Dolinková vymenila vedenie popradskej nemocnice. Patrí medzi tri najlepšie všeobecné zariadenia v krajine

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odvolala z funkcie člena a podpredsedníčku predstavenstva popradskej nemocnice. Zároveň boli zvolení noví členovia vedenia. Ide o zariadenie, ktoré patrí medzi tri najlepšie všeobecné nemocnice na Slovensku.

Ministerka Dolinková odvolala z funkcie podpredsedníčky predstavenstva popradskej nemocnice Lýdiu Budziňákovú a z funkcie člena predstavenstva Richarda Vojsoviča. Zároveň boli zvolení noví členovia vedenia nemocnice. Aj keď nemocnica funguje ako akciová spoločnosť, jej jediným akcionárom je práve rezort zdravotníctva. Na podobné personálne zmeny má preto nárok.

Dočasný riaditeľ

Do funkcie podpredsedu predstavenstva nemocnice bol zvolený Milan Vavrek. Ten už v tejto funkcii pôsobil aj v rokoch 2015 až 2020. Od roku 2009 pôsobí ako advokát. Do funkcie člena predstavenstva bol zvolený aj Juraj Hudáč, ktorý v minulosti pôsobil na viacerých vysokých riadiacich postoch v súkromnej aj verejnej sfére.

Popradská nemocnica má len troch členov predstavenstva. Jeho predsedom je v súčasnosti generálny riaditeľ nemocnice Stanislav Kandrik. Ten bol do funkcie šéfa nemocnice menovaný ešte v druhej polovici decembra minulého roka. Rezort vtedy uviedol, že ide o dočasné riešenie. Vo funkcii nahradil bývalého generálneho riaditeľa Jozefa Tekáča.

Kandrik je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Pôsobil vo funkcii hlavného kontrolóra vo viacerých obciach a od roku 2015 bol prednostom Mestského úradu Spišské Vlachy.

Popradská nemocnica sa v rámci optimalizácie siete nemocníc ešte na konci roku 2022 dostala na druhú úroveň, s čím jej vtedajšie vedenie aj počítalo. Do roku 2030 chce nemocnica splniť všetky kritériá pre zaradenie do tretej úrovne.

Jedna z najlepších nemocníc

Popradská nemocnica je pritom treťou najlepšou všeobecnou nemocnicou na Slovensku. Vyplýva to z výsledkou ocenenia Nemocnica roka 2023, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Popradská nemocnica bola v minulých ročníkoch pravidelne na štvrtom mieste.

Nemocnicou roka sa v kategórii všeobecných nemocníc stala už piaty rok po sebe nemocnica Agel v košickej mestskej časti Šaca. Striebornú priečku obhájila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas deviatich ročníkov nikdy horšia ako druhá.

Rebríček sa zostavuje podľa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie štyroch rokov. Kvalitu a výkonnosť slovenských nemocníc predovšetkým v rokoch 2020 a 2021 negatívne ovplyvnila najmä pandémia koronavírusu.

Popradská nemocnica tiež bola počas vlaňajška úspešná v dvoch projektoch z plánu obnovy. Na komplexnú rekonštrukciu budovy nemocnice získala vyše 42 miliónov eur a podarilo sa jej získať prostriedky aj na komplexnú rekonštrukciu objektu geriatrie v menšej výzve na malé projekty do päť miliónov eur.

(mhl)