Na Slovensku vznikne databáza obrazových vyšetrení. Lekári tak budú mať lepší prístup k predchádzajúcim výsledkom

Na Slovensku vznikne jednotná databáza obrazových vyšetrení. S projektom, ktorý bude financovaný z plánu obnovy, prichádza ministerstvo zdravotníctva. Lekári tak budú mať prístup k snímkami z vyšetrenia, ktoré pacient absolvoval aj v minulosti. V súčasnosti je to podľa rezortu veľmi komplikované. Projekt by mal stáť viac ako 8,6 milióna eur.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) by malo vybudovať takzvaný národný archív obrazových vyšetrení. Vyplýva to z nelegislatívneho všeobecného materiálu, ktorý do pripomienkovania predložilo ministerstvo zdravotníctva na čele so Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). Projekt za vyše 8,6 milióna eur bude financovaný z plánu obnovy.

„Cieľom riešenia projektu bude zabezpečiť, aby snímky obrazových vyšetrení boli dostupné prostredníctvom jedného miesta, ktorým bude vybudovaný centrálny archív. Zabezpečí sa tak možnosť získania údajov o pacientovi naprieč viacerými zariadeniami, kde sa poskytuje zdravotná starostlivosť,“ vysvetľuje rezort zdravotníctva.

Podľa návrhu ide o vybudovanie zdieľaného archívu obrazových vyšetrení pre sieť štátnych nemocníc, ktoré poskytujú rádiologické služby. Okrem toho musia mať k dispozícií softvérové vybavenie zabezpečujúce zdieľanie informácií o obrazových vyšetreniach medzi jednotlivými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti bez nutnosti fyzického prenosu dát.

„Projekt sa plánuje vybudovať tak, aby bolo možné následne pripájať aj ďalších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Týmto spôsobom bude umožnené zdieľanie akýchkoľvek obrazových vyšetrení medzi zdravotnými pracovníkmi a pacientmi a medzi zdravotnými pracovníkmi navzájom,“ tvrdí rezort.

Rôzne obrazové vyšetrenia

V praxi to bude fungovať tak, že sa budú systematicky archivovať vyšetrenia a párovať sa s anamnézou, či inými vyšetreniami daného pacienta. Rezort si od toho sľubuje lepšie vyhodnotenie zdravotného stavu pacienta a nastavenie personalizovanej liečby na základe všetkých dostupných dát. Taktiež bude umožnený jednoduchší prístup k predchádzajúcim vyšetreniam. „Zabezpečí sa tak možnosť získania údajov o pacientovi naprieč viacerými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti,“ uvádza sa v návrhu.

V databáze budú napríklad röntgenové snímky (RTG), vyšetrenia z počítačovej tomografie (CT) a magnetickej rezonancie (MR), snímky z ultrazvuku či elektrokardiografie (EKG) a podobne. Tie budú dostupné prostredníctvom jedného miesta, ktorým bude vybudovaný centrálny archív. Výmena údajov medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti tak bude rýchlejšia a jednoduchšia.

V súčasnosti sa často stáva, že pacient je vyšetrovaný na rôznych pracoviskách či už z dôvodu nevedomosti o predchádzajúcom vyšetrení zo strany zdravotníckeho pracovníka v oblasti rádiológie, alebo kvôli urgencii. Aktuálny nález sa potom neporovnáva s predchádzajúcim. Nová databáza tak zabráni duplicitným vyšetreniam a lekárom umožní sledovať aj prípadnú zmenu v nálezoch.

Trénovanie umelej inteligencie

Databáza bude môcť využívať aj prvky umelej inteligencie. „Vzhľadom k tomu, že na Slovensku funguje Národný onkologický skríningový program, každoročne je potrebné vyhodnotiť veľký počet mamografických vyšetrení, z ktorých však len malé percento je pozitívnych vyšetrení. Práca zdravotníckeho pracovníka v oblasti rádiológie sa zefektívni využitím nástroja, ktorý by automaticky identifikoval vyšetrenia, pri ktorých je podozrenie na pozitívny nález,“ uvádza rezort.

Pre vývoj či validáciu riešení využívajúcich metódy umelej inteligencie je však potrebný veľký počet označených rádiologických vyšetrení. Pritom len na jednom pracovisku na Slovensku vznikne v priemere tisíc až 1500 CT a MR vyšetrení za mesiac. Plánovaný projekt má podľa návrhu potenciál ukladať a archivovať obrazové veľké množstvo vyšetrení v relatívne krátkom čase.

Podľa ministerstva tak bude možné „budovať databázy a súbory, ktoré budú následne využívané napríklad na trénovanie umelej inteligencie ako nástroja na zabezpečenie pomoci pri diagnostike zdravotným pracovníkom“.

Celkové náklady na projekt majú dosiahnuť úroveň 8 629 392 eur bez dane z pridanej hodnoty. Doba trvania realizácie sa odhaduje na jeden a pol roka. Pripomienkovanie návrhu bude prebiehať až do 7. mája tohto roka. Keďže ide o nelegislatívny návrh, projekt môže schváliť vláda svojim uznesením.

Miroslav Homola