Najlepšie slovenské nemocnice? Prvé miesto obsadil aj súkromník, štátna jednotka je na strednom Slovensku

Najlepšie hodnotenou štátnou nemocnicou na Slovensku sa opäť stala vojenská nemocnica v Ružomberku. Jednotkou medzi všeobecnými zariadeniami sa stala košická nemocnica Agel. Vyplýva to z výsledkou ocenenia Nemocnica roka 2023, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Hodnotenie je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022.

Najvyššie ocenenie v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala po roku opäť Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok. Druhé miesto obhájila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a trojicu najlepších uzatvára Univerzitná nemocnica Martin. Stále teda platí, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších deviatich ročníkov horšie ako tretia, martinská bola dvakrát mimo prvej trojky a banskobystrická nemocnica v nej chýbala len raz.

Nemocnicou roka sa v kategórii všeobecných nemocníc stala nemocnica Agel v košickej mestskej časti Šaca, čo znamená, že už triumfuje päť rokov v rade. Striebornú priečku obhájila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas deviatich ročníkov nikdy horšia ako druhá. V minulosti bola štyrikrát na prvom mieste. Trojicu najlepších všeobecných nemocníc uzatvára popradská nemocnica, ktorá bola v minulých ročníkoch pravidelne na štvrtom mieste.

Za trojicou najlepších štátnych nemocníc v rebríčku zostali napríklad nemocnice v Žiline, Prešove, Bratislave, Trenčíne či v Nových Zámkoch. V prípade všeobecných nemocníc sa na štvrtej a nižších pozíciách umiestnili napríklad nemocnice v Topoľčanoch, Piešťanoch, Dolnom Kubíne, Spišskej Novej Vsi, Trstenej či v Rimavskej Sobote.

Rebríček najlepších štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Zdroj: INEKO

Nemocnice sa zlepšujú

Rebríček sa zostavuje podľa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie štyroch rokov. Kvalitu a výkonnosť slovenských nemocníc najmä v rokoch 2020 a 2021 negatívne ovplyvnila najmä pandémia koronavírusu. Podľa inštitútu sa to podpísalo na plošnom zhoršení úrovne kvality zdravotnej starostlivosti a výraznom znížení počtu operácii. Tento stav sa v vlani už podarilo otočiť, avšak stále nedosahujeme úrovne spred pandémie.

„Napríklad pri vybraných 23 terapeutických operačných výkonoch, ktoré tvoria približne 60 percent objemu všetkých operácií na Slovensku, bola produkcia slovenských nemocníc vlani stále o takmer 17 percent nižšia oproti predpandemickému roku 2019. V minulom roku sme pozorovali medziročné zlepšenie pri miernej väčšine indikátorov kvality. Zlepšili sa úmrtnostné indikátory a konečne sa po rokoch zlého trendu skrátila (o trištvrte minúty) priemerná doba čakania záchraniek s privezeným pacientom na urgentoch nemocníc,“ konštatuje INEKO.

Medziročne sa však zvýšili podiely nutných opakovaných operácií a hospitalizácií pacientov. Dlhodobo sa však zároveň zvyšuje spokojnosť hospitalizovaných pacientov. Paradoxom je, že medziročne výraznejšie narástli sťažnosti pacientov či pokuty udelené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Hospodárenie nemocníc je vo všeobecnosti nepriaznivé, keďže pravidelne potrebujú pomoc s dlhmi zo strany štátu. Pri hodnotení sa ale tento vplyv neberie do úvahy. Nemocnice sa však zlepšujú v schopnosti generovať vlastné zdroje. Štátne nemocnice majú stále horšie finančné zdravie ako regionálne všeobecné nemocnice.

Rebríček najlepších všeobecných nemocníc. Zdroj: INEKO

Ružomberská nemocnica exceluje

Vojenská nemocnica v Ružomberku podľa inštitútu pre reformy exceluje pri spokojnosti pacientov a indikátoroch merajúcich kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V nemocnici je napríklad najmenšia miera nutnosti opakovať operácie a hospitalizácie pacientov, má najnižšie hodnoty úmrtností po operačných výkonoch a po náhlej cievnej mozgovej príhode. Okrem toho má v rámci štátnych nemocníc najrýchlejší urgentný príjem, na ktorom záchranky čakali s privezeným pacientom v priemere necelých 14,5 minúty. „Slabinou ružomberskej vojenskej nemocnice zostáva transparentnosť a otvorenosť voči verejnosti. Zlepšiť by sa mala určite aj v hospodárení, kde si medziročne opäť pohoršila,“ tvrdí INEKO.

Rebríček a hodnotenia tiež ukazujú, ako sa niektoré štátne nemocnice zlepšujú. Ide napríklad o žilinskú nemocnicu. Kým v prvých troch ročníkoch obsadzovala posledné miesto, teraz aktuálne sa dostala na štvrtú pozíciu. Martinskú nemocnicu, ktorá skončila tretia, však preskočila v početnosti realizovaných 20 operačných výkonov, ktoré sú predmetom hodnotenia. Žilinská nemocnica by si však podľa INEKO mala ustrážiť, aby dostávala menej pokút od ÚDZS za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, keďže v tomto ukazovateli je zatiaľ najhoršia.

Nemocnica skupiny Agel v Košiciach-Šaci podľa rebríčka dominuje pri porovnaní s ostatnými všeobecnými nemocnicami v ukazovateľoch operačných skúseností personálu, náročnosti liečených diagnóz a spokojnosti pacientov. Nadpriemerné bodové hodnoty dosahuje aj pri hospodárení a kvalite, hoci pri zopár indikátoroch kvality je pod priemerom. Podľa inštitútu ide napríklad o nutnosť opakovaných operácií či čakanie záchraniek na urgente.

V rámci všeobecných nemocníc najviac priečok oproti vlaňajšiemu hodnoteniu preskočila nemocnica z Dunajskej Stredy zo siete Penta Hospitals. Posunula sa celkovo o osem miest z 25. na 17. miesto.

Miroslav Homola