Ministerstvo zdravotníctva rieši výpovede v bratislavskej nemocnici. Chcú odísť do zariadenia iného rezortu

Niekoľko zdravotníckych pracovníkov v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke podalo výpoveď. Personál má podľa nemocnice v pláne odísť do zariadenia, ktoré zastrešuje ministerstvo vnútra. Problém tak už začalo riešiť ministerstvo zdravotníctva aj s rezortom vnútra. Nemocnice už podpísali memorandum o spolupráci, ktoré má garantovať pre pacientov vyšetrenia a liečbu v oboch zariadeniach.

Celkovo 23 zdravotníckych pracovníkov podalo ešte na konci januára výpoveď z Gastroenterologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej Univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Ako prvý o tom informoval portál teraz.sk. Výpoveď malo podať 11 lekárov, osem sestier, dvaja pomocní pracovníci v zdravotníctve a jeden pracovník pre zdravotnú dokumentáciu.

Pracovníci majú podľa portálu v pláne nastúpiť do Nemocnice svätého Michala v Bratislave (UNSM), ktorú zastrešuje ministerstvo vnútra na čele s ministrom Matúšom Šutajom-Eštokom (Hlas-SD). „V súvislosti so vzniknutou situáciou ohľadom výpovedí gastroenterológov som v intenzívnom kontakte s riaditeľom Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Rovnako komunikujem s ministrom vnútra v zmysle, že našim spoločným cieľom je zachovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti v prospech pacienta,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Z iniciatívy ministerky sa už uskutočnilo rokovanie o vzniknutej situácii. Výsledkom rokovania je uzatvorenie memoranda o spolupráci medzi UNB a UNSM, ktoré má garantovať pre pacientov vyšetrenia a liečbu v oboch zariadeniach.

„Obe strany majú vysoký záujem na vyriešení vzniknutej situácie s jediným cieľom a tým je zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uviedol minister vnútra Šutaj-Eštok.

Odchádzajú do zariadenia iného rezortu

Vedenie UNB by malo obratom iniciovať koordinačné stretnutie s lekármi, ktorí podali výpovede a následne aj s vedením Nemocnice sv. Michala. Na kreovanie finálnej dohody majú čas do konca marca tohto roka, kedy sa zdravotníckemu personálu končí výpovedná lehota. Dolinková je presvedčená, že obe strany vyvinú maximálnu súčinnosť tak, aby nebolo obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Vedenie UNB spolu so Slovenskou zdravotníckou univerzitou (SZU) chcú pracovisko zachovať, pretože Gastroenterologická klinika SZU a UNB sú zároveň aj výučbovou základňou pre medikov, sestry a ďalšie vzdelávanie lekárov.

So zamestnancami, ktorí podali výpovede, vedenie UNB pokračuje v rokovaniach o zotrvaní a rovnako chce získať nových zamestnancov, aby bola zdravotná starostlivosť zachovaná v plnom rozsahu aj od apríla tohto roka, kedy uplnie výpovedná lehota. Rezort zdravotníctva chce okrem toho vyčleniť kapitálové prostriedky pre ďalší rozvoj fungovania a skvalitnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v UNB.

Nový šéf Nemocnice svätého Michala

Nemocnica ministerstva vnútra má od konca vlaňajška aj nového šéfa. Minister vnútra vymenoval za generálneho riaditeľa Ladislava Kuželu. Ten stál napríklad na čele najväčšieho národného ústavu detských chorôb na Slovensku a je gastroenterológ s dlhoročnou praxou. Pri nástupe uviedol, že medzi jeho kľúčové zámery patrí zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti, modernizácia prístrojového vybavenia či začlenenie výskumu a inovácií do samotnej klinickej praxe.

V blízkej budúcnosti čakajú nemocnicu aj viaceré projekty. Ich realizácia má priniesť ďalší rozvoj. Nové vedenie chce akcentovať predovšetkým kvalitné vzdelávanie, inovácie, ako aj nové klinické pracoviská. Ďalšou prioritou bude spolupráca so zdravotníckymi inštitúciami, najmä s Ústrednou vojenskou nemocnicou v Prahe či zapojenie do siete International Network of Health Promoting Hospitals.

„Práve pacient musí na konci dňa profitovať z inovácií, modernizácií a zlepšení, ktoré prinášajú kvalitnejšiu vedecky podporovanú diagnostiku a liečbu,“ uviedol generálny riaditeľ Kužela. Nemocnica poskytuje 80 percent zdravotnej starostlivosti práve pre civilných občanov. Dopĺňa poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj v rámci svojich pracovísk naprieč Slovenskom.

(mhl)