P. Pellegrini: Hlavný hygienik SR bude odvolaný

Hlavný hygienik Ján Mikas skončí vo funkcii. Avizoval to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v relácii portálu Pluska Karty na stôl. Na poste by ho mala podľa Pellegriniho nahradiť dlhoročná pracovníčka v oblasti hygieny. „Spĺňa všetky podmienky a má predstavu o lepšom riadení hygieny na Slovensku,“ tvrdí predseda parlamentu.

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) pred niekoľkými dňami vyzvala Mikasa, aby odstúpil z funkcie, pretože podľa poslancov spolu s Igorom Matovičom (hnutie Slovensko) počas pandémie covid-19 zavádzali „neprehľadné nebezpečné testovanie a očkovanie“. Pellegrini povedal, že odvolanie nesúvisí s výzvou šéfa SNS Andreja Danka. „Udeje sa to na podnet pani ministerky (Zuzany Dolinkovej) a Hlasu, nie na základe podnetu Andreja Danka,“ vyhlásil. Ján Mikas pre Tlačovú agentúru SR uviedol, že rozhodnutie o jeho odvolaní berie na vedomie.

V januári vznikla pod taktovkou SNS tzv. vyšetrovacia komisia na manažment pandémie. Má preveriť kroky vláy v časoch covidu. Na jej čele je vládny splnomocnenec Peter Kotlár (nom. SNS). 

Mikas povedal, že sa nebráni prešetrovaniu manažmentu pandémie.

(luh)