Bývalý minister zdravotníctva a patológ. Kto je nový šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou?

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má nové vedenie. Výmenu na poste schválila vláda na návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Post obsadil bývalý minister zdravotníctva a patológ Michal Palkovič. Odvolanie pôvodného vedenia ministerka odôvodnila nesprávnym postupom výberu a nečinnosťou.

ÚDZS bude po novom šéfovať exminister a lekár Palkovič, ktorý na tomto poste vystriedal predsedníčku Renátu Bláhovú. Návrh predložila ministerka zdravotníctva na stredajšie (6. február) rokovanie vlády. Kabinet výmenu nakoniec aj schválil. Dolinková to odôvodnila tým, že Bláhová nespĺňala požadované kvalifikačné predpoklady, bola vymenovaná bez výberového procesu, nevenovala sa zásadným otázkam v zdravotníctve a prekračovala kompetencie úradu.

Nový šéf ÚDZS v minulosti pôsobil na ministerstve zdravotníctva ako štátny tajomník. Po odchode bývalého ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO, teraz hnutie Slovensko), ktorý rezort viedol do polovice marca minulého roka, sa Palkovič stal šéfom krízového manažmentu rezortu. Rezort zdravotníctva tak v podstate viedol. Jeho hlavnou úlohou bolo dohliadať na plnenie míľnikov z plánu obnovy, ktoré sa dostali do časového sklzu. Neskôr sa stal aj oficiálnym ministrom zdravotníctva v úradníckej vláde.

Palkovič vyštudoval všeobecné lekárstvo a verejné zdravotníctvo. V rámci medicínskeho zamerania pôsobí ako patológ. Kariéru započal v Národnom ústave tuberkulózy a respiračných chorôb. Už po skončení prvej vysokej školy začal učiť na Ústave patologickej anatómie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, kde pôsobí dodnes. Ako bioptický histopatológ v súčasnosti pôsobí aj v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Okrem toho má skúsenosti aj v zdravotníckom manažmente. Napríklad bol počas pandémie členom Národného klinického krízového tímu rezortu zdravotníctva za patologickú anatómiu a súdne lekárstvo. V roku 2014 tiež odhalil a riešil kauzy možného nezákonného vývozu a obchodu s transplantátmi mŕtvych darcov na Slovensku. Palkovič je tiež autorom návrhu elektronizácie výkonu pitiev a jeho programátorskej realizácie.

Ešte v roku 2007 zastupoval Slovensko pri implementácii zásad certifikácie úmrtí. Bol tiež pri reforme výkonu prehliadok mŕtvych tiel a autorom návrhu projektu ePitvy. V minulosti pôsobil aj ako podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Riadil tam sekciu súdneho lekárstva a patologickej anatómie a sekciu dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.

Bývalá predsedníčka nespĺňala podmienky

Ministerka zdravotníctva výmenu vo vedení ÚDZS argumentovala niekoľkými bodmi. Podľa zákona je jednou z podmienok na vymenovanie za predsedu ÚDZS aj sedemročná prax v oblasti zdravotného poistenia, práva, finančného trhu alebo v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Z toho je podmienkou najmenej dva roky praxe v riadiacej, vedeckej alebo pedagogickej funkcii.

Bláhová podľa ministerky takúto prax nemá. Ministerka ďalej argumentuje tým, že sa do vedenia nedostala cez výberové konanie. „Samotní predstavitelia vtedajšej vlády potvrdili, že pani predsedníčka nastúpila do funkcie s politickými notami. Oficiálne vystupovala ako poradkyňa člena vlády. V tomto čase dokonca vystupovala aj ako členka výberovej komisie na generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Jej následné vymenovanie v apríli 2021 do funkcie bolo realizované na základe vymenovania vládou bez predchádzajúceho výberového procesu,“ uvádza ministerka.

Podľa návrhu si ÚDZS pod bývalým vedením spoľahlivo neplnil svoju zákonnú povinnosť dohliadať nad výkonom verejného zdravotného poistenia, keďže VšZP musela byť počas pôsobenia Bláhovej opakovane oddlžovaná štátom. Ministerka poukázala aj na tvrdenia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), podľa ktorej „je ÚDZS symbolom krízy slovenského zdravotníctva“. Podľa Dolinkovej aj asociácia poukázala na to, že ÚDZS prekračoval svoje právomoci.

Bláhová po svojom odvolaní uviedla, že vlani parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol, že nie je problém s tým, že zastáva dve funkcie, ale teraz sa to podľa Bláhovej uvádza ako dôvod na jej odvolanie. Okrem toho odmietla, že by na funkciu nebola dostatočne kvalifikovaná. „Spĺňam kvalifikačné predpoklady, či už v právnickom povolaní, alebo ako audítor a daňový poradca cez finančný trh,“ tvrdí. Na tlačovej konferencii tiež uviedla, že úrad dlho poukazoval aj na to, že by sa malo obmedziť vyplácanie zisku zo zdravotného poistenia. Čiastočnú reguláciu zisku zaviedla ešte vládna koalícia na čele s vtedajším hnutím OĽaNO. Palkoviča ako svojho nástupcu však považuje za jednu z lepších alternatív.

Miroslav Homola