Ak nebude v zdravotníctve viac peňazí, nič sa nezmení, tvrdia lekári a sestry

Situáciu v slovenskom zdravotníctve treba riešiť komplexne a so stabilným financovaním, zhodujú sa lekári a sestry. Veľké pozitívne zmeny však budúci rok neočakávajú.

Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory v hodnotení roku 2023 uviedli: „Každá vláda a každý minister zdravotníctva deklaruje snahu o zlepšenie situácie v zdravotníctve. Problém je v tom, že sa stále hľadá spôsob, ako ich riešiť bez navýšenia finančných zdrojov – a to, žiaľ, nejde.“ Aj sestry si myslia, že zdravotníctvu by najviac prospelo, keby sa jeho financovanie nastavilo na stabilnejšie príjmy, najmä čo sa týka platieb za poistencov štátu. „Nestabilné a často sa meniace odvody za skupinu poistencov, za ktorých odvádza do zdravotníctva financie štát, neprispievajú k dlhodobejším prognózam a plánovaniu v celom sektore,“ zhodnotila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Nebezpečný podstav

Prezidentka komory doplnila, že podľa mediálnych vyjadrení ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) pravdepodobne dôjde k odkladu viacerých plánov, ktoré sa začali črtať. „Napríklad optimalizácia siete nemocníc či rozmiestnenie siete záchraniek zatiaľ vyvolávajú skôr obavy ako nádej,“ poukázala Lazorová. Zástupcovia lekárskej komory konštatujú, že optimalizáciu treba prehodnotiť s odborníkmi, aby nedošlo k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Zároveň si myslia, že prijímanie legislatívnych úprav, napríklad za účelom skrátenia čakacích lehôt na liečbu, je zo strany rezortu len deklarácia v politickej rovine. Poukázali na to, že veľa zdravotníckych zariadení má v súčasnosti redukovaný počet lôžok z dôvodu nedostatku lekárov a najmä sestier. „Pokiaľ sa táto situácia nezmení, tak k zlepšeniu nedôjde,“ vyhlásili lekári združení v komore. Okrem toho, že treba prijať opatrenia na zvýšenie počtu zdravotníkov, opäť pripomenuli, že v prvom rade treba zvýšiť finančné zdroje v zdravotníctve a zmeniť systém financovania ambulantnej aj ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kým v ambulanciách si prajú navýšenie finančných limitov, v nemocniciach volajú po implementácii DRG – systému skupín súvisiacich diagnóz.

Sestry upozorňujú, že ich nedostatok ohrozuje pacientov, ale aj tých, ktorí v zdravotníctve pracujú. Prezidentka komory zároveň poukázala na to, že preťažovanie sestier a pôrodných asistentiek množstvom pacientov, ako aj nadčasovej práce, určite nepomáha tomu, aby do zdravotníctva prišli noví ľudia. Zároveň upozorňuje, že je nevyhnutné vytvoriť nový zoznam kompetencií sestier. „Robíme často výkony za lekárov, na ktoré nemáme oprávnenie, čo predstavuje riziko pre nás aj pre pacientov,“ hovorí Lazorová.

Štyria ministri za rok

Za pozitíva uplynulého roka lekári považujú novelu zákona o liekoch, ktorá vyriešila isté problémy v ich predpisovaní, a tiež to, že už neplatili covidové opatrenia v poskytovaní plánovanej zdravotnej starostlivosti. Medzi najväčšie negatíva podľa nich patrí kríza na detských ambulantných pohotovostiach, ktorá akcentovala dlho neriešené problémy. „Systémové opatrenia neboli prijaté už takmer dve desaťročia. Výsledkom toho sú problémy v každom segmente – či ide o ambulancie alebo nemocnice,“ uviedla Slovenská lekárska komora.

Komora sestier a pôrodných asistentiek zhodnotila, že minuloročné časté výmeny na poste ministra zdravotníctva určite neprispeli k stabilite fungovania celého sektoru. „V roku 2023 sme tu mali štyroch ministrov, čo je asi rekordné číslo a považujeme to za najhoršie obdobie v existencii ministerstva. Neposudzujeme tým prácu jednotlivých ministrov, iba poukazujeme na fakt, že v tak krátkom pôsobení nedokáže urobiť veľa žiadny manažér,“ skonštatovala Iveta Lazorová.

Podľa lekárskej komory bude potrebné prijať opatrenia na stabilizáciu situácie v zdravotníctve, avšak nesmú to byť opatrenia na jeden rok, ale v rovine minimálne desiatich rokov a naprieč celým politickým spektrom, aby sa situácia v zdravotníctve reálne a koncepčne riešila. „Tiež treba zlepšiť podmienky na prácu zdravotníckych pracovníkov, čo vyžaduje množstvo finančných prostriedkov na vybavenie nemocníc modernou zdravotníckou technikou, rekonštrukcie a modernizácie priestorov a ďalšie,“ tvrdia lekári. Podľa nich by sa mal koncepčné zmeniť systém lôžkovej zdravotnej starostlivosti a stupne jednotlivých zdravotníckych zariadení. Sestry by privítali, keby sa začala konečne riešiť aj oblasť informatizácie a digitalizácie zdravotníctva pre zjednodušenie vedenia dokumentácie a odovzdávanie informácií o pacientoch.

Lucia Hakszer