Europoslanec Jurzyca: Podporujem takú patentovú ochranu, ktorá bude motivovať k výskumu

Europoslanec Eugen Jurzyca (SaS) sa chystá kandidovať aj v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu. Tie by sa mali v členských krajinách konať 6. až 9. júna tohto roka. Podľa jeho slov je tiež možné, že súčasný europarlament stihne schváliť farmaceutický balíček a takzvaný European Health Data Space (EHDS). Povedal to v ankete pre Zdravotnícky denník.

Europoslanec Jurzyca pôsobí v Bruseli za stranu Sloboda a Solidarita a je tiež členom predsedníctva Európskych konzervatívcov a reformistov. Okrem toho je členom výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, podvýboru pre daňové otázky a tiež delegácie pri Parlamentných výboroch pre spoluprácu Európskej únie (EÚ) – Kazachstan, EÚ – Kirgizsko, EÚ –Uzbekistan a EÚ – Tadžikistan a pre vzťahy s Turkménskom a Mongolskom.

Medzi tri najvýznamnejšie témy predvolebnej kampane na Slovensku bude podľa neho patriť pokračujúca podpora Ukrajine vo vojne proti Rusku, ekonomická situácia v EÚ v podobe inflácie, hospodárskeho rastu či bezpečného verejného dlhu, a tiež právny štát na Slovensku.

Nový europarlament bude podľa Jurzycu čakať ozdravenie ekonomiky EÚ v podobe zvyšovania hospodárskeho rastu znižovania verejných dlhov, ďalej zlepšenie podnikateľského prostredie v podobe odstraňovania byrokracie, zbytočnej regulácie a odstránenia bariér na vnútornom trhu. Europoslanci budú musieť v novom volebnom období aj zvýšiť efektívnosť riešení klimatickej zmeny. Zamerať by sa mali aj na hospodársky rast, podnikateľské prostredie a efektívnu verejnú správu.

Europoslanec Eugen Jurzyca. Foto: Eugen Jurzyca

Podľa europoslanca sa v končiacom funkčnom období europarlamentu podarilo schváliť aj mnohé prínosné legislatívy. Podľa neho je to zaradenie jadra medzi udržateľné zdroje elektrickej energie, nariadenie o covid pasoch či liberalizácia obchodu s Ukrajinou. Europarlament by však podľa neho mal ešte pre voľbami schváliť EHDS, reformu riadenia azylu a migrácie či zriadenie nástroja pre Ukrajinu. Hrozí však, že nebude doriešená revízia smernice o zdaňovaní energie. Niektorým témam sa pritom podľa neho budú musieť v Bruseli venovať od nuly.

Zdravotnícka verejnosť sleduje aj aktuálnu prípravu legislatívneho farmaceutického balíčka a EHDS. Podľa Jurzycu je šanca, že sa do eurovolieb stihne prerokovať a schváliť. Europoslanec za SaS odpovedal aj na otázku, akú dôležitosť prikladá otázke úpravy dĺžky ochrany patentových práv u liečiv, podporujúcej investície do farmaceutického výskumu, a tlaku na inovatívne farmaceutické firmy, aby dodávali liečivá aj do stredne veľkých a menších krajín EÚ, ktoré nepatria k najbohatším členským štátom. Jurzyca podľa svojich slov podporuje takú patentovú ochranu, ktorá bude motivovať k výskumu.

(mhl)