Ambulancie doplácajú na starý katalóg výkonov, ohodnotenia sú nedostatočné. Nový spustia budúci rok

Ambulancie doplácajú na zastaraný katalóg zdravotníckych výkonov. Ten vychádza z bodových ohodnotení starých takmer 30 rokov. Takmer u všetkých odborností sú však ohodnotenia za výkony nedostatočné. Nový katalóg sa pripravuje už niekoľko rokov. Rezort zdravotníctva ho chce do pilotnej fázy spustiť na začiatku júla budúceho roka.

Na Slovensku sú ambulantné výkony oceňované katalógom výkonov z roku 1997. Pri diskusii na Okrúhlom stole expertov, ktorý Zdravotnícky denník organizoval v Bratislave, na to upozornila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová. Na novom katalógu sa pritom pracuje už niekoľko rokov. Ambulantní lekári na jeho neaktuálnu podobu doplácajú najmä kvôli nedostatočnému ohodnoteniu niektorých výkonov.

„Zastaralý katalóg výkonov v prvom rade vychádza z bodových ohodnotení starých takmer 30 rokov, tieto boli za posledné dve dekády živelne modifikované a valorizované, jednak podľa váhy a vplyvu jednotlivých odborností, jednak podľa štátnych rozpočtov pre ambulantný sektor na dané roky. Výsledkom sú rôzne bodové ohodnotenia a teda ceny za rovnaký výkon u odlišných odborností. Takmer u všetkých odborností sú však ohodnotenia za výkony nedostatočné,“ vysvetľuje Zdravotníckemu denníku Orosová.

Neaktuálny katalóg podľa nej taktiež neobsahuje množstvo výkonov už bežne používaných v ambulantnej praxi. Tieto sú teda nevhodne zahrnuté pod už existujúce všeobecné výkony a tým nie je odrazená ich finančná či časová náročnosť. Ale keď nie sú súčasťou katalógu, nie sú ani hradené z verejného zdravotného poistenia a pacient ich uhrádza priamou platbou.

Plná prevádzka až v roku 2025

Orosová pritom hovorí, že katalóg je už niekoľko rokov v príprave na ministerstve zdravotníctva a o tom, v akom je stave však nemá ZAP žiadne oficiálne informácie. Rezort však Zdravotníckemu denníku potvrdil, že aktuálne prehodnocuje, dopĺňa nové zdravotné výkony a zapracováva pripomienky odbornej verejnosti do zoznamu zdravotných výkonov, ktorý bol vypracovaný podľa zákona o zdravotnej starostlivosti a práce na ňom boli ukončené na konci roku 2019.

Aktuálne znenie programového vyhlásenia vlády pritom obsahuje záväzok aktualizácie katalógu zdravotných výkonov a nastavenie plánu jeho postupnej implementácie do praxe. Podobný záväzok mali v programe aj predchádzajúce vlády. Nových verzií katalógu pritom bolo pripravených viacero. „Žiaľ, časté politické zmeny spôsobili, že ani jedna verzia katalógu, respektíve zoznamu zdravotných výkonov nebola uvedená do praxe,“ hovorí ministerstvo.

Rezort plánuje spustiť nový katalóg v rámci pilotnej fázy na začiatku júla 2024, do plnej prevádzky by mal byť uvedený od januára 2025. „Pevne veríme, že vládou prijatý záväzok bude naplnený počas tohto volebného obdobia v prospech všetkých zainteresovaných, najmä pacientov a vnesie do života jasné a transparentné kritériá pri poskytovaní kvalitnej, inovatívnej, bezpečnej a efektívnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti pri spravodlivom a adekvátnom financovaní poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti z verejného zdravotného poistenia.

Ambulancie však dúfali, že jeho postupná implementácia začne od roku 2024. „Programové vyhlásenie vlády na toto volebné obdobie ho však zaradilo až to strednodobého horizontu, verím, že toto rozhodnutie bude prehodnotené,“ uvádza Orosová.

Lepší popis skutočne vykonanej práce

V procese prípravy katalógu majú svoje zastúpenia aj zdravotné poisťovne. Zdravotníckemu denníku to potvrdila hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová. Podľa jej slov sa bude zmena týkať samotných kódov výkonov nie len po formálnej, ale aj po obsahovej stránke. „Keďže budú okódované aj výkony, ktoré v súčasnom katalógu nie sú, je pravdepodobné, že sa tým zvýšia výdavky poisťovní,“ tvrdí.

Nový zoznam zdravotných výkonov by tak mal v praxi lepšie popísať skutočne vykonávanú prácu poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a nové ocenenie výkonov by malo priniesť spravodlivosť v ocenení jednotlivých výkonov v rámci konkrétnej odbornosti. „Žiaľ, každá odbornosť pristúpila k tvorbe nového zoznamu zdravotných výkonov odlišne, preto ani zoznam neprinesie úplnú spravodlivosť v ocenení výkonov medzi jednotlivými odbornosťami,“ upozorňuje hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Ocenenie výkonov podľa neho realizovala Slovenské lekárska komora a výpočet ceny pri jednotlivých výkonoch je niekedy až trojnásobný oproti doterajšej úhrade. „Takéto zvýšenie úhrad, samozrejme, nie je možné očakávať, preto sa ministerstvo zdravotníctva a financií bude musieť zamyslieť, akým spôsobom nájsť kompromis medzi požiadavkami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zachovaním dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých pacientov,“ dodáva Štepiansky.

Podľa ambulantných poskytovateľov to však bude štát „celkom určite“ stáť toľko, ako to už dnes stojí ich. „Zmenu pocíti pacient, ktorý nebude musieť doplácať rozdiel,“ uzatvára prezidentka ZAP.

Miroslav Homola