Psychoterapeuti chcú riešiť nedostatočnú odbornú prípravu. Pomôže nový zákon?

Nová vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o vzdelávaní psychoterapeutov, ktorú rezort vydal minulý rok, znížila počet hodín výcviku, vyžadovaných na to, aby psychoterapeut dostal certifikát. „Je to krok späť, pretože psychoterapeutický výcvik má mať nejakú náplň a keď takýmto administratívnym spôsobom znížili počet hodín, počas ktorých sa psychoterapeuti musia cvičiť, ohrozujú kvalitu vzdelávania,“ v hodnotení roka 2023 pre Zdravotnícky denník to povedala predsedníčka Slovenskej psychoterapeutickej spoločnosti (SPsS) Zita Michlerová.

Táto chyba by mohla byť odstránená novým zákonom o psychologickej a psychoterapeutickej činnosti. Minulý rok ho vypracovali predstavitelia SPsS v pracovnej skupine so Slovenskou komorou psychológov. Návrh odovzdali rezortu zdravotníctva, ktorý má spracovať jeho legislatívne znenie a potom zákon poputuje na schválenie do parlamentu. Klinická psychologička Michlerová to označuje za dobrú správu pre psychoterapeutov i pacientov. „Je to výnimočné, lebo takýto zákon zatiaľ nemáme,“ hovorí.  Okrem podmienok výcviku psychoterapeutov by mal upravovať podmienky poskytovania psychoterapie aj mimo zdravotníctva, teda mimo ambulancií klinických psychológov. Napríklad v sociálnych službách či v školstve.

Aktuálne platný zákon o psychologickej činnosti, naposledy novelizovaný v roku 2004, určuje, že psychologickú činnosť môžu vykonávať len osoby, ktoré absolvovali vysokoškolské štúdium v odbore psychológia a spĺňajú ďalšie podmienky ustanovené týmto zákonom. Uvádza, že „tým nie je dotknuté oprávnenie lekárov vykonávať psychoterapeutickú činnosť podľa osobitných predpisov.“ Práve nový zákon, ktorý zahŕňa viaceré druhy psychoterapie, by podľa Michlerovej významne posunul pomery poskytovania psychoterapeutických služieb nielen v zdravotníctve, ale najmä mimo zdravotníctva, v iných rezortoch.

„Podľa všetkých informácií je zákon viazaný na plán obnovy, tak predpokladáme, že sú tam nejaké časové limity, ktoré bude treba splniť,“ spresnila predsedníčka SPsS.

Aby bola terapia dostupnejšia, treba viac zmlúv s poisťovňami

Minulý rok psychoterapeutická spoločnosť tiež spolupracovala s Ligou za duševné zdravie na projekte podpory psychoterapie pre deti z rodín v núdzi. S pomocou Nadácie Markíza urobila liga zbierku na zaplatenie odborníkov poskytujúcich služby deťom, ktoré potrebujú psychoterapiu, ale ich blízki si nemôžu dovoliť ju zaplatiť.

Tento rok by v psychoterapeutickej spoločnosti podľa predsedníčky veľmi uvítali navýšenie počtu odborných pracovníkov, ktorí poskytujú psychoterapeutickú starostlivosť – aby boli v systéme vytvorené miesta pre týchto odborníkov. „V súkromnej sfére by sme privítali, keby poisťovne podpísali čo najviac zmlúv s poskytovateľmi tejto starostlivosti a psychoterapia bola dostupnejšia,“ doplnila Michlerová.

Čo sa týka aktivít odbornej spoločnosti, jej predstavitelia pripravujú psychoterapeutickú konferenciu s medzinárodnou účasťou. „V Slovenskom inštitúte psychodynamickej psychoterapie, ktorý vediem, chystáme pre odborníkov Psychodynamické dni, ktoré majú už 25-ročnú históriu. Ďalej sa chystáme podieľať na tvorbe legislatívy a pokračujeme vo vzdelávaní psychoterapeutov,“ popísala Michlerová. Otvárajú nové psychoterapeutické výcviky a ukončujú ich skúškami, takže aj v roku 2024 by mali prísť do praxe noví certifikovaní psychoterapeuti.

Lucia Hakszer