Nemocnica Poprad začala s rekonštrukciou geriatrického pavilónu za 5,2 milióna eur

Nemocnica Poprad spustila ďalší stavebný projekt. Rekonštrukcia objektu geriatrie za vyše 5,2 milióna eur úzko súvisí s prestavbou hlavného monobloku nemocnice. Obidva projekty budú financované z prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti.

Už začiatkom apríla 2024 bolo zhotoviteľovi stavby, spoločnosti Chemkostav, a. s., odovzdané stavenisko. Budova geriatrie, medzi Popradčanmi v minulosti známa ako infekčný, dnes skôr geriatrický pavilón, je tak ako ostatné budovy nemocnice v technickom stave, ktorý nezodpovedá plnohodnotne potrebám pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti v 21. storočí. Aktuálne je v budove na 3. poschodí umiestnené geriatrické oddelenie a v prízemnej časti budovy zase pracovisko súkromnej magnetickej rezonancie.

Projekt bude realizovaný do dvoch rokov

Ako informovalo vedenie popradskej nemocnice, zhotoviteľ stavby začal okamžite po odovzdaní stavby s rekonštrukciou 2. poschodia, na ktoré sa už presťahovalo neurologické oddelenie z hlavnej budovy. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti týmto spôsobom uvoľní v hlavnej budove ďalšie poschodie pre potreby komplexnej rekonštrukcie. Rekonštrukcia budovy sa zatiaľ nedotkne geriatrického oddelenia, ktoré bude poskytovať služby pacientom v plnom rozsahu naďalej na 3. poschodí geriatrického pavilónu.

Geriatrický pavilón popradskej nemocnice (Foto: Nemocnica Poprad)

Projekt s názvom „Nemocnica Poprad, a. s. – rekonštrukcia objektu geriatrie“ v hodnote 5,2 milióna eur s DPH bude financovaný z Plánu obnovy a odolnosti. „Rekonštrukcia sa dotkne vonkajších aj vnútorných stavebný prác, výmeny nábytku a zdravotníckej techniky. Jej cieľom nie je len modernizácia, ale najmä zvýšenie komfortu pacientov a personálu a vytvorenie priestoru pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti na úrovni 21. storočia,“ povedal Stanislav Kandrik, generálny riaditeľ popradskej nemocnice. Celý projekt rekonštrukcie objektu geriatrie by mal byť zrealizovaný počas najbližších dvoch rokov.

Modernizáciou prejde celá nemocnica

Práce na geriatrickom pavilóne patria k historicky najväčšej modernizácii popradskej nemocnice za vyše 42 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy a odolnosti. Ako už Zdravotnícky denník napísal, obnova a prestavba Nemocnice Poprad zahŕňa rekonštrukciu 349 lôžok pre pacientov na 10 poschodiach, 19 lôžok sa vybuduje úplne nových.

Komplexnou obnovou prejde aj poliklinika, zásadné zmeny si dlhodobo žiada centrálna plynová kotolňa, vonkajšie aj vnútorné rozvody, samozrejmosťou bude kvalitné zateplenie s cieľom znížiť energetickú záťaž nemocnice. Po realizácii všetkých uvedených zmien príde na rad najmodernejšia medicínska technika, celková vonkajšia aj vnútorná bezpečnosť nemocnice.

Najdôležitejšie pre pacientov a návštevníkov nemocnice je, že sa celá obnova bude realizovať za plného chodu nemocnice s prijatými organizačnými zmenami. Tie sú kvôli technicko-prevádzkovej náročnosti rozdelené do niekoľkých etáp.

„Účelom modernizácie nemocnice je zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorá bude orientovaná na pacienta, zatraktívnenie pracovného prostredia pre personál, zvýšenie komfortu pre pacienta, zníženie rizika nozokomiálnych nákaz,“ uviedol Stanislav Kandrik, riaditeľ Nemocnice Poprad.

-bre-