ŠÚKL: Nahlásením nežiaducich účinkov ľudia prispievajú k zvýšeniu bezpečnosti liekov

Každý liek, aj rastlinného pôvodu, môže mať okrem priaznivého vplyvu na zdravie aj vedľajšie účinky. Tie sa neobjavia u každého, spravidla nie sú závažné a zmiznú po prerušení užívania lieku. Niekedy si však vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici alebo ďalšiu liečbu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) preto upozorňuje, že z hľadiska sledovania bezpečnosti liekov je dôležité nežiaduce účinky nahlásiť.

Lekár, zdravotná sestra, lekárnik, ale aj pacient, môžu prispieť k zvýšeniu bezpečnosti liekov tým, že ak zaznamenajú nežiaduci účinok, vyplnia webový formulár, prípadne tlačivo, ktoré zašlú liekovému ústavu e-mailom alebo poštou. Vedľajšie účinky možno nahlásiť aj telefonicky. Bližšie informácie nájdete tu.

Jednotlivé lieky uvádzajú časté vedľajšie účinky

V každom balení lieku je príbalový leták, ktorý zahŕňa informácie o možných vedľajších účinkoch, ale nemusí obsahovať všetky. ŠÚKL konštatuje, že práve preto zhromažďuje a monitoruje informácie aj o nových nežiaducich účinkoch a pomáha tak identifikovať riziká spojené s liekmi a minimalizovať poškodenie zdravia pacienta.

V hlásení treba čo najpodrobnejšie uviesť informácie o pacientovi, všetkých užívaných liekoch a o vzniknutej nežiaducej reakcii. „Za posledné tri roky štátny ústav prijal viac ako 13 tisíc závažných aj nezávažných hlásení, ktoré sa vyskytli na Slovensku. A práve poznatky priamo z praxe sú nenahraditeľným zdrojom dôležitých informácií,“ povedal riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček. Všetky hlásenia, ktoré štátny ústav prijal, sa dôkladne posudzujú. „Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky pomáhajú zvýšiť bezpečnosť liekov pre pacientov na celom svete. Vo viacerých prípadoch rovnako napomáhajú pri lepšom predpisovaní liekov a zlepšujú liečbu,“ dodal Potúček.

Vedľajší účinok sa v európskych právnych predpisoch definuje ako „reakcia na liek, ktorá je škodlivá a nezamýšľaná“. Európska databáza hlásení o podozrení na nežiaduce účinky liekov (EDHP NÚL) uvádza, že nepretržité sledovanie podozrení na vedľajšie účinky je dôležité na zistenie a riadenie nových rizík, ako aj na riadenie tých rizík, ktoré už sú známe, ale menia sa.

Pozor na nesprávne užívanie

„Medzi škodlivé reakcie patria vedľajšie účinky vyplývajúce z použitia lieku v rámci registrácie, teda pri povolených indikáciách, ako aj z použitia mimo rámca registrácie, vrátane predávkovania, nesprávneho používania, zneužívania, chýb v liečbe a podozrenia na nežiaduce účinky pri pracovnej expozícii,“ vysvetľujú predstavitelia európskej databázy.

Doplnili, že informácie o bezpečnosti a účinnosti sú pred registráciou lieku väčšinou obmedzené na skúsenosti získané v klinických skúšaniach, v rámci ktorých sa môžu zistiť len častejšie sa vyskytujúce vedľajšie účinky. „Niektoré dôležité vedľajšie účinky môžu byť zriedkavé, môžu sa prejaviť oneskorene alebo nie sú priamo spojené s farmakologickou vlastnosťou lieku,“ upozorňujú z EDHP NÚL, „Okrem toho kontrolované podmienky, za ktorých pacienti dostávajú lieky v klinických skúšaniach nezodpovedajú nevyhnutne podmienkam, za ktorých sa liek bude užívať v reálnom živote.“ Počas klinického skúšania sú totiž pacienti pod priamym lekárskym dohľadom, nie sú významné vystavení iným liekom, nemajú ďalšie ochorenia a podobne.

Ak sa zdravotný stav pacienta po užití lieku zhorší, môže ale nemusí ísť o vedľajší účinok daného lieku. V tomto prípade by si človek podľa ŠÚKL mal znovu prečítať príbalový leták a ak v ňom nenájde svoje príznaky alebo ak sú silnejšie či závažné, treba kontaktovať lekára, ktorý liek predpísal. „Podrobne mu povedzte všetky príznaky, ktoré máte. Povedzte mu pravdivo aj o tom, ako ste liek brali a o všetkých liekoch, ktoré ste užívali. Nezabudnite na tie, ktoré môžete dostať v lekárni aj bez predpisu lekára,“ radí ŠÚKL.

„Lekár zváži, či sa jedná o vedľajší účinok lieku alebo o inú možnosť, napríklad vznik príznaku vášho ochorenia, nové ochorenie a podobne. Zváži, či daný liek máte ďalej používať, alebo či je potrebná iná liečba,“ objasnil ústav. Ak lekár považuje ťažkostí za vedľajší účinok lieku, pošle hlásenie o ňom na ŠÚKL, prípadne to môže urobiť pacient. Za účelom predchádzania nežiaducim účinkom, by mal človek vždy informovať svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré užíva, vrátane tých, ktoré dostane v lekárni bez predpisu. Tiež sa oplatí povedať o nežiaducich reakciách na akékoľvek lieky, ktoré mal v minulosti.

(luh)