v nadštandardnej izbe, pričom podrobnosti si stanovuje každé zdravotnícke zariadenie.

Wi-Fi nemusí byť samozrejmosťou

Vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici sú v štandardnej izbe hospitalizovaní dvaja až traja pacienti. „Na izbách majú nové polohovateľné postele, umývadlo, skriňu a nočný stolík. Sociálne zariadenia, teda WC a sprchy, sú spoločné na chodbe,“ vysvetľuje pre Zdravotnícky denník Ružena Maťašeje, hovorkyňa nemocnice.

Veľmi podobné je to aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. „Štandardná izba je izba s dvomi a viac lôžkami a sociálnym zariadením umiestneným mimo izby, čo je aj zákonom dané,“ konštatuje Ladislava Šustová, hovorkyňa UNLP pre Zdravotnícky denník.

Niektoré nemocnice však už majú aj v štandardom vybavení viac, ako prikazuje výnos. Napríklad v Nemocnici Agel Košice-Šaca na 1. Internej klinike sú dvojlôžkové štandardné izby vybavené chladničkou, televízorom, nočným stolíkom a skriňou. „Disponujú tiež stropným ventilátorom alebo klimatizáciou. Samozrejmosťou je sprchovací kút, WC, hygienické potreby. Na 2. Internej klinike disponujeme viaclôžkovými štandardnými izbami,“ približuje Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel pre Zdravotnícky denník. V skupine Agel je 17 nemocníc, niektoré majú štandard iný.

Pripojenie k Wi-Fi patrí v UNLP i Nemocnici Agel k štandardu, v Banskej Bystrici to tak nie je. „Wi-Fi nie je v lôžkovej časti k dispozícii. Je zabezpečené pre mobilných pacientov a návštevníkov v spoločných priestoroch,“ dopĺňa Maťašeje.

Rôzne kategórie izieb, ceny až do 90 eur za noc

Ak pacientovi nevyhovuje štandardná izba, môže si zaplatiť za nadštandardnú. Dostane lepšie služby, ale zaťaží to jeho peňaženku. „Nadštandardné izby máme v rôznych kategóriách a od toho sa odvíja aj cena. Nadštandardná izba 3. kategórie stojí 6 eur za noc, nadštandardná izba 1. kategórie už 20 eur. Kompletne zrekonštruované nadštandardné izby na šestonedelí, s vlastnou kúpeľnou a WC, stoja 48 eur za noc,“ konštatuje hovorkyňa banskobystrickej nemocnice.

Nadštandardné izby v UNLP majú jednu, resp. dve postele a sú vybavené vlastným sociálnym zariadením, televízorom a nábytkom. Cena sa pohybuje do 14 až po 24 eur za noc.

V Nemocnici Agel sa nadštandardná izba a apartmány nachádzajú na 1. Internej klinike. Cena jednolôžkovej izby je 50 eur za noc, cena apartmánu je 70 eur za noc. „Apartmány okrem nemocničného lôžka disponujú aj rozkladacou sedacou súpravou, moderným dizajnovým nábytkom a priestrannou kúpeľňou so sprchovým kútom. Vybavené sú klimatizáciou alebo stropným ventilátorom. Súčasťou výbavy nadštandardných izieb je aj rýchlovarná kanvica,“ približuje Peterová. Na gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice Agel disponujú 17-timi nadštandardnými izbami a dvomi apartmánmi. Cena nadštandardných izieb sa pohybuje od 25 do 90 eur za noc.

Maťašeje ešte dodáva, že okrem nadštandardných izieb, nemocnica F.D. Roosevelta ponúka aj široké spektrum výkonov, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. „Ako nadštandard majú naši pacienti možnosť vybrať si za poplatok lekára – pôrodníka alebo operatéra. Poskytovali sme aj ubytovanie pre sprevádzajúce osoby, ale vzhľadom na plánovanú výstavbu nemocnice sme boli nútení túto službu ukončiť,“ uzatvára hovorkyňa nemocnice v Banskej Bystrici.

Jozef Brezovský